Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Lasagne al forno

10.07.2013

To wypasiona wersja lasagne zawierająca zarówno sos mięsny jak i sos serowy lub beszamelowy. Dla odpowiedniego efektu potrzebne są też czarne oliwki, a sos mięsny wymaga nie tylko wołowiny, ale także wędzonej kiełbasy lub boczku. Składników jest tu wiele, ale każdy z nich w niedużej ilości, więc danie nie jest bardzo drogie, za to sycące i wyjątkowo smaczne.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
845 złśredni50 min.wysoka

Składniki:

12 płatów makaronu lasagne, 30 dag mozzarelli, ew. innego sera żółtego, 3 łyżki startego parmezanu, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos mięsny: 25 dag kiełbasy, 20 dag mięsa mielonego wołowego, 5 pomidorów (mogą być z puszki), 15 dag przecieru pomidorowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Sos serowy: 1 jajko, 10 dag serka feta, 2 łyżki śmietany, natka pietruszki, 1/3 łyżeczki soli.

Jak przyrządzić?

Płaty makaronu gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy. Smarujemy je odrobiną oleju, by się nie skleiły. Przygotowujemy sos mięsny, cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę, pomidory pozbawiamy skóry i także kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, od razu dodajemy kiełbasę i mięso. Smażymy około 5 minut stale mieszając. Dokładamy pomidory, przecier, bazylię i cukier. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W osobnym pojemniku mikserem roztrzepujemy jajko, dodajemy pokruszoną fetę, śmietanę, posiekaną zieloną pietruszkę i sól. Całość dobrze miksujemy. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju układamy po kolei, makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone w plasterki oliwki, posypujemy startą mozzarellą, makaron, sos mięsny, itd. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy parmezanem. Zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. 5 minut przed wyjęciem z pieca zdejmujemy folię.

Jak podawać?

Podajemy lasagne posypaną zieloną pietruszką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2013 gość

Te 30 min. na smażenie cienkiego kotleta schabowego to chyba przesada.

Zgłoś 15.07.2013 gość

No, nareszcie cos, co mnie zachwycilo!!!!

To jest pyszne, zrobilam, wyrzycilam kase w bloto:(

Pozdrawiam Czarna Olewke!!!!

Zgłoś 15.07.2013 pestka dyni?gość

Jakos tego nie czuje:(

mimo wszystko, nie czuje i JUZ!!!!!

Zgłoś 15.09.2013 gość

bez wprowadzania w życie - przepis do bani :(

mnóstwo podstawowych błędów -> chociażby to 30 minutowe smażenie (paluszek się omsknął?)

proponuję musztardę wymieszać z miodem (... Pokaż więcej

bez wprowadzania w życie - przepis do bani :(

mnóstwo podstawowych błędów -> chociażby to 30 minutowe smażenie (paluszek się omsknął?)

proponuję musztardę wymieszać z miodem (3:1) można dodać sos chili jak ktoś lubi i podarować sobie te krążki ryżowe

Zgłoś 15.09.2013 gość

ja też trochę zmodyfikowałam przepis;-)

Zgłoś 15.09.2013 gość

Kradnę przepis ale zamieniam pieczywo chrupkie na ziemniaki pieczone w tymianku i z czosnkiem na patelni.Pozdrawiam!!!!