Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Langosz dla Arszulki

Tekst i foto a-ka 09-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

WERSJA 1:
- 1/2 kg mąki kukurydzianej,
- 1 dag drożdży,
- 1/3 szklanki mleka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 szklanki oleju Kujawskiego,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- 1 szklanka startego żółtego sera,
- 2 łyżki cukru.


WERSJA 2:
- ½ kg mąki,
- ½ dkg cukru,
- 1 dkg drożdży,
- ok. 1/3 szklanki mleka,
- 25 dkg ugotowanych ziemniaków,
- 1 dkg soli,
- 2 szklanki oleju,
- śmietana lub czosnek.

WERSJA 3:
- 1 torebka drożdży piekarskich,
- ½ l ciepłej wody,
- 1 łyżka cukru,
- ½ l przegotowanego mleka,
- 7 dag mąki tortowej,
- 0,5 kg mąki gryczanej,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki miodu,
- 60 ml roztopionego masła,
- ¼ łyżeczki sody spożywczej,
- 1 jajko,
- olej do smażenia.


WERSJA 4:
- 400 g mąki,
- 150 g przecisnietych przez praskę, ugotowanych ziemniaków,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 4 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 60 dag drożdży,
- olej do smażenia.


WERSJA 5:
- składniki w przepisie poniżej.

Jak przyrządzić:

WERSJA 1:
Przesianą mąkę kukurydzianą wymieszaj z mąka ziemniaczaną i ustaw w pobliżu rozgrzanego piekarnika. Przygotuj rozczyn z drożdży, cukru i 1/6 szklanki ciepłego mleka oraz 1 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Połącz wyrośnięte drożdże z przesianą mąką, dodaj pozostałe mleko i wyrób na gęste ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozłóż na stolnicy i rozciągnij na grubość 2 cm.

Wykrawaj okrągłe placki wielkości ludzkiej dłoni i smaż z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Gorące langosze osącz na papierowym ręczniku, posypuj startym serem, polewaj śmietaną, mozna tez polac olejem z wycisnietym czosnkiem, lub z sosem tatarskim, z kechupem, dzemem, lub same tylko posolone.

WERSJA 2:
Mąkę przesiać do głębokiego naczynia, pozostawić w ciepłym miejscu. W mniejszym naczyniu przygotować rozczyn z drożdży: cukier rozetrzeć z drożdżami, dodać połowę mleka i łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ziemniaki zemleć lub przetrzeć przez sito, włożyć do mąki, posolić i zagnieść. Połączyć z wyrośniętym rozczynem drożdżowym, dodać pozostałą ilość ciepłego mleka i dobrze wyrobić średnio gęste ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na grubość 1 – 1,5 cm i wykrawać placki mniej więcej wielkości dłoni. Smażyć na gorącym oleju. Podawać ciepłe, polane śmietaną lub z czosnkiem.

WERSJA 3:
Mąki i sól wsypać do miski ;mleko, cukier, wodę i drożdże wymieszać wlewać powoli do miski z mąką wyrabiać. Dobrze wyrobione odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 4 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać miód, sodę i jajko dobrze wyrobić.
Zrobić grube placki smażyć na oleju z obydwóch stron, nadmiar tłuszczu osuszyć na ręczniku. Papierowym. Podawać na słodko lub wedle życzenia.
Ja mam przepis na placki gryczne ale możesz spróbować zastąpić mąke gryczaną kukurydzianą.

WERSJA 4:
Z drożdży, połowy mleka, cukru i maki zrobic rozczyn o gęstosci śmietany. Gdy urosnie dodać resztę składników , wyrobic luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Potem formować placki, dosyć spore i grube na jakiś centymetr, najlepiej natłuścić ręce a stolnicę posypać mąką. Kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron.


WERSJA 5:
Ja robię trochę inaczej. Biorę do miseczki okolo 4 szkl. mąki pszennej, 2,3 łyżki oleju, jedno lub dwa żółtka, trochę soli i pieprzu do smaku.
W osobnym kubeczku rozcieram około 2-3 dkg drożdzy z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki oraz niewielką ilością wody. Odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrosną dodaje do miseczki z mąką dwie łyżki masła roślinnego i wyrabiam gładkie ciasto, które musi być luźniejsze jak na pizzę. Jak jest zbyt gęste to rozcieńczam gorącą wodą. Nastepnie formuję średniej wielkości kulki (powinno ich być około 8 do 10 szt.), to zależy ile wyszlo ciasta i jakiej wielkości są kulki. Pozostawiam do wyrośnięcia. Jak wyrosną nacieram dlonie olejem i każdą kulkę spłaszczam i rozciągam w rękach aż będą miały średnicę mniej więcej talerzyka deserowego. Trzeba nabrać trochę wprawy i na pewno się uda. Wrzucam na rozgrzany, głęboki olej i smażę dosłownie chwilę na złoty kolor. Po usmażeniu można posolić, polać śmietaną, posypać startym, żółtym serem lub posmarować rozgniecionym czosnkiem jak kto lubi.

Uwagi:

WERSJA 1:
Przepis boba: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=685
WERSJA 2:
Przepis dickw: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=34
WERSJA 3:
Przepis kido: http://www.mniammniam.pl/forum/viewtopic.php?topic=1844&forum=1
WERSJA 4:
Przepis Nika24:
http://www.mniammniam.pl/forum/viewtopic.php?topic=1844&forum=1
WERSJA 4:
Przepis andy: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1846

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2004 Szczypior

Są naprawdę dobre.Polecam.

Zgłoś 15.01.2004 emgie

czy to jest coś takiego co kupuje sie np. na Słowacji w budkach tak jak u nas hot- dogi?

Zgłoś 08.02.2004 mania

mam pytanko, który z powyzszych przepisów jest najlepszy pod względem smakowym?

Zgłoś 09.02.2004 Ania

Na Slowacji nie spotkalam sie z langoszami, to typowo wegierski przysmak:)

Zgłoś 09.02.2004 arszulka

jestem bardzo mile zaskoczona :) oj czepiałam sie jak mogłam ,ale sprobuje by nie byc ograniczoną,no cos musi byc w tych langoszach....zrobie i obiecuje napisac jakie było tylko który przepis ... Pokaż więcej

jestem bardzo mile zaskoczona :) oj czepiałam sie jak mogłam ,ale sprobuje by nie byc ograniczoną,no cos musi byc w tych langoszach....zrobie i obiecuje napisac jakie było tylko który przepis jest najblizej oryginału??

Zgłoś 12.02.2004 wlamyhobbit

e, na slowacji nie? a ja jadlam langosza na dworcu w popradzie i byl super, poza tym mozna spotkac budki z langoszami w roznych miejscowosciach na slowacji :)

Zgłoś 12.04.2004 monia

ja langosza sprobowalem na wegrzech ale na slowacji tez jest ich duzo.....od dawna probowalem znalesc przepis ale niewiedzialem jak sie nazywaja te placuszki do dzis....

Zgłoś 15.04.2004 kucharz

Przepis (1) jest okropny jak moze wyjsc ciasto z 1/3 szklanki mleka i 1/2 kg maki, skad wzieliscie ten przepis???!!!! to co wychodzi jest okropne fujjj!!!!!

Zgłoś 27.04.2004 iwia

Pierwszy przepis jest do kitu-nic nie wyszło.Ale ostatni jest ok.

Zgłoś 10.10.2004 krucha

Przed chwila robilam przepis nr 5 - wyszly owszem smaczne ale to nie bylo to co pamietam z wegier (bardziej elastyczne.. i cos ze smakiem), czegos im brakowalo, nastepnym razem wyprobuje inne pr... Pokaż więcej

Przed chwila robilam przepis nr 5 - wyszly owszem smaczne ale to nie bylo to co pamietam z wegier (bardziej elastyczne.. i cos ze smakiem), czegos im brakowalo, nastepnym razem wyprobuje inne przepisy.. zobaczymy, moze okaze sie ze 5 jest jednak najlepszy

pozdrawiam

Zgłoś 26.10.2004 garfield

to sie je tez w Czechach z ciemnym piwem jest boskie:)

Zgłoś 22.12.2004 foucault

No nareszcie znalazlem ten przepis

Dziekuje w imieniu smakoszy!!!

Zgłoś 22.12.2004 foucault

No nareszcie znalazlem ten przepis

Dziekuje w imieniu smakoszy!!!

Zgłoś 27.01.2005 Alhana

Ja langosze kupowalam w proszku w supermarketach w czechach, i bardzo za nimi tesknie jesc je mozna z wszystkim, ciasto podobne do tego na pizze - bo na opakowaniu z tego samego proszku mozna zr... Pokaż więcej

Ja langosze kupowalam w proszku w supermarketach w czechach, i bardzo za nimi tesknie jesc je mozna z wszystkim, ciasto podobne do tego na pizze - bo na opakowaniu z tego samego proszku mozna zrobic ciasto na pizze! Mi najbardziej smakuja z sosem czosnkowym:)

Zgłoś 07.02.2005 halka

4przepis niedorzeczny ktos kto go napisal czy zastanawial sie co pisze?400g maki na 60dkg drozdzy?czlowieku pomysl co podajesz

Zgłoś 24.02.2005 rudolfina

wersja numer cztery (wydala mi sie najprostrza)

- r e w e l a c j a!

wspomnienie z kolonii w wegierskim Egerze sprzed tysiaca lat swietlnych w koncu wcielon... Pokaż więcej

wersja numer cztery (wydala mi sie najprostrza)

- r e w e l a c j a!

wspomnienie z kolonii w wegierskim Egerze sprzed tysiaca lat swietlnych w koncu wcielone w zycie ... :-)))

Zgłoś 19.07.2005 Art rc021

Byłem niedawno na Święcie Trzech Braci w Cieszynie i po raz pierwszy jadłem Langosze... Kolejka była nieziemska ;) Ale warto było stać ponad godzinę dla kilku minut przyjemności dla podniebienia... Pokaż więcej

Byłem niedawno na Święcie Trzech Braci w Cieszynie i po raz pierwszy jadłem Langosze... Kolejka była nieziemska ;) Ale warto było stać ponad godzinę dla kilku minut przyjemności dla podniebienia. Polecam bo jest to bardzo proste, syte i przede wszystkim Super Smaczne danie :)))

Zgłoś 18.08.2005 kisielek

a to ciasto to wychodzi takie bardzo puszyste czy takie jak do pizzy? bo ja jadlam na wegrzech bardzo puyszyste i grube

Zgłoś 08.11.2005 ma

sprawdzone wersja pierwsza jest do niczego szkoda pracy i składników, czy ktoś sprawdził inną wersję

Zgłoś 09.11.2005 Kamelia

WERSJA NR 1 BEZNADZIEJNA!!!!!czy ktoś kto tworzyl i podawal ten przepis jadł kiedykolwiek LANGOSZA??jestem pewna ze NIE!!!nie probujcie nawet tego przepisu!!!fuj beznadziejny njgorsza rzecz jaką... Pokaż więcej

WERSJA NR 1 BEZNADZIEJNA!!!!!czy ktoś kto tworzyl i podawal ten przepis jadł kiedykolwiek LANGOSZA??jestem pewna ze NIE!!!nie probujcie nawet tego przepisu!!!fuj beznadziejny njgorsza rzecz jaką jadłam i nawet w malenkiej czesci nie przypomina langosza!!poza tym to langosze które jadłam sa WSPANIALE!!ale taki prawdziwe!!:-) polecam z sosem czosnkowym szczególnie prawdziwa TATARSKA OMACKA. "NIEBO W GĘBE"!!!! pozdrawiam

Zgłoś 25.01.2006 kliffe

dla wszystkich tęskniacych za smakiem węgierskiego langosza! Najpopularniejszy na Węgrzech i najpyszniejszy langosz to ten z ciasta ziemniaczano-mączno-drożdżowego. Taki radzę robić - przepyszny... Pokaż więcej

dla wszystkich tęskniacych za smakiem węgierskiego langosza! Najpopularniejszy na Węgrzech i najpyszniejszy langosz to ten z ciasta ziemniaczano-mączno-drożdżowego. Taki radzę robić - przepyszny. Według przepisu mojej węgierskiej teściowej : 0,5kg mąki, 0,25 kg ugotowanych,dokładnie rozgniecionych ziemniaków (ew. przeciśniętych przez praskę) 1,5dag drożdzy, 2 dl mleka, sól do smaku, olej do smażenia. Langosze smarzy się w półgłębokim tłuszczu. Złociste i wyrośnięte, przed samym jedzeniem naciera się zębkiem czosnku i polewa gęstą kwaśną śmietaną. Mozna posypać również tartym żółtym serem wyrazistym w smaku. Ślinka cieknie. Życzę smacznego.

Zgłoś 11.03.2006 barte

Najlepsze Langosze jadłem na ul.Grójeckiej przy chali banacha

wszędzie szukałem i tam znalazłem

Zgłoś 04.12.2006 sara

Ja jadłam langosza w Czechach na basenie są pyszne ale strasznie sycące ... => jadłam go z ketchubem ,serem PYCHA !!!!!!!

Zgłoś 27.11.2012 vpuxiytjlfj

LU86rc <a href="http://cibpsyeiihkh.com/">cibpsyeiihkh</a>, [url=http://qzvdkqeqivgd.com/]qzvdkqeqivgd[/url], [link=http://ldzllczwiocs.com/]ldzllczwiocs[/link], http://rx... Pokaż więcej

LU86rc <a href="http://cibpsyeiihkh.com/">cibpsyeiihkh</a>, [url=http://qzvdkqeqivgd.com/]qzvdkqeqivgd[/url], [link=http://ldzllczwiocs.com/]ldzllczwiocs[/link], http://rxqjqkqkusav.com/

Zgłoś 03.12.2012 tssdxtnd

mzX04j <a href="http://lnmlypldtuuc.com/">lnmlypldtuuc</a>, [url=http://cysbdjicqjxk.com/]cysbdjicqjxk[/url], [link=http://yyyjnaoesgsx.com/]yyyjnaoesgsx[/link], http://ws... Pokaż więcej

mzX04j <a href="http://lnmlypldtuuc.com/">lnmlypldtuuc</a>, [url=http://cysbdjicqjxk.com/]cysbdjicqjxk[/url], [link=http://yyyjnaoesgsx.com/]yyyjnaoesgsx[/link], http://wsgiaozwzikn.com/

Zgłoś 25.02.2013 goÅÄ

yw9mjO <a href="http://wjpovqzyclgu.com/">wjpovqzyclgu</a>, [url=http://hpcyrscmjdwg.com/]hpcyrscmjdwg[/url], [link=http://gfeqrcvorwcc.com/]gfeqrcvorwcc[/link], http://qz... Pokaż więcej

yw9mjO <a href="http://wjpovqzyclgu.com/">wjpovqzyclgu</a>, [url=http://hpcyrscmjdwg.com/]hpcyrscmjdwg[/url], [link=http://gfeqrcvorwcc.com/]gfeqrcvorwcc[/link], http://qzwksdpmzilx.com/

Zgłoś 10.03.2013 goÅÄ

f7O7yQ <a href="http://tjbwqvgkdkvw.com/">tjbwqvgkdkvw</a>, [url=http://spwcmdpjylzn.com/]spwcmdpjylzn[/url], [link=http://ehjgozrrvogj.com/]ehjgozrrvogj[/link], http://na... Pokaż więcej

f7O7yQ <a href="http://tjbwqvgkdkvw.com/">tjbwqvgkdkvw</a>, [url=http://spwcmdpjylzn.com/]spwcmdpjylzn[/url], [link=http://ehjgozrrvogj.com/]ehjgozrrvogj[/link], http://nahygfavjjjn.com/