Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagna bolognese

Tekst i foto 21-01-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-----

Składniki:

Około 1kg mięsa mielonego - wołowe, makaron lasagna, nać selera, marchew, cebula, parmezan, mleko, masło, gałka muszkatołowa, mozzarella, oliwa z oliwek, baza na sos pomidorowy w butelce ok. 700 gram, 1 łyżka maki.

Jak przyrządzić:

Zaczynamy od sosu bolognese gdyż zabiera on najwięcej czasu. Na drobnej tarce zetrzeć pół większej marchwi, nać selera i cebulę, takie same proporcje. Podsmażyć wszystko w głębokim garnku na oliwie, potem dodać mięso mielone, smażyć mieszając wszystko aż zmieni kolor, dodać bazę na sos pomidorowy - gotować około 2 godz., dodać sól i pieprz. W tym czasie robimy sos beszamel, około 0,5l mleka wlać do garnka, pół kostki masła (nie margaryny!) łyżkę mąki oraz zetrzeć większe pół jednej gałki muszkatołowej mieszać bez przerwy!(najlepiej trzepaczką). Kiedy sos zacznie się gotować, a konsystencja jest zbyt wodnista, należy dodać mąki w miarę potrzeby nie przerywając mieszana, posolić. Kiedy sos się zagotuje po ok 2 minutach jest gotowy. Kiedy oba nasze sosy przestygną należy je zmieszać w osobnej misce. Mniej beszamelu niż bolognese, kolor musi być wyśrodkowany aczkolwiek bardziej czerwony. Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy dno owym sosem, układamy makaron - zacząć pionowo od np: lewy górny róg naczynia wyłożyć całość, posmarować sosem, posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i parmezanem, posolić. Następnie kolejna warstwa makaronu prawy dolny róg naczynia (zawsze na przemian) i znowu sos, sery i sól. Kładziemy tak 4 warstwy makaronu. Na końcu czyli na samej gorze jest sos bez mozzarelli ale z dużą ilością parmezanu. Pieczemy w temp. ok 200, 220 st. Jeżeli parmezan jest złocisty a drewniana wykałaczka przechodzi luźno przez makaron w kilku miejscach, lasagna jest gotowa.

Jak podawać?

Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i pozostawić do przestygnięcia ok 10 min. Gdyż może się rozwalić kiedy jest za gorąca. Po tym czasie jest idealna do krojenia i ciągle ciepła do jedzenia. Smacznego.

Uwagi:

Beszamel musi mieć kremową konsystencję! Makaron lasagna - dobrej jakości! Nie gotować makaronu!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.04.2011 kika

Wymieszac bolognese z beszamelem? To jest nowosc! Zrobienie bolognese nie zajmuje dwoch godzin, szczegolnie gdy uzywasz do tego sloika. A beszamel robi sie zupelnie inaczej - dolewasz powoli ml... Pokaż więcej

Wymieszac bolognese z beszamelem? To jest nowosc! Zrobienie bolognese nie zajmuje dwoch godzin, szczegolnie gdy uzywasz do tego sloika. A beszamel robi sie zupelnie inaczej - dolewasz powoli mleko do masla i maki.