Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne od szefa kuchni

Tekst i foto Dorka 21-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni40 min.-

Składniki:

Makaron lasagne Lubelli, mleko, vegeta, mięso mielone, odrobina mąki, pomidory świeże lub w puszcze bez skórki, pieczarki, cebula, sos boloński Łowicz, sól, pieprz, Delikat do mięs, ser żółty, masło.

Jak przyrządzić:

Sos 1: Przygotowujemy sos beszamelowy - ok. 2 szkl. mleka zagotowujemy ze szczyptą vegety, łyżką masła i zagęszczamy mlekiem rozmieszanym z mąką.
Sos 2: Mięso mielone smażymy na patelni i dodajemy 1 dużą cebulę zmieloną, pieczarki zmielone, Delikat do mięs, dusimy. Nastepnie dusimy pomidory bez skórek i przecieramy do mięsa, dodajemy sos boloński i przyprawy. Układamy: beszamel, makaron lasagne, beszamel, sos z mięsem, beszamel, ser, beszamel, makaron, beszamel, sos z mięsem, ser, baszamel itd., na wierzchu powinien być sos z mięsem, a pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40 minut. Smacznego!

Potrzebne przybory:

maszynka do mielenia mięsa, naczynie żaroodporne, patelnia, tarka
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2011 zxc

'o bosze, co za szef kuchni wali do lasagne glutamian sodu i tandetne smaki w postaci vegety i delikatu :D :D :D ???????? nie mowiac o sosie ze sloika. no dobra, licza sie dobre checi, kazd... Pokaż więcej

'o bosze, co za szef kuchni wali do lasagne glutamian sodu i tandetne smaki w postaci vegety i delikatu :D :D :D ???????? nie mowiac o sosie ze sloika. no dobra, licza sie dobre checi, kazdy zaczyna na bledach. dobra rada - zamiast glutamianem sodu przyprawiaj jedznie ziolami, sola i pieprzem, bedzie o niebo lepsze :)'

Po przeczytaniu przepisu mialem to napisac.

Dobrze prawi!

Polac mu/jej!

Zgłoś 25.02.2007 o rzeszty

jestes uzalezniona od glutamianu sodu, bo on zalatwia wszystko - procz teogo najwazniejszego: szlachetnosc smaku. bo zeby dodawac go nawet do twarozku czy na kanapke, to trzeba miec naprawde zje... Pokaż więcej

jestes uzalezniona od glutamianu sodu, bo on zalatwia wszystko - procz teogo najwazniejszego: szlachetnosc smaku. bo zeby dodawac go nawet do twarozku czy na kanapke, to trzeba miec naprawde zjechane kubki smakowe, zeby nie moz juz czuc naturalnych, delikatnych smakow tych potraw. sa jendak ludzie, ktorzy nie odrozniaja smakow szlachetnych od ordynarnej milej slonosci ktora nadaje glutamian sodu. a czy ziola sa smaczniejsze - jezeli umiejetnie laczy sie je nawzajem i dodaje do odpowiednich potraw sa nie do pobicia w smaku. ale to juz wymaga troche pomyslunku, troche poczytania. tylko wtedy masz co potrawa to inna glebia i bogactwo smakow, a nie wszystko na jedno kopyto, czyli czy twarozek, czy rosolek, wszystko ma ten sam tandetny posmak maggi (niektorzy do wszystkego wala vegete, czym potrafia popsuc najlepszy rosol). a kurczak smaku nie nadaje, jedynie ubogaca. smak nadaja przyprawy i warzywa w rosole - czosnek, cebula, seler, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, sol. prawdziwego smaku rosolu nie wyciagniesz z glutamianu sodu. to tylko smak do ktorego jestes przyzwyczajona, bo wszystkie inne smaki zabijasz glutamianek sodu.

Zgłoś 22.02.2007 asiaa

A ja lubię ten wiecznie krytykowany glutamian sodu , szczególnie w przyprawie typu Maggi, dodaję do sałatek, polewam pasztecik na chlebie, dodaję do twarożku ze szczypiorkiem.

Rosół koni... Pokaż więcej

A ja lubię ten wiecznie krytykowany glutamian sodu , szczególnie w przyprawie typu Maggi, dodaję do sałatek, polewam pasztecik na chlebie, dodaję do twarożku ze szczypiorkiem.

Rosół koniecznie doprawiam kostką rosołową, bo niestety ze sprzedawnych w sklepach kurczaków trudno wyciągnąć prawdziwy smak rosołu.

Zioła są zdrowsze, ale czy smaczniejsze - można dyskutować.

Zgłoś 21.02.2007 o rzeszty

o bosze, co za szef kuchni wali do lasagne glutamian sodu i tandetne smaki w postaci vegety i delikatu :D :D :D ???????? nie mowiac o sosie ze sloika. no dobra, licza sie dobre checi, kazdy zacz... Pokaż więcej

o bosze, co za szef kuchni wali do lasagne glutamian sodu i tandetne smaki w postaci vegety i delikatu :D :D :D ???????? nie mowiac o sosie ze sloika. no dobra, licza sie dobre checi, kazdy zaczyna na bledach. dobra rada - zamiast glutamianem sodu przyprawiaj jedznie ziolami, sola i pieprzem, bedzie o niebo lepsze :)

Zgłoś 30.05.2007 mario

mam nadzieję, że tą lasagne robisz w ten sposób z uwagi na brak czasu a z chęci urozmaicenia jadłospisu. pozdrawiam

Zgłoś 17.12.2007 Alabama_Girl

Mnie też ten Łowicz rozwalił;) Po co w ogóle robić lasagne jeśli się idziie na latwiznę?

ja polecam sosik z dużą iloscią tymianku, bazylii....i kostki "Porcja mięsa":D

Po... Pokaż więcej

Mnie też ten Łowicz rozwalił;) Po co w ogóle robić lasagne jeśli się idziie na latwiznę?

ja polecam sosik z dużą iloscią tymianku, bazylii....i kostki "Porcja mięsa":D

Poza tym koniecznie 1 warstwa szpinaku midzy makaronik:) Pycha:))))