Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagna prosto w Włoch

Tekst i foto Jahoda 07-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty150 min.?

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego,
- najlepiej wieprzowina (karczek lub łopatka)własnoręcznie zmielona,
- makaron płaty lasagne,
- pomidory - jak najwiecej, minimum 5-6 sztuk (dojrzałe, miękkie),
- dużo warzyw: cebula, marchew, por, seler, pietruszka w korzeniu,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka białego wina,
- kostka rosołowa,
- ser żółty (twardy),
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, oregano.

Jak przyrządzić:

Kroimy warzywa w kostkę, marchew ścieramy na tarce z grubymi oczkami. W dużym garnku podgrzewamy olej (ok. 3 cm).
Do rozgrzanego oleju wrzucamy warzywa. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy warzywa duszą się w garnku, na patelni podsmażamy mieso mielone, tak żeby sie zarumienilo z obu stron.
Kiedy warzywa zmiekna do garnka dodajemy mięso. Trzeba je troche rozgnieść zeby nie bylo duzych kawałków.
Po ok. 10 min dodajemy wino i za chwilke kostke rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Mieszamy
Dodajemy rozdrobnione pomidory. Mozna dodać jeszcze koncentrat pomidorowy. Pomidorów musi być tyle żeby zabarwiły mocno farsz i dodały kwaskowy aromat.
Przyprawimy wg uznania. Gotujemy ok 1 godziny na wolnym ogniu.
Makaron: podłużne płaty. Własnoręcznie zrobiony najlepiej się rozciąga, ale wymaga pracy, wiec moze byc gotowy.
Płaty zanurzamy we wrzącej wodzie (z dodatkiem łyżki oleju zeby sie płaty nie sklejały) na kilka minut, po czym polewamy zimną wodą.
Makaron układamy w brytfance. Na każdą warstwe makarony dajemy farsz i posypujemy startym serem. Ilość warstw wg uznania, przeważnie 4/5.
Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzine.
SMACZNEGO :)

Uwagi:

Najlepiej nie kupować gotowego miesa mielonego, gdyż często nie jest ono wysokiej jakosci. Najlepiej wybrać ładny kawałek wieprzowiny, zmielić go w maszynce, a nastepnie dodac troche soli, pieprzu i ew. przyprawy do miesa mielonego.

Jest to oryginalny przepis przywieziony z Włoch. Potrawa wymaga troche czasu, ale jest pyszna. Naprawde polecam!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.06.2004 Chmielu

Musi byc pyszne... Ale sie zrobilem glodny czytajac te przepisy... Zaraz wstawiam wode na zupke chinska =)

Zgłoś 19.07.2004 andżelika

lasagne prosto z Włoch???

makaronu do lasagne nie nalezy gotować. drodzy czytelncy, nalezy przyrządzic sos beszamelowy( ja go robię z mleka, masła i ziół, do tego troche soli i pieprzu). ... Pokaż więcej

lasagne prosto z Włoch???

makaronu do lasagne nie nalezy gotować. drodzy czytelncy, nalezy przyrządzic sos beszamelowy( ja go robię z mleka, masła i ziół, do tego troche soli i pieprzu). nastepnie sosem polewam dno naczynia, w którym układam płaty lasagne. nalezy pamietać, aby polać sosem każdy wierzch lasagne.

tak powinno sie przyrządzać ten specjał i gwarantuję,że jesli to dobrze zrobicie makaron bedzie miekki.

smacznego....

Zgłoś 27.07.2004 asia

zgadzam sie z tobą angelika co do makaronu

Zgłoś 20.08.2004 Jahoda

Droga Angeliko!Nie wszyscy lubia sos beszamelowy,co do makaronu to najlepiej robi sie lasagne z wlasnorecznie zrobionego makaronu( i tak robią to Włosi) wtedy zanuza sie platy i swietnie sie one... Pokaż więcej

Droga Angeliko!Nie wszyscy lubia sos beszamelowy,co do makaronu to najlepiej robi sie lasagne z wlasnorecznie zrobionego makaronu( i tak robią to Włosi) wtedy zanuza sie platy i swietnie sie one rozciagaja w wodzie.Co do gotowego makaronu to oczywiscie mozna smazyc bez gotowanie,ale sprobuj jednak gotowac te platy przed wlozeniem do piekarnika.Makaron sie rozciagnie troche i napewno lepiej sie przysmazy a nie bedzie sztywny.Sa rozne szkoly robienia lasagny, ja moj przepis dostalam od prawdziwej wloszki i wiem ze lasagne wg tego przepisu jest przepyszna.Pozdrawiam

Zgłoś 25.08.2004 slonko

Hehe-- lasagna prosto z Wloch?Do skaldnikow napiasles ze trzeba kostke rosolowa prawda? ale we Wloszech tego nie ma i jakos sobie radza bez tego a tu masz ja dodac tak?Hmmm no to ona chyba nie j... Pokaż więcej

Hehe-- lasagna prosto z Wloch?Do skaldnikow napiasles ze trzeba kostke rosolowa prawda? ale we Wloszech tego nie ma i jakos sobie radza bez tego a tu masz ja dodac tak?Hmmm no to ona chyba nie jest prosto z Wloch:P

Zgłoś 09.09.2004 Dolas

Hmm nie wiem co was tak dziwi w tej kostce rosołowej i koncentracie...moze najpierw warto sprobowac a pozniej ocenic?Powinniscie chyba napisac do gazety wyborczej i ich troche poduczyc bo w ich ... Pokaż więcej

Hmm nie wiem co was tak dziwi w tej kostce rosołowej i koncentracie...moze najpierw warto sprobowac a pozniej ocenic?Powinniscie chyba napisac do gazety wyborczej i ich troche poduczyc bo w ich atlasie kulinarnym w kuchni wloskiej też pelno przepisow z bulionem i koncentratem pomidorowym

Zgłoś 16.09.2004 zuza

nie uswiadczysz wlocha ktòry doda koncentratu, sos robi sie albo ze swiezych pomidoròw albo z przecieru ale nie z koncentratu. i nikt w swiecie nie doda tu kostki bulionowe... Pokaż więcej

nie uswiadczysz wlocha ktòry doda koncentratu, sos robi sie albo ze swiezych pomidoròw albo z przecieru ale nie z koncentratu. i nikt w swiecie nie doda tu kostki bulionowej do tegoz sosu. po co? sos ma byc czuc pomidorami i miesem a nie kostka bulionowa

Zgłoś 27.09.2004 Klara

Zuza jakos nie widze ani jednego przepisu Twojego autorstwa, ale krytykowac i to zlosliwie to ty potrafisz. co drugi przepis zawiera Towje wypociny na temat co sie je i jak gotuje we Wloszech. J... Pokaż więcej

Zuza jakos nie widze ani jednego przepisu Twojego autorstwa, ale krytykowac i to zlosliwie to ty potrafisz. co drugi przepis zawiera Towje wypociny na temat co sie je i jak gotuje we Wloszech. Jesli tak sie doskonale znasz na kuchni wloskiej to sie czyms tutaj pochwal zamiast leczyc kompleksy wrednymi uwagami.

Zgłoś 26.11.2004 aneczka

bardzo pyszna potrawa polecam wszystkim

Zgłoś 19.12.2004 Luli

PRZYSZNE!!!!! wszyscy byli zachwyceni.Naprawde polecam,chociaz troche czasochlonne,ale warto :))

Zgłoś 20.03.2005 monika

Super potrawa, ale mi najwiecej czasu zajmuje ugotowanie makaronu. Surowy przełozony i zapieczony nie daje tego smaku jak ten makaron, który jest przedtem podgotowany. Ale mi mimo,że daje oliwę ... Pokaż więcej

Super potrawa, ale mi najwiecej czasu zajmuje ugotowanie makaronu. Surowy przełozony i zapieczony nie daje tego smaku jak ten makaron, który jest przedtem podgotowany. Ale mi mimo,że daje oliwę makaron skleja się. więc gotuję nie więcej niż po 2 płaty. zrozumiałe, że jest to czsochłonne. Może ktoś mi doradzi jak ugotowac na raz więcej płatów makaronu.

Zgłoś 23.08.2005 ladyM

platy do wiadomosci pan kucharek sie zanurza w gotujacej sie wodzie na chwile aby zmiekly!nie gotuje tylko sparza!

Zgłoś 23.11.2005 ARTUS

Szanowni państwo , co do gotowania makaronu to jestem za (pozatym to nie jest nawet gotowanie ,lecz bardziej spażenie).

Zrobiłem raz wżyciu lasagna'e i użyłem gotowego makaronu , be... Pokaż więcej

Szanowni państwo , co do gotowania makaronu to jestem za (pozatym to nie jest nawet gotowanie ,lecz bardziej spażenie).

Zrobiłem raz wżyciu lasagna'e i użyłem gotowego makaronu , bez gotowania , co się okazało ---- że połowa makaronu jest twarda i przeznaczona wyłącznie do kosza . Więc następnym razem "ugotuję" makaron i napewno będzie wyśmienite.

Nawiązując do "pani" na temat robienia makaronu "mieszkam tu już siedem lat i nikt nie robi makaronu" , ja czasami robię makaron tzw.swojski i jest owiele smaczniejszy niż kupny.

Jak się komuś nie chce robić makaronu , to niech idzie sobie kupić a nie wymyśla nierealne historie.

ARTUS

Zgłoś 01.12.2005 AMZ

Hej, Lord Clio, chamstwo to twoja tradycja rodzinna? To u ciebie cecha wrodzona czy nabyta?

Choć co do gotowania płatów to racja... Ja nigdy nie gotuję ani nie sparzam i w życiu nie wyszł... Pokaż więcej

Hej, Lord Clio, chamstwo to twoja tradycja rodzinna? To u ciebie cecha wrodzona czy nabyta?

Choć co do gotowania płatów to racja... Ja nigdy nie gotuję ani nie sparzam i w życiu nie wyszły mi twarde.

Zgłoś 31.05.2006 ewelinka

hej ludziska a to sie je na cieplo czy zimno? bo na cieplo to mi sie cale rozpadlo....:( a chlopakowi bardziej smakuje na zimno :)

Zgłoś 04.06.2006 belfast79

Własnie wstałem od stołu gzie spożywałem pierwszą własnoręcznie zrobioną lasagne i nie chwaląc się była boska. Poraz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu ze kuchnia włoska jest the best.

... Pokaż więcej

Własnie wstałem od stołu gzie spożywałem pierwszą własnoręcznie zrobioną lasagne i nie chwaląc się była boska. Poraz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu ze kuchnia włoska jest the best.

Zgłoś 09.06.2006 plumka

kostak rosołaowa mnie zadziwia!!! no i brak beszamelu?? niedopuszczalne!!! według mnie ta lasagna na pewno nie jest z włoch!!! ...... mimo to uważam że każdy powinien jest w takiej postaci jaka ... Pokaż więcej

kostak rosołaowa mnie zadziwia!!! no i brak beszamelu?? niedopuszczalne!!! według mnie ta lasagna na pewno nie jest z włoch!!! ...... mimo to uważam że każdy powinien jest w takiej postaci jaka najlepiej mu smakuje, a dla mnie beszamel w lasagne jest podstawą (no oczywiście zaraz po płatach makaronu ;)). SMACZNEGO!!

Zgłoś 14.06.2006 Aga

A ja właśnie szukałam przepisu bez beszamelu. Poprostu jakoś mi nie pasuje. Choć zapewne oryginalny włoski przepis go zawiera. Co do pomidorów to jasne najlepiej świeze dopiero co zerwane tylko... Pokaż więcej

A ja właśnie szukałam przepisu bez beszamelu. Poprostu jakoś mi nie pasuje. Choć zapewne oryginalny włoski przepis go zawiera. Co do pomidorów to jasne najlepiej świeze dopiero co zerwane tylko ze my nie mamy takich pomidorów jak we Włoszech a w zime to juz w ogóle pomidory są bez smaku więc lepiej dodać z puszki lub kancentrat. Z własnego doświadczenia wiem, ze czasem potrawy z modyfikowanych przepisów lepiej smakują niż oryginalne. Pozatym chyba o to chodzi by próbować róznych potraw....

Zgłoś 11.08.2006 Dorota

To danie jest pyszne , polecam wszystkim , ktorzy lubią dania z makaronem.

Jest wysmienite na okazje i uroczystosci domowe.

Zgłoś 04.09.2006 ewa

Mam nadzieje że ten przepis jest dobry , wiele razy juz robiłam lasagne i za kazdym razem makaron fakt ze kupny ale wychodził mi jak kamien jezeli tym razem wyjdzie mi z pani przepisu nie omiesz... Pokaż więcej

Mam nadzieje że ten przepis jest dobry , wiele razy juz robiłam lasagne i za kazdym razem makaron fakt ze kupny ale wychodził mi jak kamien jezeli tym razem wyjdzie mi z pani przepisu nie omieszkam podziekowac

Zgłoś 09.09.2006 drozmi

Bedąc we włoszech lasagne jadlem 3 razy za kazdym razem w innym miejscu i czy to byla ona z miesem czy z warzywami nei spotkalem sie z sosem beszamelowym:/ A co do makaronu toprzestance wybrzydz... Pokaż więcej

Bedąc we włoszech lasagne jadlem 3 razy za kazdym razem w innym miejscu i czy to byla ona z miesem czy z warzywami nei spotkalem sie z sosem beszamelowym:/ A co do makaronu toprzestance wybrzydzac bo i tak nie ebdzie tamki jak we wloszech a taki kupmy nie podgotowany wczesniej bedzie poprostu twardy i lasagna nie bedzie nadawala sie do jedzenia.

Zgłoś 11.01.2007 lencia

Zgłoś 11.01.2007 lencia

nie masz pojecia co to za makaron!! lasagna to male kwadraciki a nie platy!!

prepis do niczego.....lasagne to przede wszystkim mieso mielone i kapusta kiszona!!!pozdrawiam

Zgłoś 11.01.2007 lencia

heheheeh.......zartowalam;P

Zgłoś 14.09.2011 Paka

hehe lipna to lasaniaa

Zgłoś 14.02.2007 anka

witam wszystkich ta lasagna prosto z włoch bardzo mi sie spodobała dzisija mamy walentynki i szukam czegos fajnego na kolacyjke z mezem a moze ktos z was zna fajny przepis na romantyczna kolacy... Pokaż więcej

witam wszystkich ta lasagna prosto z włoch bardzo mi sie spodobała dzisija mamy walentynki i szukam czegos fajnego na kolacyjke z mezem a moze ktos z was zna fajny przepis na romantyczna kolacyjke tylko we dwoje dzieki za jakakolwiek odpowiec pozdrawiam wszystkich zakochanych

Zgłoś 16.01.2007 Krik

Jak dla mnie, stanowczo za dużo oleju, może lepiej 0.5 cm oliwy i tą kostkę rosołowa z ciepłą wodą. Warzywa też zmiękną a w razie gdy farsz będzie za rzadki łatwiej będzie odparować wodę niż ole... Pokaż więcej

Jak dla mnie, stanowczo za dużo oleju, może lepiej 0.5 cm oliwy i tą kostkę rosołowa z ciepłą wodą. Warzywa też zmiękną a w razie gdy farsz będzie za rzadki łatwiej będzie odparować wodę niż olej. Gdy farsz będzie mniej tłusty lasagna nie będzie się "rozpadać" i łatwiej jest jeść ją na ciepło.

Poza tym sos beszamelowy ma chyba wielkie znaczenie dla smaku tej potrawy.

Jeżeli nie zgadzacie się z moją opinią proszę o wyrozumiałość gdyż lasagne robiłem pierwszy raz i wiem że następnym razem będzie pyszniejsza i zdrowsza. Dziękuje za wskazówki do przepisu!

Pozdrawiam :-)

Zgłoś 04.10.2007 basia

Bez kitu!!!!!! Roboty przy tym ful. Mamnadzieję że było warto. Właśnie wstawiłam do piekarnika.

Zgłoś 15.06.2007 Ania

Slonko oraz Zuzo:

Ja tez mieszkam we Wloszech no i jakos bez problemu kupuje w sklepie kostki rosolowe Knorr, a w koncentratach pomidorowych mozna przebierac, co do lasagne to jakas bzdue... Pokaż więcej

Slonko oraz Zuzo:

Ja tez mieszkam we Wloszech no i jakos bez problemu kupuje w sklepie kostki rosolowe Knorr, a w koncentratach pomidorowych mozna przebierac, co do lasagne to jakas bzduea, ze musi bys z beszamelem, Wlosi robia lasagne na przerozne sposoby.

Zgłoś 27.10.2007 malgos

Mieszkam z wloska rodzina.Najczesciej gotuje mama moich przyjaciol,(gotuje swietnie!!!).Odnosnie lasagne ...makaronu juz sie raczej nie robi w domu(zbyt kaloryczny!!ale pyszniejszy..fakt),gotow... Pokaż więcej

Mieszkam z wloska rodzina.Najczesciej gotuje mama moich przyjaciol,(gotuje swietnie!!!).Odnosnie lasagne ...makaronu juz sie raczej nie robi w domu(zbyt kaloryczny!!ale pyszniejszy..fakt),gotowac ..czy nie przed pieczeniem......rozne szkoly...rozne gusta..moja "kucharka "podgotuwuje...ale jadlam tez i taka bez podgotywania..rownie smaczna.A ..KOSTKI ROSOLOWE ...SA WE WLOSZECH..KNORR....wiec nie masz sie z czego nasmiewac ......

pozdrowka

Malgos

Zgłoś 27.10.2007 malgos

zapomnialam...najlepszy makaron na lasagne...barilla(wg mojej opinii)

Zgłoś 31.10.2008 TranseL

Prosto z WŁOCH - ale tych pod Warszawą :))

Zgłoś 07.11.2009 kasia28

Jest pyszna!!!

Zgłoś 18.09.2009 anulla

jesli robicie sos do lasani to na goraca oliwe wrzucie cebule pokrojona w wiorka i czosnek nie smazcie tylko zeszklijcie dodajcie mieso i wszstko wymieszajcie podsmazajac lekko dodajcie ... Pokaż więcej

jesli robicie sos do lasani to na goraca oliwe wrzucie cebule pokrojona w wiorka i czosnek nie smazcie tylko zeszklijcie dodajcie mieso i wszstko wymieszajcie podsmazajac lekko dodajcie przyprawy najlepiej mieszanke ziol prowansalskich ... odrobine cukru 1/2 lyzeczki aby zlagodzic smak i jesli nie macie swiezych pomidorów to mogą byc wloskie pelati w puszcze ale bardzo dobre jest jesli doda sie soku pomidorowego i wszytko sie dusi na malym ogniu na koniec lekk zagscin nalezy sos lyzka maki ... sos jest delikatniejszy ... makaron wloski kupowany w polsce nalezy podgotowac ... jesli chodzi o beszamel ... bedzie on dobry i delikatny jesli : nie przesadzimy z gałka muszkatalowa ... białym pieprzem ... i solą i naprawde zrobimy aksamitny sos a nie biała breje ... wtedy lasania wychodzi wysmienita ... moja ciocia jest wloszka czesto jestw polsce i pokzala mi jak wykorzystywac polskie skladniki aby z robic lasanie zblizona do wloskiej a tez smaczna ... i naprawde wychodzi smaczna .... ser uzywam wtedy zwykły ... ale to sa tylko podpowiedzi ...

Zgłoś 09.03.2010 maja

Dziękuję za przepis, sam sos palce lizać, jak dla mnie, to już mogłoby wystarczyć :) Pozdrawiam

Zgłoś 28.10.2010 Racjonalistka

Ile Włochów, tyle opinii na temat przyrządzania potrawy.

Jakbym się zapytała, jak robi się prawdziwe kluski śląskie czy bigos, to też byście podali mi dziesiątki różnych przepisów, a pote... Pokaż więcej

Ile Włochów, tyle opinii na temat przyrządzania potrawy.

Jakbym się zapytała, jak robi się prawdziwe kluski śląskie czy bigos, to też byście podali mi dziesiątki różnych przepisów, a potem setki ich zmodyfikowanych wersji. Czy będzie to znaczyć, że rzeczony bigos czy kluski nie będą polskie? Będą, bo przepisy wywodzą się z polskich domów. Nie rozumiem ludzi, którzy wypychają swoje trzy grosze, twierdząc, że ich wersja dania jest tą najprawdziwszą. Też mam blisko siebie włoską rodzinę i przepis na lasagne jest dość zbliżony do tego. Myślę, że powinny się tu pojawiać komenatrze na temat jakości przyrządzonego dania na sposób, jaki podał autor, aby osoby chętne wypróbować recepturę miały odniesienie do opinii o jakości potrawy.

Moim zdaniem lasagne wykonana wg tego przepisu będzie smaczna, choć ja preferuje swój sprawdzony. :)

Zgłoś 12.10.2011 Pulka

Co do beszamelu.....jest z Francji.....lasagne z Włoch..wnioski wyciągnijcie sami.

Zgłoś 29.09.2011 grag

Akurat z Włoch :)

Po pierwsze wołowina a nie wieprzowina.

Po drugie się nie gotuje makaronu.

Po trzecie gdzie beszamel.

O takiej ilości warzyw do np bolgnesa też nie słys... Pokaż więcej

Akurat z Włoch :)

Po pierwsze wołowina a nie wieprzowina.

Po drugie się nie gotuje makaronu.

Po trzecie gdzie beszamel.

O takiej ilości warzyw do np bolgnesa też nie słyszałem :P

Zgłoś 13.10.2011 Ela

Dziekuje bardzo za przepis jest interesujący jednak to nie jest lasagna z przepisu wloskiego niestety. Ja mieszkam od 5 lat we wloszech, posiadam wiele wloskich przepisow rownież lasagnie:) Dla ... Pokaż więcej

Dziekuje bardzo za przepis jest interesujący jednak to nie jest lasagna z przepisu wloskiego niestety. Ja mieszkam od 5 lat we wloszech, posiadam wiele wloskich przepisow rownież lasagnie:) Dla osób które chcą prawdziwny włoski przepis na lasagnie oraz inne, proszę pisać na meila. pozdrawiam:0