Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

La comida interesante

Tekst i foto yoanca 01-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15-20 złśredni60 min.?

Składniki:

- brokuły (najlepiej mrożone, w różyczkach),
- 1/2 kg pieczarek,
- makaron (obowiązkowo włoski, dobry makaron; forma: kokardki),
- 1 średnia cebula,
- przyprawy: czosnek granulowany (może być ząbek),
- sól,
- pieprz,
- zioła (bazylia, tymianek, majeranek, prowansalskie, pietruszka),
- papryka ostra,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka margaryny.


Składniki do sosu:
- 2 szklanki mleka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki (płaskie) mąki,
- serek topiony (większy), smak zależny od upodobań, ja daję paprykowy,
- przyprawy (powyższe, do smaku).

Jak przyrządzić:

Przygotowanie brokułów:
na palelnie wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę (należy ją zeszklić), rozgnieść i dodać czosnek (lub posypać granulowanym}; po chwili dodać mrożone brokuły, (można podlać wodą), przykryć i dusić ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu,podlewając wodą, by się nie przypaliły. Ogień musi być mały. W osobnym garnku, na margarynie, należy udusić umyte, obrane i drobniutko pokrojone pieczarki, dodajemy tu soli, pieprzu i zielonej pietruszki. Następnie zestawiamy je z ognia. Wróćmy jednak do brokułów... dodajemy wszystkie przyprawy... i dusimy je do miekkości... należy je następnie rozdrobnić łyżką na patelni i dodać pieczarki, wymieszać, dusić razem 5-10 min. i odstawić... w tym czasie gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie z oliwą, makaron włoski. Jak się ugotuje (a powinien być lekko twardawy),odcedzamy i wrzucamy go do garnka jeszcze gorący i dodajemy miksturę z patelni...mieszamy dokładnie ale ostrożnie. Zostawiamy... Teraz zajmujemy się sosem (nie da się go zrobić jednocześnie, bo trzeba go cały czas mieszać, by uniknąć paskudnych grudek).

Sos:
w małym garnku rozpuszczamy masło, miksujemy (lub mieszamy z słoiku) mleko z mąką i przyprawami; dodajemy do masła i czekamy aż się zagotuję, zgęstnieje, całyczas mieszamy...i jak się już zagotuje, dodajemy serek topiony, musi się rozpuścić...znów cały czas mieszamy...aż będzie gładka masa...i sos gotowy!

Potrzebne przybory:

Głębsza patelnia z przykrywką, garnki, mieszadła.

Uwagi:

Potrawę podajemy polaną sosem i z lampką chłodnego różowego wina. Jest pyszna i delikatna w smaku. Robi wrażenie. Polecam i smacznego!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.08.2004 Andyk

Przepis bardzo interesujący. Już widzę dymiacą potrawę na talerzu. Muszę ją zrobić jak najszybciej. Czy mąka pszenna czy ziemniaczana ?

Zgłoś 11.08.2004 yoanca

hmm...do zagęszczenia sosu mąka zwykła (może być pszenna, tortowa itp), pozdrawiam i smacznego...:)

Zgłoś 12.11.2004 nat

...rewelacja:)

Zgłoś 17.12.2004 Domika

Brzmi cudnie, uwielbiam włoską kuchnię, ostatnio zrobiłam penne ze szpinakiem i sosem serowym i po prostu rozpłynęłam się w zachwycie, myślę że i tym razem będzie podobnie. Na pewno zrobię to d... Pokaż więcej

Brzmi cudnie, uwielbiam włoską kuchnię, ostatnio zrobiłam penne ze szpinakiem i sosem serowym i po prostu rozpłynęłam się w zachwycie, myślę że i tym razem będzie podobnie. Na pewno zrobię to dla mojego narzyczonego. Pozdrawiam

Zgłoś 22.01.2005 Heja

wczoraj zrobilam i wyszlo super! Dzieki za ten przepis!

Zgłoś 14.10.2005 Martana

Sadzilam, ze swoja Wariacja Serowa zablysne i troche poswiecilam ale w porownaniu z tym przepisem to zmniejszam sie do rozmiarow myszki japonskiej. Jest poprostu swietny i koniec, kropka. Pozdra... Pokaż więcej

Sadzilam, ze swoja Wariacja Serowa zablysne i troche poswiecilam ale w porownaniu z tym przepisem to zmniejszam sie do rozmiarow myszki japonskiej. Jest poprostu swietny i koniec, kropka. Pozdrawiam Autorke:)

Zgłoś 10.04.2007 :)

La comida interesante to nie po włosku ale po hiszpańsku "interesujący (ciekawy) obiad" , pewnie jakis przepis własny :)