Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne al forno

Tekst i foto Zuza Gałuszka 10.07.2013

To wypasiona wersja lasagne zawierająca zarówno sos mięsny jak i sos serowy lub beszamelowy. Dla odpowiedniego efektu potrzebne są też czarne oliwki, a sos mięsny wymaga nie tylko wołowiny, ale także wędzonej kiełbasy lub boczku. Składników jest tu wiele, ale każdy z nich w niedużej ilości, więc danie nie jest bardzo drogie, za to sycące i wyjątkowo smaczne.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
845 złśredni50 min.wysoka

Składniki:

12 płatów makaronu lasagne, 30 dag mozzarelli, ew. innego sera żółtego, 3 łyżki startego parmezanu, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos mięsny: 25 dag kiełbasy, 20 dag mięsa mielonego wołowego, 5 pomidorów (mogą być z puszki), 15 dag przecieru pomidorowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Sos serowy: 1 jajko, 10 dag serka feta, 2 łyżki śmietany, natka pietruszki, 1/3 łyżeczki soli.

Jak przyrządzić?

Płaty makaronu gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy. Smarujemy je odrobiną oleju, by się nie skleiły. Przygotowujemy sos mięsny, cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę, pomidory pozbawiamy skóry i także kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, od razu dodajemy kiełbasę i mięso. Smażymy około 5 minut stale mieszając. Dokładamy pomidory, przecier, bazylię i cukier. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W osobnym pojemniku mikserem roztrzepujemy jajko, dodajemy pokruszoną fetę, śmietanę, posiekaną zieloną pietruszkę i sól. Całość dobrze miksujemy. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju układamy po kolei, makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone w plasterki oliwki, posypujemy startą mozzarellą, makaron, sos mięsny, itd. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy parmezanem. Zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. 5 minut przed wyjęciem z pieca zdejmujemy folię.

Jak podawać?

Podajemy lasagne posypaną zieloną pietruszką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.08.2013 gość

Piękne to i myślę ,że smaczne,ale leniom nie polecam tego robić,bo kosztuje to sporo wysiłku

Zgłoś 05.08.2013 gość

"12 płatów makaronu lasagne, 30 dag mozzarelli, ew. innego sera żółtego"

Toć mozzarella nie jest serem żółtym, a białym -_-

Zgłoś 19.08.2013 gość

Wy k***a nie wiecie jak sie lasagne robi!!!

Zgłoś 19.08.2013 gość

"Podajemy lasagne posypane pietruszką" nie masz pojęcia Wogole co to jest kuchnia włoska człowieku....

Zgłoś 20.08.2013 ktoś

jak już to lasagna al forno a nie lasagne el forno.nie wiem kto to pisał ale dobrze że włosi tego nie widzą i jak jeden z przedmówców zastanawiam sie skąd tam pietruszka.mieszkając 6 lat w itali... Pokaż więcej

jak już to lasagna al forno a nie lasagne el forno.nie wiem kto to pisał ale dobrze że włosi tego nie widzą i jak jeden z przedmówców zastanawiam sie skąd tam pietruszka.mieszkając 6 lat w italii nie widziałem jeszcze tego dania z pietruszką.

Zgłoś 20.08.2013 Obzarciuch

super wyglada!

zobacz koniecznie letnią zapiekankę z fasolką szparagową

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/zapiekanka-z-fasolka-szparagowa.html

zapraszam

Zgłoś 26.12.2013 gość

Uwielbiam,robiłam podobną z prepisów kuchni Lidla,wyszła pyszna.Dodalam do niej suszone pomidory ,mniam...

Zgłoś 11.04.2014 gość

a potem trening z Chodakowska ... bo to bomba kaloryczna

Zgłoś 11.04.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgu... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj

idealnafigura.com/gberes

Zgłoś 12.04.2014 gość

"Autor: gość 11.04.2014

a potem trening z Chodakowska ... bo to bomba kaloryczna"

A po jej terningach do fizjoterapeuty

Zgłoś 16.04.2014 Kasia

Pyszne danie,często do niego wracam,smak jest rewelacyjny.Udało mi się jeszcze kupić w Lidlu makaron do lazani więc chyba jutro zrobię to danie.

Zgłoś 15.09.2014 goÅÄ

8HFZgs ssyvemxxjzed, [url=http://afrxpaefbhwd.com/]afrxpaefbhwd[/url], [link=http://pdyrbatzdzjc.com/]pdyrbatzdzjc[/link], http://umhmklenaorb.com/

Zgłoś 29.11.2015 Rolland

cheap jerseys cheap wholesale nhl jerseys cheap jerseys

Zgłoś 29.11.2015 Wilton

Cheap UGGS Boots Youtth NCAA Chwap UGGS Boots

Zgłoś 14.12.2015 Lesli

Cheap UGGS Boots (www.cheapuggsgoods.com) wholesale nba jerseys

from china Cheap UGGS Sale Online

Zgłoś 30.12.2015 Neil

wholesale jerseys freee shipping Gucci Iphone Case wholesale-jerseys com

Zgłoś 20.01.2016 Mollie

Cheap Elite Denarius Moore Kids Jerseys Cheap Limited Frankie Hammond Pink Jerseys

Zgłoś 30.01.2016 Melva

nba shop cyber monday coupon codes nhl shop.com coupons (documentscanning.ca)

Zgłoś 08.05.2016 młody

Oj będzie jutro na obiad ;) a jakie oliwki kupić żeby były dobre? Te z biedronki się nie umywają do tych które jadłem we Włoszech..

Zgłoś 14.05.2016 polcio

@młody spróbuj oliwek primo gusto. Jak dla mnie najlepsze :)

Zgłoś 16.05.2016 mniam

Mniam takie zieloniutkie dojrzewajace w słoneczku. Daj spokój oliwki z Biedronki to nie oliwki, to jakaś podróbka:-) Z primo gusto to próbowałam makaronów-prosto z włoch!

Zgłoś 21.05.2016 młody

A gdzie je dostanę? Jakieś specjalne sklepy z włoską kuchnią typu kuchnie świata czy gdzieś indziej?

Zgłoś 05.06.2016 kajak

Jakich pomidorów używacie do lasagne? Ostatnio robiłem z pomidorami z puszki i jakiś taki zły smak wyszedł. Jakby metal puszki zniszczył smak pomidorów ;/

Zgłoś 12.06.2016 Hubi

Wiesz co w puszce to słabo, chyba że te w całości to jeszcze ok. Ja kupuje w takim kartoniku od razu przecier i jestem bardzo zadowolona.

Zgłoś 26.06.2016 Polcia

No albo są też w takich szklanych butelkach. To też jest wygodne bo możesz zobaczyć ile jeszcze jest i zamknąć butelkę. Chociaż jak kupuję to zazwyczaj daję cały kartonik klasyczny od primo gust... Pokaż więcej

No albo są też w takich szklanych butelkach. To też jest wygodne bo możesz zobaczyć ile jeszcze jest i zamknąć butelkę. Chociaż jak kupuję to zazwyczaj daję cały kartonik klasyczny od primo gusto to akurat na porcję 2-3osoby.

Zgłoś 06.07.2016 Kryska

O no dokładnie. Ja bardzo lubię passate rustice od primo. Ona jest akurat w szklanej butelce ale mi tam odpowiada nawet jak nie zużyję od razu całej :)

Zgłoś 03.11.2016 mamabliźniaków

Żeby cała praca nie poszła na marne trzeba wybrać najlepszej jakości makaron. Ja po wielu próbach i testach różnych makaronów wybieram jeden, najlepszy, nie rozpadający się podczas przygotowywan... Pokaż więcej

Żeby cała praca nie poszła na marne trzeba wybrać najlepszej jakości makaron. Ja po wielu próbach i testach różnych makaronów wybieram jeden, najlepszy, nie rozpadający się podczas przygotowywania dania, czyli Primo Gusto.

Zgłoś 16.01.2017 Kimberly

i sell cheap jerseys nfl nike elite jerseys cheap

Zgłoś 20.03.2017 Lizette

personalized jersey nfl cheap drew brees jersey (www.clubnaranja.com)

Zgłoś 07.04.2017 Laurie

baseball jersey sale cheap jersets

Zgłoś 05.05.2017 Lena

heap nfl jerseys rdviews soccer replica jerseys