Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne a la Undika

Tekst i foto Undika 15-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty45 min.?

Składniki:

- warstwy ciastomakaronu do lasagni,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 0,5 kg sera żółtego,
- 2 puszki pomidorów w sosie (najlepiej krojonych),
- 2-3 parówki,
- przyprawy (pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, można dodać troszkę przyprawy do grilla dla smaku).

Jak przyrządzić:

Najpierw podsmażamy mięso mielone najlepiej na oliwie, jednocześnie widelcem staramy się mięsno rozdrobnić aby nie tworzyło zbitej masy. Następnie do mięsa dodajemy pomidory i mieszamy całość. W międzyczasie możemy zetrzeć ser (ja trę na dużych oczkach) oraz pokroić parówki w plasterki. Do mięsa i pomidorów dodajemy parówki, po wymieszaniu przyprawiamy odpowiednio wedle gustu. W naczyniu w którym będziemy piec lasagne układamy pierwszą warstwę ciastomakaronu (aby był bardziej podatny na kształtowanie, można potrzymać go chwilę nad parą). Następnie nakładamy warstwę mięsa z sosem, całość posypujemy żółtym serem, dalej postępujemy już tak samo: ciastomakaron, mięso z sosem, ser żółty, ostatnią warstwą powinien być ser. Naczynie wkładmy do piekarnika na ok. 30 minut (180 stopni, a potem przez 15 minut pieczemu lasagne w 200 stopniach.
Smacznego!

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi smak prawdziwego spaghetti bolognese, proponuję dodać sporą dawkę czosnku :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.07.2003 kinia

ja robie lasagne w zupelnie inny sposob i wychodzi super: pol kilo miesa mielonego smazymy w garnku jak najlepiej rozdrabniajac grudki miesa, gdy bedzie juz dobrze podsmazone wylewam caly tluszc... Pokaż więcej

ja robie lasagne w zupelnie inny sposob i wychodzi super: pol kilo miesa mielonego smazymy w garnku jak najlepiej rozdrabniajac grudki miesa, gdy bedzie juz dobrze podsmazone wylewam caly tluszcz z garnka, nastepnie zalewam calosc 0,5l wody, wsypuje torebke sosu do spaghetti neapoli "winiary" i mieszajac czekam az sos bedzie gesty i gotowy i doprawiam go jeszcze przyprawa do spaghetti i czosnkiem suszonym zeby sos byl mocny i aromatyczny bo i tak w trakie zapiekania straci czesc smaku dlatego warto go mocniej doprawic by pozniej nie okazal sie mdly, odstawiamy go na bok i teraz zajmujemy sie sosem beszamelowym czyli na patelni rozpuszczamy pol kostki masla, posypujemy maka (tak jakbysmy chcieli robic zasmazke) i dokladnie mieszamy zeby nie bylo grudek, calosc stopniowo (ciagle mieszajac) zalewamy mlekiem aby uzyskac plynny gesty sos, oczywiscie mozna zrobic wieksza ilosc wg potrzeby... no i teraz przechodzimy do sedna sprawy: trzeba zajac sie zrobieniem lasagne, w ty celu bierzemy blache - ja uzywam wysokiej i waskiej gdyz wtedy lepiej sie wszystko zapieka, blache smarujemy dokladnie maslem na dno dokladnie ukladamy lekko podgotowane platy makaronu (mozna klasc "surowe" ale nie raz przekonalam sie, ze wtedy nasza lasagne bedzie miejscami niedogotwana i twarda, a lekko podgotowany makaron spisuje sie o niebo lepiej), nastepnie smarujemy je sosem beszamelowym a na to sosem miesnym i sypiemy cienka wartwa sera, na to znowu makaron, sos beszamelwo, sos miesny i ser i tak az do wyczerpania skladnikow i pojemnosci blachy:) calosc grubo posypujemy serem i wstawiamy do goracego piekarnika - wazne zeby temperatura byla jak najwyzsza - i zapiekamy jakies 30min, jezeli ser zacznie sie przypiekac za szybko wtedy wystarczy zmiejszyc temeprature i calosc wychodzi naprawde pycha i nieraz sie o tym przekonalam:)

Zgłoś 22.08.2005 lee

OK,OK, ale:

1- sos beszamelowy stosuje się TYLKO na wierzch jakiejś zapiekanki;

2- KONIECZNIE odrobina gałki muszkatołowej, bo inaczej beszamel nie jest beszamelem;

3- należ... Pokaż więcej

OK,OK, ale:

1- sos beszamelowy stosuje się TYLKO na wierzch jakiejś zapiekanki;

2- KONIECZNIE odrobina gałki muszkatołowej, bo inaczej beszamel nie jest beszamelem;

3- należy PAMIĘTAĆ, że jeśli zasmażka jest GORĄCA-zalewamy wtedy ZIMNYM mlekiem, i na odwrót: gdy jest zimna- wtedy ciepłym. Życzę powodzenia.