Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kurki z serem we francuskim cieście

Tekst i foto Danka Daniłowska 19.08.2013

Kurki to jedne z popularniejszych i bardziej szlachetnych grzybów w Polsce. Podobnie jak inne grzyby nie są szczególnie wartościowymi produktami, ale mają duże zalety smakowe i szereg zastosowań w kuchni. Najbardziej znane to te duszone ze śmietaną, ale to nie jedyna możliwość. Możemy z nich przygotować znakomitą przekąskę, łącząc kurki z serem pleśniowym i zapiekając we francuskim cieście. Danie proste ale nie banalne, ze znakomitym połączeniem smaków.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni35 min.wysoka

Składniki:

35 dag gotowego ciasta francuskiego, 30 dag kurek, 15 dag sera z niebieską pleśnią, cebula, jajko, łyżka masła, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać kurki i chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku każdego ułożyć farsz, a na wierzchu kawałki sera pleśniowego. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać gorące z sezonowymi warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.08.2013 gośćmarzenka

Dziś kupiłam ciasto i kurki,dzięki Dana jutro mam gościa z Ukrainy i mu zaserwuję on postawi flaszkę a ja twój przepis,kiełbacha też będzie .

Zgłoś 20.08.2013 gośćzukrainy

Już kupiłem flaszkę, jutro jadę w gości. Kiełbacha nasmalcowana i gotowa do wprowadzenia. Kurka, ale będzie się działo:))) Dzięki Dana!