Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kwas miodowy

Tekst i foto sylas 12-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

300g miodu, 25g drożdży, 1 łyżka cukru, 50g rodzynków, 1 cytryna, 1 goździk, mały kawałek cynamonu, 3l wody.

Jak przyrządzić:

Drożdże utrzeć z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Miód rozpuścić i zagotować. Usunąć pianę, dodać goździki i kawałek cynamonu.
Zalać gorącą, przegotowaną wodą i ponownie zagotować. Zdjąć pianę i ostudzić. Wodę z miodem ostudzoną do temperatury 30 st. C przelać do kamiennego garnka, dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny do fermentacji.
Pianę, która powstała na powierzchni kwasu w czasie fermentacji, usunąć. Wlać sok z cytryny i przelać kwas do wyparzonych i suchych butelek z grubego szkła, dodając do każdej butelki po kilka umytych i osuszonych rodzynków.

Uwagi:

Nie nalewać kwasu do pełna, ponieważ jest on silnie musujący. Butelki mocno zakorkować i odstawić w chłodne miejsce. Po 4-5 dniach kwas nadaje się do picia.
Kwas można przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 miesiące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.