Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne a la bolognese

Tekst i foto Beni 24-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty180-200 min.?

Składniki:

Per 4 - 6 persone
- Ingrediencje (ragù):
- 1 cebula
- 1 marchewka
- łodyga selera naciowego
- Gr. 200 mielonej wołowiny
- Gr. 100 mielonej wieprzowiny
- Gr. 70 oliwy lub masła
- Puszka pomidorów 400g w zalewie bez skórki czyli "pelati" lub tyle samo świeżych oskórkowanych, w ostateczności przecier czy też koncentrat pomidorowy (choć koncentratu nie polecam, ma zbyt barbarzyński smak)
- Szklaneczka czerwonego wytrawnego wina
- Sól i pieprz
Ingrediencje (beszamel):
- Lt. ½ mleka
- Gr. 50 masła
- Gr. 40 mąki
- Sól, pieprz najlepiej biały, gałka muszkatołowa
_________________________
Makaron lasagne kupiony tudzież własnej produkcji

Jak przyrządzić:

Procedimento:
Pokroić wżywa drobno i obsmażyć na oliwie, dodać mięso i smażyć aż nabierze koloru. Doprawiać solą i pieprzem, podlać winem i czekać aż odparuje, dodajesz pomidory i podlewasz wodą lub rosołem (może być z kostki) w razie konieczności. Dusić na wolnym ogniu 3 do 3,5 godz.
Jak masz zrobione ragu` to zabierz się za robienie beszamelu, rozumiem że w międzyczasie podgotowałaś makaron i przygotowałaś naczynie do zapiekania? W rondlu rozpuszczasz masło i jak się zacznie pienić dosypujesz mąki i mieszasz, najlepiej rózgą (nie palcem) co by się grudki nie zrobiły, robisz tzw. jasną zasmażkę - wystarczy że się mąka rozpuści, następnie dolewasz stopniowo zimnego mleka ciągle mieszając gotujesz parę minut, doprawiasz solą, pieprzem i gałką jak posiadasz. Teraz czas na finalizację: na dno naczynia wylewasz troche beszamelu następnie warstwę makaronu, na makaron ragu` a na ragu` znowu beszamel a po nim ser, znowu warstwa makaronu, ragu` beszamel i ser; i tak aż do wyczerpania ingrediencji, wierzch posypujesz hojnie serem (najlepiej jak to jest parmezan - nie obowiązkowo parmezan) i do piekarnika, czas zapiekania jest oczywiście relatywny, wszystko zależy jakiego makaronu użyjesz - koło 20 min w 180 stopniach.


BUON APPETITO!!!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.04.2005 gos

mniam mniam pycha ja i moj bu1 tez raz robilismy lasagne i od tego czasu to nasze ulubione danie!kuchnia wloska jest wspaniala!!! pozdrawiam i zycze smacznego:)

Zgłoś 27.01.2005 BENI

cholera napisałem w tytule ALLA bolognese a jest napisane A LA bolognese. nawet jezeli jest napisane a la bolognese to wiedzcie że miałem na myśli ALLA BOLOGNESE

pozdrawiam

Zgłoś 11.02.2005 etka

Wreszcie konkrteny, jasny, przejrzysty przepis wraz z instrukcja na sos beszamelowy, bez zadnych: 'mozna","nie wolno","zupelna bzdura" itp...

Przeciez spozyw... Pokaż więcej

Wreszcie konkrteny, jasny, przejrzysty przepis wraz z instrukcja na sos beszamelowy, bez zadnych: 'mozna","nie wolno","zupelna bzdura" itp...

Przeciez spozywanie ale i przygotowywanie posilku ma byc przyjemnoscia:)))

A poza tym moze byc dowolna interpretacja zalezna od wyobrazni:))

POzdrawiam

Zgłoś 23.02.2005 Cygi

nareszcie jakis konkretny przepis na lasagne

Zgłoś 01.10.2005 Madziara

Brzmi przepysznie ale przerażają mnie te 3 godz duszenia. No cóż wyśmienita kuchnia wymaga poświęceń.

Zgłoś 16.11.2005 anula

w przepisie brakuje jednego skladnika na koniec aby makaron byl mieeki nalezy zalaz 200 ml soku pomidorowego

inaczej makaron bedzie suchy i a nawet w niektorych miejscach bedzie nieugo... Pokaż więcej

w przepisie brakuje jednego skladnika na koniec aby makaron byl mieeki nalezy zalaz 200 ml soku pomidorowego

inaczej makaron bedzie suchy i a nawet w niektorych miejscach bedzie nieugotowany ..... polecam ....

Zgłoś 16.11.2005 Brni-Do anuli

Nie wiem czy zauwazylas,ale lasagne sa wczesniej ''precotte' tj podgotowane i nie ma obawy ze bedzie surowy jakis plat,jezeli oczywisci dajesz surowe platy czego generalnie nie po... Pokaż więcej

Nie wiem czy zauwazylas,ale lasagne sa wczesniej ''precotte' tj podgotowane i nie ma obawy ze bedzie surowy jakis plat,jezeli oczywisci dajesz surowe platy czego generalnie nie polecam (najlepiej jest samemu zrobic makaron jajeczny na kazde 100gram maki 1 jajo i go podgotowac,doslownie 1-3 min).Wiec dodatek soku poidorowego jest zbedny.Zreszta co tu duzo mowic,te gotowe platy dostepne w sklepach sa beznadziejne i lasagne z takich platow sa po prostu do niczego.Mam nadzieje ze to nie zabrzmialo jak wymadrzanie sie-po prostu generalnie co piatek robie takich lasagni 8-12 blach dosc obszernych na objad niedzielny,wiec ......

pozdrawiam cie serdecznie

Zgłoś 16.11.2005 magdaax

Brni- robisz lasagne na duzej blasze? sam robisz ciasto- ale jak takie duze platy podgotowujesz?

ja ostatnio zrobilam po raz pierwszy w zyciu lasagne z gotowych platow i nie wiedzialam cz... Pokaż więcej

Brni- robisz lasagne na duzej blasze? sam robisz ciasto- ale jak takie duze platy podgotowujesz?

ja ostatnio zrobilam po raz pierwszy w zyciu lasagne z gotowych platow i nie wiedzialam czy gotwac wczesniej czy nie wiec dla sprobowania zrobilam pol z surowymi pol z podgotowanymi i po 45 minutach pieczenia - nie bylo roznicy- obie polowki byly super...

tylko spodnia warstwa sie spiekla- w przepisie bylo napisane ze na wysmarowana malem forme klasc platy wiec tak zrobilam - niestety spiekly sie i byly twarde- reszta wraz z wierzchnim super miekka

zeby spodnia warstwa byla tez miekka- trzeba wyalac troche beszamelu? czy jak poradz bo nie wiem jak mam robic nastepnym razem- a takowy na pewno bedzie bo mi zasmakowalo

dzieki :)

Zgłoś 17.11.2005 beni do magdax

Na blache albo najlepiej na jakies naczynie do zapiekania zarodporne wlewasz warstwe sosu beszmelowego nastepnie platy,wczesniej podgotowane. Mozesz jeszcze dla pewnosci przed beszamelem wysmaro... Pokaż więcej

Na blache albo najlepiej na jakies naczynie do zapiekania zarodporne wlewasz warstwe sosu beszmelowego nastepnie platy,wczesniej podgotowane. Mozesz jeszcze dla pewnosci przed beszamelem wysmarowac takie naczynie maslem.

Jesli chodzi o robienie platow makaronowych jajecznych,to oczywiscie kroje je na kwadraty,prostokaty wielkosci pocztowki lub troche mniejsze. Najczesciej jednak korzystam z platow makaronych jajecznych gotowych swiezych dostepnych glownie dla restauracji we Wloszech jest to mozliwe i niczym nie roznia sie od swiezych.Po prostu przy takiej ilosci jaka potrzebujemy co tydzien lasagni i cannelloni,bez gotowych platow bylo by to niemozliwe. Natomisat jesli chodzi o platy z semoliny,nie nadaja sie do lasagne w koncu lasagne wywodza sie z regionu Emilia-Romagna gdzie kroluje makaron jajeczny.

Pozdrawiam

Zgłoś 17.11.2005 magdaax

dzięki

z jakim nadzienien robisz cannelloni? podziel sie :D

Zgłoś 28.11.2005 magdaax

dzieki - wyprobuje :)

Zgłoś 02.05.2006 Tomas

Zrobilem dokladnie wg. przepisu - tylko dusilem nie 3, a 1.5 godz. (rodzina nie mogla sie doczekac). Smakowalo wysmienicie - super przepis. POLECAM i podziekowania dla autora.

Zgłoś 24.09.2006 kjaudgyfe

,,WARZYWA'' nie pisze się przez ,,Ż'' ale takto super przepis

Zgłoś 12.09.2009 Tomas

Korzystam z tego przepisu od kilku lat... i nie interesują mnie inne. Pozdrawiam autora.

Zgłoś 26.03.2010 mamapoli

Korzystam z tego przepisu już długo, sama nieznacznie go modyfikuję, używam gotowych płatów makaronowych :) ale duszę z warzywami tak długo jak podaje autor, wtedy jest najlepsza. No i zajadają ... Pokaż więcej

Korzystam z tego przepisu już długo, sama nieznacznie go modyfikuję, używam gotowych płatów makaronowych :) ale duszę z warzywami tak długo jak podaje autor, wtedy jest najlepsza. No i zajadają się nią wszyscy moi znajomi. Choć jest pracochłonna, efekt końcowy rekompensuje stanie przy garach..

Zgłoś 22.01.2013 gość

Mam pytanko odnośnie płatów swojego wykonania, ile porcji 100 g mąki i jaj zużyć żeby starczyło na 6 porcjii lasagne.. Pierwszy raz będę robić to danie i chcę się pokusić o zrobienie swojego mak... Pokaż więcej

Mam pytanko odnośnie płatów swojego wykonania, ile porcji 100 g mąki i jaj zużyć żeby starczyło na 6 porcjii lasagne.. Pierwszy raz będę robić to danie i chcę się pokusić o zrobienie swojego makaronu..