Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne

Tekst i foto Ala 28-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje10 złprosty30 min.średnia

Składniki:

- gotowe płaty makaronowe do lazanii,
- ajwar-sos pomidorowo-paprykowy,
- ser feta,
- miękka wędlina,
- oliwki zielone lub czarne,
- ser żółty,

Jak przyrządzić:

1 płat makaronowy posmarować sosem ajwar lub ketchupem. Na to posypać drobno pokrojoną wędlinę. Następny płat posmarować dwustronnie ajwarem, rozłożyć ser feta. Następny płat posmarować dwustronnie ajwarem, znowu wędlina, oliwki.
Wszystko układamy jak wafel. Ostatni płat także posmarować dwustronnie ajwarem, ale z wierzchu posypać żółtym serem.
Piec "wafel" zawinięty w folię w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15 min.

Potrzebne przybory:

Podłużna foremka lub folia do pieczenia.

Uwagi:

Tak jak wafel, płaty można przekładać różnymi składnikami. Sos powoduje rozmiękczenie i "ugotowanie się" płatów lazanii.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.05.2003 platka

A propos ajwaru - ten Podravki chyba nie jest najlepszy. A w każdym badź razie smakuje inaczej niż ten do którego przyzwyczaili mnie Chorwaci ;) Dobry jest ten Rolnika (import z Bułgarii) i słow... Pokaż więcej

A propos ajwaru - ten Podravki chyba nie jest najlepszy. A w każdym badź razie smakuje inaczej niż ten do którego przyzwyczaili mnie Chorwaci ;) Dobry jest ten Rolnika (import z Bułgarii) i słoweński - nie pamietam firmy.

Zgłoś 19.04.2003 kakadu

Lasagne pod beszamelem - polecam. Oczywiscie wkład mięsno-pomidorowy (na bazie wołowiny), oczywiscie ser, oczywiscie płaty -broń boże "podgotowywane", sporo ziół i beszamel z dużą iloś... Pokaż więcej

Lasagne pod beszamelem - polecam. Oczywiscie wkład mięsno-pomidorowy (na bazie wołowiny), oczywiscie ser, oczywiscie płaty -broń boże "podgotowywane", sporo ziół i beszamel z dużą ilością gałki muszkatołowej. Pycha

Zgłoś 17.04.2003 capbka

hej robilam lasagne etki razy i nigdy nie gotowalam makaronu zawsze robie duzo sosu zeby makaron sie w sosie ugotowal w piekarniku i nie jem potrawy zaraz po wyjeciu z piekarnika, czekam az sos ... Pokaż więcej

hej robilam lasagne etki razy i nigdy nie gotowalam makaronu zawsze robie duzo sosu zeby makaron sie w sosie ugotowal w piekarniku i nie jem potrawy zaraz po wyjeciu z piekarnika, czekam az sos sie lekko zsiadzie, nie odbierajcie sobie tej przyjemnosci, nie gotujcie lazanii przed !!!!!!!!!!

Zgłoś 04.04.2003 asiek

co do tego kosztu - to jest raczej mocno nnaciąąąąąągggnięty ;)))

Zgłoś 22.03.2003 VASH

Drugi raz z kolei ucielo mi komentarz grrrrrr;]

Zgłoś 22.03.2003 vash

To chyba pierwszy męski komentarz na tej stronce ^_^.

Przepisik wyglada ciepkawie Tylko po co przyzadzac >>1

Zgłoś 27.02.2003 Cthulhu

Lasagne rogi sie z miesa mielonego a nie kielbasy. bez miesa mielonego lasagne to jak pizza bez sera.

Zgłoś 29.01.2003 megi

Może 10PLN to cena jednej porcji?????

Zgłoś 13.11.2002 justineee

ale w ajwarze są też bakłażany, kilka rodzaji paryki i pomidory dlatego ma taki nie powtarzalny smak. Produkuje go Podravka i faktycznie kosztuje od 6 do 7 zł. Niestety rzaden ketchup go nie zas... Pokaż więcej

ale w ajwarze są też bakłażany, kilka rodzaji paryki i pomidory dlatego ma taki nie powtarzalny smak. Produkuje go Podravka i faktycznie kosztuje od 6 do 7 zł. Niestety rzaden ketchup go nie zastąpi. Ja smaruje ajwarem kanapki z wędliną

Zgłoś 07.11.2002 Ala

ajwar to gotowy sos z przetartych pomidorów, papryki, warzyw, faktycznie jest w supermarketach obok przecieru pomidorowego, ketchupu; faktycznie kosztuje 6-7 zł, ale mozna spotkać z firmy "... Pokaż więcej

ajwar to gotowy sos z przetartych pomidorów, papryki, warzyw, faktycznie jest w supermarketach obok przecieru pomidorowego, ketchupu; faktycznie kosztuje 6-7 zł, ale mozna spotkać z firmy "Rolnik" za 3,90 zł, również dobry.

Zgłoś 04.11.2002 lordvader

ja przestrzegam przed gotowaniem makaronu w wodzie z oliwą - sos duż gorzej oblepia makaron. oliwą zawsze można polać makaron z sosem

Zgłoś 31.10.2002 atomówka

Po przeczytaniu tego przepisu, zasatanawiam się jak to jest możliwe żeby jej koszt wynosił 10zł. Totalna bzdura, sam makaron kosztuje ok 6zł, nie licząc już pozostałych składników.

Zgłoś 30.10.2002 maja_biniewicz

ajwar kupuje się w sklepie. W supermarjetachstoi zwykle w okolicach sosów do makaronu. Kosztuje ok 6-7 zł. Dostępny jest w wersji ostrej i łagodnej. Produkuje go chyba Podravka.

Zgłoś 30.10.2002 Maja

Ja zawsze podgotowuję makaron w słonej wodzie z dodatkiem oliwy. A na farsz daję podsmażone pieczarki oraz sos pomidorowo mięsny tak jak do spagetti ale gęsty (czsami dodaję odrobinę boczku do s... Pokaż więcej

Ja zawsze podgotowuję makaron w słonej wodzie z dodatkiem oliwy. A na farsz daję podsmażone pieczarki oraz sos pomidorowo mięsny tak jak do spagetti ale gęsty (czsami dodaję odrobinę boczku do smaku)

Zgłoś 30.10.2002 Carmen

Co to jest ten sos ajwar?? Jak się go robi?! W przepisie nie ma słowa na ten temat!

Zgłoś 29.10.2002 kaha

własny sposób na sosik do smarowanka: na odrobinę wrzątku nasypać oregano dodać przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz i czosnek granulowany. Doskonały także do pizzy!!!!

Zgłoś 24.07.2003 ania

przepis na czerwony sos wloski:

pokroic bardzo drobno cebule (ilosc wg uznania) i czosnek (ilosc wg uznania). Dusic bez przykrycia w oliwie z oliwek az sie zrobia szkliste, NIE RUMIENIC.... Pokaż więcej

przepis na czerwony sos wloski:

pokroic bardzo drobno cebule (ilosc wg uznania) i czosnek (ilosc wg uznania). Dusic bez przykrycia w oliwie z oliwek az sie zrobia szkliste, NIE RUMIENIC. Dodac dwie puszki pomidorow w zalewie, moga byc w calosci, wtedy zmiksowac lekko lub krojone, razem z sosem. Dodac dosc duzo bazylii, moze byc suszona, sol, pieprz. Mozna dodac troche przecieru pomidorowego i odrobine cukru do smaku. Jesli sos jest za gesty dolac wody. Gotowac na malenkim ogniu, raczej pod przykryciem (uchylonym), bo pryska przynajmniej pol godziny (oryginalny przepis mowi o 2 godzinach).

To jest baza do ktorej mozna dodac:

zmielone wolowe mieso przesmazone na patelni i odlane z tego co wycieknie

podsmazone pieczarki

rozne inne dodatki

Taki sos mozna uzyc do pizzy i wszelkiego rodzaju makaronow, z miesem wolowym to typowy sos do lasagne.

Smacznego

Zgłoś 26.09.2003 basia

A DO CZEGO SER FETA ???????/

Zgłoś 24.11.2003 aga

zastanawiam się, dlaczego ser feta, dlaczego wędlina i sos pomidorowo- paprykowy? to naprawdę dośc swobodna wariacja na temat lasagne, a już napewno nie ma wiele wspólnego z tradycyjna kuchnią w... Pokaż więcej

zastanawiam się, dlaczego ser feta, dlaczego wędlina i sos pomidorowo- paprykowy? to naprawdę dośc swobodna wariacja na temat lasagne, a już napewno nie ma wiele wspólnego z tradycyjna kuchnią włoską. dla niewtajemniczonych przepis ten jest profanacją. może to poprostu zapiekanka z makaronu do lasagne?!

Zgłoś 13.10.2004 desi

a gdzie gałka muszkatołowa,PARMEZAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,śmietana

Zgłoś 03.01.2005 Oliwerka

ale Wy macie problemy???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a mnie sie własnie podoba bardzo ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oryginalny i bardzo ciekawy, te poprzedn... Pokaż więcej

ale Wy macie problemy???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a mnie sie własnie podoba bardzo ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oryginalny i bardzo ciekawy, te poprzednie to wszystkie na jedno kopyto, a tak w ogóle to w poprzednich też nie było parmezanu i jakoś nikt nie protestował?!?!

a poza tym to lasagne bolonese jest z miesem!!!!!!!!! matoły!!!!!!!!!

Pozdrowienia dla Ali!!!!!!!

Zgłoś 22.05.2006 dominatorex

Ten przepis jest dziwny:/ i nie bede go robic... parmezan ??jakis sos paprykowy??wedlina?? co to ma byc:/?? ja robie normalny oprzepis tradycyjny i bedzie pyha :):)

Zgłoś 22.05.2006 dominatorex

pycha*

Zgłoś 14.08.2006 garfield

Siemka! do takiego dania trzeba mieć odage ;/ nigdy nie próbowalem. Ale musze spróbować. Uwielbiam włoska kuchnie. (mniam) najbardziej spaghetti i pizze. moj numer gg 6538332

Zgłoś 20.09.2006 Szczuras

A ja po wycieczce do włoch, mam tej kuchni serdecznie dość

Zgłoś 06.05.2011 dVTvHuBXqQPoS

You're the gertaest! JMHO