Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Langos

Tekst i foto Sławek 18-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni90 min.?

Składniki:

40 dag białej mąki pszennej,
2 ugotowane i utłuczone ziemniaki,
3 dag drożdży,
1 szklanka letniego mleka (w wersji wegańskiej mleka sojowego),
cukier (lub odrobina słodu),
sól,
olej

Jak przyrządzić:

Langosze jada się złożone na pół z różnymi dodatkami. Mogą być po prostu posmarowane sosem czosnkowym lub jakimś innym sosem, a mogą mieć w środek nawrzucane przeróżne dodatki.

Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru.
Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek, do którego wlać rozczyn drożdży, dodać masę z ziemniaków i łyżkę oleju, dodać resztę mleka, sól do smaku i wyrobić ciasto o konsystencji nieco twardszej niż na kluski kładzione. Posypać mąką i zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu na godzinę. Formować cienkie placki wielkości dłoni i smażyć na wrzącym oleju (smaży się je na patelni w głębokim tłuszczu) - początkowo pod przykryciem, a po przewróceniu na drugą stronę już bez przykrycia.
PS Wychodzi pycha! I jedna rada. Przy formowaniu placuszka potrzeba mąki, aby się to ciasto do palców nie przyklejało.



Uwagi:

Bardzo dobre z masłem czosnkowym i drobno tartym żółtym serem, np. ementalerem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.01.2011 bum

przepyszny!!wlasnie po konsumpcji :PPPPP zachwycona jestem tym przepisem,placuszki wyszly wysmienicie zs smietana czonkiem oliwa i serem zoltym na dnie !dziekuje za przepis

Zgłoś 20.05.2006 iwo

bardzo dokładny ten przepis:)

Zgłoś 21.07.2006 RyHu

Podczas każdego pobytu w Wiedniu zajadam sie tym smakołykiem. Mała rada-usmażonego langosa posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem zmiesznym z odrobiną oliwy.Pychota!!!

Zgłoś 15.08.2006 owi

placki pycha, ale żeby tan co podał przepis NAPISAŁ go a nie PRZEPISAŁ. Bo nawet pół słowa nie jest JEGO, tylko cudze. I nie piszę tu o składnikach, ale sposobie wykonania. To zwykła, bezczelna ... Pokaż więcej

placki pycha, ale żeby tan co podał przepis NAPISAŁ go a nie PRZEPISAŁ. Bo nawet pół słowa nie jest JEGO, tylko cudze. I nie piszę tu o składnikach, ale sposobie wykonania. To zwykła, bezczelna WKLEJKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!, którą sobie przylisał nie podając źródła - W S T Y D Sławek (amsc@o2.pl)

Zgłoś 15.08.2006 owi

aleś się Sławek (amsc@o2.pl) napisał! zwłaszcza, że jest to bezczelna wklejka cudzego przepisu, gdzie nie podajesz źrodła skąd masz przepis. Ja nie piszę o składnikach langosza, ale o sposobie w... Pokaż więcej

aleś się Sławek (amsc@o2.pl) napisał! zwłaszcza, że jest to bezczelna wklejka cudzego przepisu, gdzie nie podajesz źrodła skąd masz przepis. Ja nie piszę o składnikach langosza, ale o sposobie wykonania. Przypisujesz sobie autorstwo cudzych słów!!!! WSTYD Sławek (amsc@o2.pl) wstyd!

PS. oczywiście placki są pycha, choć w tym przepisie stanowczo za bardzo kleją się rąk i odrobina mąki nie do końca wystarcza Sławku.

Zgłoś 22.01.2011 bum

przepyszny!!wlasnie po konsumpcji :PPPPP zachwycona jestem tym przepisem,placuszki wyszly wysmienicie zs smietana czonkiem oliwa i serem zoltym na dnie !dziekuje za przepis

Zgłoś 05.07.2007 malina...

Mnie pusznie smakowało ze śmietaną, posypane koperkiem, drobno skrojoną cebulą i skwarkami...

Tylko... W moim przepisie nie było nic o składaniu na pół, więc placuszkowi nawrzucałam wszys... Pokaż więcej

Mnie pusznie smakowało ze śmietaną, posypane koperkiem, drobno skrojoną cebulą i skwarkami...

Tylko... W moim przepisie nie było nic o składaniu na pół, więc placuszkowi nawrzucałam wszystkiego na górę i... SMACZNEGO!

Mam ostatnio chęć na potrawy przygotowywane na drożdżach i to danie cudownie urozmaiciło menu...

Zgłoś 05.07.2007 malina...

Mnie pusznie smakowało ze śmietaną, posypane koperkiem, drobno skrojoną cebulą i skwarkami...

Tylko... W moim przepisie nie było nic o składaniu na pół, więc placuszkowi nawrzucałam wszys... Pokaż więcej

Mnie pusznie smakowało ze śmietaną, posypane koperkiem, drobno skrojoną cebulą i skwarkami...

Tylko... W moim przepisie nie było nic o składaniu na pół, więc placuszkowi nawrzucałam wszystkiego na górę i... SMACZNEGO!

Mam ostatnio chęć na potrawy przygotowywane na drożdżach i to danie cudownie urozmaiciło menu...

Zgłoś 17.08.2010 Beata

Zdaje mi się, że langos wywodzi się z tradycyjnej kuchni węgierskiej. Tam nie składają go na pół, tylko podają taki wielki, okrągły placek. Ja lubię najbardziej, gdy posmarowany jest śmietaną i ... Pokaż więcej

Zdaje mi się, że langos wywodzi się z tradycyjnej kuchni węgierskiej. Tam nie składają go na pół, tylko podają taki wielki, okrągły placek. Ja lubię najbardziej, gdy posmarowany jest śmietaną i posypany startym serem. Pychota!