Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurki z patelni

Tekst i foto andrzej 11-07-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty15 min.-

Składniki:

0,5 kg świeżych kurek,
10-15 dag wędzonego (dymem) boczku,
1 cebula,
3 łyżki masła,
4-6 jaj,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Dokładnie oczyszczamy grzyby (nożyk, gąbka, szczoteczka, myjemy w letniej wodzie, płuczemy bieżącą). Odsączamy na durszlaku.
Grube trzony i duże kapelusze tniemy na mniejsze części.
Kroimy boczek w kostkę ok. 0,5 cm a cebulę drobniej.
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dorzucamy boczek i przesmażamy 2-3 min. (nie rumienimy). Dorzucamy cebulę, szczyptę soli lub vegety i przesmażamy 2-3 min. (nie rumienimy ). Dorzucamy grzyby i zaczynamy mierzyć czas.
Ciągle mieszając po 4 minutach pojawi się sos, którego ok. 3/4 objętości należy odlać do miseczki. Nadal mieszając po następnych 4-5 minutach zawartość patelni powinna być sypka, a grzyby miękkie. Zawartość patelni doprawiamy, dodajemy łyżkę masła i roztrzepane jaja.

Jak podawać?

Z pieczywem.

Uwagi:

Boczek ma być prawdziwie wędzony dymem a nie ten gumowaty, szprycowany, który wydziela w czasie smażenia mleczny słony płyn. W razie braku dobrego boczku, lepiej użyć podwędzanej kiełbasy. Grzybów nie należy smażyć dłużej!

Czas przygotowania:

10-15 minut + czyszczenie grzybów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.07.2012 andrzej

trick do czyszczenia kurek;wstępnie oczyszczone na "sucho"kurki wsypujemy do miski. posypujemy 1-2 łyżkami mąki , zalewamy zimną wodą i mieszamy w koło przez minutę. Kurki wyławiamy r... Pokaż więcej

trick do czyszczenia kurek;wstępnie oczyszczone na "sucho"kurki wsypujemy do miski. posypujemy 1-2 łyżkami mąki , zalewamy zimną wodą i mieszamy w koło przez minutę. Kurki wyławiamy ręką do durszlaka i płuczemy bieżącą wodą. Czynność gdy są bardzo brudne można powtórzyć.