Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagane po bolońsku

Tekst i foto ARTUR 19-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji? złśredni60 min.?

Składniki:

- 2 cebule,
- 85 dkg mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 listek laurowy,
- słodka papryka w proszku,
- cukier,
- 1 marchew,
- 1 średnia cukinia,
- 5 dkg masła,
- 4 dkg mąki,
- po 1/4 litra mleka i rosołu instant,
- 25 dkg kremówki,
- 18 płatków lasagne,
- 15 dkg sera żółtego,
- trochę natki.

Jak przyrządzić:

Cebule obrać, posiekać, smażyć z mięsem na rozgrzanym oleju okoł 10 minut (mieszać). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Sos gotować kilka minut. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem (dodać oregano bazylie według upodobań). Listek laurowy usunąć. Marchew obrać, cukinie oczyścić i umyć. Warzywa pokroić w kosteczkę. Przygotować sos beszamelowy : masło rozgrzać w rondlu, dusić na nim marchew i cukinie 3 minuty na małym ogniu. Oprószyć mąką,zasmażyć. Podlać rosołem, mlekiem i śmietaną, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Trochę sosu beszamelowego przelać na spód żaroodpornej formy (o wymiarach 30x25 cm). Przykryć 6 płatkami lasagne. Posmarować je połową masy mięsnej i polać porcją sosu beszamelowego .Ponownie przykryć 6 płatkami lasagne, posmarować resztą mięsa i porcją sosu beszamelowego. Całość przykryć pozostałymi płatkamilasagne, polać resztą sosu beszamelowego. Posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 minut w temperaturze 200*C. Gotowe danie posypać natką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.09.2004 zuza

sos beszamelowy z marchwia, cukinia i rosolem??? no i ten koncentrat, po co jak mozna uzyc swiezych pomidoròw czy przecieru pomidorowego. pozatym sos bolonski musi porzadnie przesiakn... Pokaż więcej

sos beszamelowy z marchwia, cukinia i rosolem??? no i ten koncentrat, po co jak mozna uzyc swiezych pomidoròw czy przecieru pomidorowego. pozatym sos bolonski musi porzadnie przesiaknac miesem, nie powinno sie go gotowac nie kròcej niz 1,5 godziny na malym ogniu.

Zgłoś 26.11.2004 Magda

Bardzo podoba mi się pomysł na beszamel z marchwią i cukinią - super!

Zgłoś 20.01.2006 ewa

zuza!!!! masz racje!

Zgłoś 07.08.2006 ulab

bardzo dobre

Zgłoś 20.02.2007 monika

jezeli ktos nie wie co jest najwazniejsze w lasagne to w składnikaczh zapomiano o płatkach makaronu

Zgłoś 09.10.2007 Evi

Jeśli się komuś nie podoba to nie musi korzystać z tego przepisu. Sami byście napisali coś mądrego, a nie tylko krytykowali wszystko!!!

Zgłoś 19.04.2010 Bartoliniii

Super przepis, ja na pierwszą warstwę stosuję - opcjonalnie :) - szpinak z fetą (2 torebki mrożonego liściastego / 250-400 g fety) - goście zawsze się zażerają. Brawo Artur. Precz z Zuzą i jej ... Pokaż więcej

Super przepis, ja na pierwszą warstwę stosuję - opcjonalnie :) - szpinak z fetą (2 torebki mrożonego liściastego / 250-400 g fety) - goście zawsze się zażerają. Brawo Artur. Precz z Zuzą i jej popleczniczkami