Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kwaśnica

Tekst i foto Wielebny 16-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcji30 złprosty180 min.dużo

Składniki:

- żeberka lub golonka,
- kapusta kwaszona,
- włoszczyzna.

Jak przyrządzić:

Kapustę wrzucamy do dużego gara!, dodajemy włoszczyznę, ja dodaję utartą na grubej tarce, golonka, albo żeberka wieprzowe, ziele angielskie , listek laurowy, sól i pieprz, gotujemy powoli kilka godzin, aż mięcho bedzie miękkie, albo z żeberek można wyjąć kostki, dodajemy zasmażkę II stopnia, zagotowujemy!

Potrzebne przybory:

Sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy.

Jak podawać?

Najlepiej jak w górach, w wielkiej misce dla wszystkich.

Uwagi:

Podajemy z ziemniakami ugotowanymi osobno!
Uwaga To nie kapuśniak! To nasza Tradycyjna góralska Potrawa!
Smacznego!!!

Czas przygotowania:

Jak ktoś pyta mnie jak długo gotawoć makaron, to mówie, aż się ie ugotuje, czyli głupie pytanie, głupia odpowiedz, na gazie gotuje się szybko, na piecu węglowym wolniej, a w restauracji mamy to w kilka minut, wybierajcie!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.10.2003 katia

skąd takie zestawienie kosztów? (30 zl na dwie osoby!!!). I może chociaż orientacyjne podanie proporcji: Ile tej kapustki (dwie garście??), żeberek itd....

Zgłoś 20.10.2003 Lenbas

NO MUSZĘ zapytać o tę zasmazkę II stopnia ? Proszę o wyjaśnienie

Zgłoś 10.11.2003 Wielebny

Zestawienie kosztów, moze faktycznie przesadziłem z kosztami, ale ja nigdy nie patrzę ile kupuje i ile płacę, ja lubie dobrze zjeść, więc na tym nie oszczędzam, dwie spore golonki to chyba trosz... Pokaż więcej

Zestawienie kosztów, moze faktycznie przesadziłem z kosztami, ale ja nigdy nie patrzę ile kupuje i ile płacę, ja lubie dobrze zjeść, więc na tym nie oszczędzam, dwie spore golonki to chyba troszke kosztuja, a kapusta to nie garść, to nie kapusniak, tu podstawą jest dużo kapusty i mięcho! więc proszę nie brać tego pod uwagę, chyba, że gotujecie kapuśniak z golonką!

Zasmażka II stopnia, jest to zasmażka, która jest lekko żółta, jeszcze nie złota, ale już nie biała!

Pozdrawiam, więcej szczegółów na mail, dla zainteresowanych, podam różne przepisy

vega13@o2.pl

Zgłoś 30.12.2003 lokoman

szkoda czasu na komentarz!

ide wcinac, boska!

Zgłoś 03.01.2004 Merido

My gotujemy na wędzonych żeberkach a kapuiste przysmażamy żeby zupa nabrała ładniejszego koloru, nie była blada

Zgłoś 15.01.2004 DAREK

KWAŚNICA TO COŚ DLA KONESERÓW, NIE MOŻNA TEGO ZEPSUĆ, BO SIĘ NAM CZKAWKĄ ODBIJE.

Zgłoś 22.11.2010 rynuardpl

Ludziska, prawdziwa kwasnica(nie mylic z kminkowokielbasianym kapusniakiem) sklada sie tylko z miecha, kiszonej(nie kwaszonej sklepowej kapusty), soli i pieprzu. Tylko tyle, a moze i az tyle.Pokaż więcej

Ludziska, prawdziwa kwasnica(nie mylic z kminkowokielbasianym kapusniakiem) sklada sie tylko z miecha, kiszonej(nie kwaszonej sklepowej kapusty), soli i pieprzu. Tylko tyle, a moze i az tyle.

Dodatkiem osobno ugotowane ziemniaki i chleb

Zgłoś 25.06.2004 Ludziej

To jest przepis na kwaśnico - kapuśniak!!! Do prawdziwej kwaśnicy używamy gęsiny!!! A kapusta musi być bardzo kwaśna (dlatego kwaśnica). Wiem, bo moja kobitka jest góralką z Kościeliska!!! Pozdr... Pokaż więcej

To jest przepis na kwaśnico - kapuśniak!!! Do prawdziwej kwaśnicy używamy gęsiny!!! A kapusta musi być bardzo kwaśna (dlatego kwaśnica). Wiem, bo moja kobitka jest góralką z Kościeliska!!! Pozdrawiam. ML

Zgłoś 27.07.2004 Palel

Ten przepis to tak naprawdę przepis na kapuśniak, brakuje tu jednego zasadniczego składnika, bez którego zawsze otrzymacie zwykły kapuśniak. Kwaśnicę robi się nie z kiszonej kapusty ale z soku ... Pokaż więcej

Ten przepis to tak naprawdę przepis na kapuśniak, brakuje tu jednego zasadniczego składnika, bez którego zawsze otrzymacie zwykły kapuśniak. Kwaśnicę robi się nie z kiszonej kapusty ale z soku z kiszonej kapusty z bardzo niewielkim dodatkiem kapusty. Dodatkowo warto dodać, że rzeczony sok dodaje się pod koniec gotowanie. Niestety w sklepach kapusta z naturalnym sokiem jest praktycznie nieosiągalna ( musi to byc sok z kapusty kwaszonej bez dodatku octu, a to dzisiaj ogromna rzadkość), pozostaje zatem domowa produkcja np. w glinianym garnku ( bardzo prosta sprawa, wystarczy kapusta i kilka przypraw i dosłownie kilkanaście dni).

Pozdrowienia z Żywca.

Zgłoś 08.10.2004 MARCIN

Ja do kwaśnicy dodaję jeszcze wątróbkę.

Ale na Swięta Bożego Narodzenia robię wszystko tak samo tylko, że zamiast żeberek, golonka czy gęsiny daję głowy z karpia. Może niezbyt ciekawie to... Pokaż więcej

Ja do kwaśnicy dodaję jeszcze wątróbkę.

Ale na Swięta Bożego Narodzenia robię wszystko tak samo tylko, że zamiast żeberek, golonka czy gęsiny daję głowy z karpia. Może niezbyt ciekawie to brzmi "KWAŚNICA NA GŁOWACH Z KARPIA"ale za to smakuje na prawde super. Polecam spróbować.

Zgłoś 02.11.2004 MARKO

:-)

Zgłoś 14.12.2004 teaver

hmmm... a ja zawsze myslalam ze tradycyjan kwasnica to na swinskich ryjkach,a tu prosze...:00

Zgłoś 14.01.2005 PEPE

Podstawą w kwaśnicy jest przedewszystkim KMINEK on nadaje cały smak!!!

Zgłoś 26.11.2005 Leszek

Kwaśnica wyśmienita tylko w Karczmie Słupskiej w Suchej Beskidzkiej. Tam sprzedał się Twardowski (chyba za kwaśnicę).

Sam robię kwaśnicę wg swojego przepisu. Jest ,,best".

Zgłoś 06.12.2005 nieznajomy

piszcie z kąd to pochodzi

Zgłoś 27.01.2006 asiołek

zapewne kwaśnica to nie kapusniak ale co do mięcha to słyszałam że prawdziwa kwaśnica robiona jest na baraninie , no i nie widzę w przepisie czosnku a to chyba ważny składnik

Zgłoś 07.05.2006 escamillo

Polecam kwaśnice w knajpie przy drodze w węgierskiej górce, niedaleko żywca

Dodają ogromne żeberka, cena: chyba 7zł

Zgłoś 20.05.2006 Witold

Ostatnio jadlem kwasnice w "Starej Karczmie" na rynku w Jelesni (Beskid Zywiecki). Ku mojemu zdziwieniu w zauwazylem, ze w tej restauracji nie maja pieca. Zadnego pieca ani weglowego, ... Pokaż więcej

Ostatnio jadlem kwasnice w "Starej Karczmie" na rynku w Jelesni (Beskid Zywiecki). Ku mojemu zdziwieniu w zauwazylem, ze w tej restauracji nie maja pieca. Zadnego pieca ani weglowego, ani gazowego , ani elektrycznego. Kwasnica ta byla jak z lodowki ZIMNA. Caly smak mi na to danie zepsuli. Teraz zrobie sobie swoja, ciepla tak jak ma byc. Smacznego

Zgłoś 20.08.2006 Rych

Napisałeś: "ja dodaję utartą na grubej tarce, golonka, albo żeberka wieprzowe"

Nie bardzo to sobie wyobrażam w zupie. Utarta golonka? To co to jest wtedy? Pokrojona może?

... Pokaż więcej

Napisałeś: "ja dodaję utartą na grubej tarce, golonka, albo żeberka wieprzowe"

Nie bardzo to sobie wyobrażam w zupie. Utarta golonka? To co to jest wtedy? Pokrojona może?

Zgłoś 20.08.2006 Rych

A nie lepiej wygotować tą golonę w zupie i zeżreć w całości pochlipując zupką?

Zgłoś 18.09.2006 Tadek z Kurańdów

W Rabie Wyżnej - ka godoł łociec - Kurańda Sefon - to kwaśnice tyż robili ino ze samego soku. Nika jo nie słysoł coby tam ino kto ciupinke kapusty nalos. Eee, bida była zawdy. Kie sie komu daży... Pokaż więcej

W Rabie Wyżnej - ka godoł łociec - Kurańda Sefon - to kwaśnice tyż robili ino ze samego soku. Nika jo nie słysoł coby tam ino kto ciupinke kapusty nalos. Eee, bida była zawdy. Kie sie komu dażyło to może insygo lepi do gara sypoł. Syto. Mienso, spyrka... u nas tego nie było. Moja babcia porodziła 12 dzicioków. Kazdy ziemiok dzieliło się na 12 kawałków. Zawdy szyćkim ściskało brzuchy. Terozki kie ludziska, ej ze zycia majo za wiele grube są.

Kieby kto kcioł wartko schudnąć. Niech ta ino zimioki, sok z kapusty, marchewecke i to cotam w gażci za stodołą nazbiro. Kszywdy nie bedzie na żołundku. Hej

Zgłoś 08.02.2007 richat

Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.

Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłus... Pokaż więcej

Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.

Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.

Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który z kwaśnicą nie ma nic wspólnego, choć bywa serwowany pod tą samą nazwą.

Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny.

Dobra kwaśnica na rybich łbach jest bardzo kwaśna i ma specyficzny rybny smak, przypomina nieco węgierską holaszlę i co może być dowodem wpływów węgierskiej kuchni na Żywiecczyźnie.

Zgłoś 16.03.2007 krzysiek

a co z kwasnica na swinskim ryju?

Zgłoś 28.09.2007 KANE

te wszystkie przepisy to nie jest kwaśnica to są kapuśniaki w różnych odmianach

Zgłoś 19.02.2008 Krystyna

www.kwasnica.pl/

Zgłoś 11.03.2008 jelen

kwaśnica to jest super danie, bo WIATROPĘDNE!!! polecam na obstrukcje, jako wymówkę przed szkoła!!!!;D pozdrawiam

Zgłoś 11.04.2008 pietia_st

Zgadzam się z opinią że te wszystkie przepisy to nie kwaśnica, to są odmiany kapuśniaku !!!!, a to wszystko przez komercję uprawianą

w restauracjach "góralskich".

Kwaśn... Pokaż więcej

Zgadzam się z opinią że te wszystkie przepisy to nie kwaśnica, to są odmiany kapuśniaku !!!!, a to wszystko przez komercję uprawianą

w restauracjach "góralskich".

Kwaśnicę przyrządza się tak:1/2 L wywaru (najlepiej tłustego)

1/2 L wody z kapusty kiszonej (bez dodatku octu)

2 jajka, 4-6 ziemniaków.

wywar i wodę gotujemy jak trochę przestygnie dodajemy rozprowadzone jajka (uwaga zupa musi ostygnąć na tyle aby jajka sie nie ścięły). Zupę doprawiamy do smaku i podajemy z uprzednio ugotowanymi osobno ziemniakami.

To jest prawdziwa kwaśnica( według mnie ) a nie komercjalny ....... wstawiany

w restauracjach.

Pozdrawiam i życzę smacznego.

Zgłoś 30.04.2008 justus

bez CZOSNKU kwaśnica nie istnieje...

Zgłoś 06.06.2008 Adam_nt

Aleksander ma rację , jakie tam mięsiwa , ludzie chcecie przepis na prawdziwą kwaśnicę taką jak się dalej je na Podhalu a nie w knajpce przy Krupówkach , to proszę zobaczyć przepis "Kwaśnic... Pokaż więcej

Aleksander ma rację , jakie tam mięsiwa , ludzie chcecie przepis na prawdziwą kwaśnicę taką jak się dalej je na Podhalu a nie w knajpce przy Krupówkach , to proszę zobaczyć przepis "Kwaśnica podhalańska"

Zgłoś 31.05.2008 kabor

Prosze zastanowcie sie o czym piszecie Kwasnica to byla potrawa robiona na odpadach to co chlop mogl zabrac od pana i to jest swinski ryj czyli glowa swini i na tym jest prawdziwa kwasnica ... Pokaż więcej

Prosze zastanowcie sie o czym piszecie Kwasnica to byla potrawa robiona na odpadach to co chlop mogl zabrac od pana i to jest swinski ryj czyli glowa swini i na tym jest prawdziwa kwasnica a nie wasze wymysly Kwasnica na swinskim ryju z golonki

Zgłoś 24.05.2008 Aleksander

Przykro czytać, te wasze kwaśnice są jak pizza.....amerykańska,czyli komercja na całego.Prawdziwo kwaśnica,to "bida" nic się nie zmarnowało,nawet woda z kapusty(kwaśnica).Było to danie... Pokaż więcej

Przykro czytać, te wasze kwaśnice są jak pizza.....amerykańska,czyli komercja na całego.Prawdziwo kwaśnica,to "bida" nic się nie zmarnowało,nawet woda z kapusty(kwaśnica).Było to danie ubogie,ale gorące,nawet bardzo gorące,kapusty tam było tyle co "kot napłakał" ale dodawało się tłustego wywaru,z każego fetu jaki pozostał,skóra ,szpyrka,czy inny gnot, trocha mąki na zasmażka oroz kartofle sztamfowane.Jadło się to bardzo gorące,bo najczęściej na przedwiośniu,kiedy bida już mocno znać dowała.Stykło aby coś gorkiego w żołądku było.Można to porównać z śląskim cienkim żurem(piątkowy postny) albo z borszczykami wielkopolskimi (kacówka).Jedynie w rejonach Żywca kwaśnice to 100 i więcej pomysłów.

Zgłoś 16.07.2008 Góral

To nie jest pprawdziwa kwaśnica, prawdziwa kwśnica jest bez włoszczyzny (marchew, pietruszka itp.)

Zgłoś 21.08.2008 miras

w życiu nie jadłem kwaśnicy z zasmażką -niporozumienie

Zgłoś 15.07.2009 margareta

hej Rych jak przeczytasz jeszcze raz przepis dokladnie to wyczytasz ze Wielebny mial na mysli skrojona na tarce wloszczyzne nie mieso,a po drugie miesa sie nie kroi na tarce.pozdrawiam:)

Zgłoś 01.02.2010 Hanka z gór

Kwaśnica, była zupą biedoty, zupą przednówka, gdzie próżno było szukać warzyw, golonek i wędzonych żeberek.

Robiono ją na tym , co było w chałupie :

kwaśnej kapuście z beczki i zas... Pokaż więcej

Kwaśnica, była zupą biedoty, zupą przednówka, gdzie próżno było szukać warzyw, golonek i wędzonych żeberek.

Robiono ją na tym , co było w chałupie :

kwaśnej kapuście z beczki i zasolonym soku, do smaku dając rybich łbów ( okolice Żywca) lub resztek ze świątecznego mięsa ( kości, smalec, cokolwiek ).

Dopchaniem, były suche lub omaszczone grule w łupach, czyli parujące kartofle na osobnej misce.

W/w przepis, jest wariacją kwaśnicy dla turystów, taką samą, jak chińskie ciupagi w sklepikach z pamiątkami :-).

Zgłoś 01.02.2010 Hanka z gór

Kwaśnica, była zupą biedoty, zupą przednówka, gdzie próżno było szukać warzyw, golonek i wędzonych żeberek.

Robiono ją na tym , co było w chałupie :

kwaśnej kapuście z beczki i zas... Pokaż więcej

Kwaśnica, była zupą biedoty, zupą przednówka, gdzie próżno było szukać warzyw, golonek i wędzonych żeberek.

Robiono ją na tym , co było w chałupie :

kwaśnej kapuście z beczki i zasolonym soku, do smaku dając rybich łbów ( okolice Żywca) lub resztek ze świątecznego mięsa ( kości, smalec, cokolwiek ).

Dopchaniem, były suche lub omaszczone grule w łupach, czyli parujące kartofle na osobnej misce.

W/w przepis, jest wariacją kwaśnicy dla turystów, taką samą, jak chińskie ciupagi w sklepikach z pamiątkami :-).

Zgłoś 25.02.2010 mac

do prawdziwej kwaśnicy nie dodaje się żadnych warzyw..

Zgłoś 24.04.2010 anonim

Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć przepis na kwaśnicę na gwarę podhalańską???? Jest mi to niezwykle potrzebne...

Zgłoś 24.04.2010 anonim

Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć przepis na kwaśnicę na gwarę podhalańską???? Jest mi to niezwykle potrzebne...

Zgłoś 20.02.2012 mundi ostronos

jak podpisujesz się pod nazwą KWAŚNICA I PODAJESZ PRZEPIS to zważ co podajesz widzę że nie masz zielonego pojęcia jak przyrządzic kwaśnice. oj cepry,cepry!!!

Zgłoś 01.04.2013 gość

Witam ! Nie pamiętam gdzie ,ale słyszałem że kwaśnicę robi się też ze świńskiego ryja jak i z podanych wyżej produktów ? Czy to prawda ? L.