Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne

Tekst i foto Kinia 17-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5 porcji30 złprosty40 min.?

Składniki:

- 1 op. platkow makaronu do lasagne,
- ser zolty,
- sos miesny: 1 op. sosu do spaghetti neapoli "Winiary"; 0,5 kg miesa mielonego; 0,5l wody; przyprawy do smaku - polecam przyprawe do spaghetti i czosnek suszony,
- sos beszamelowy: pol kostki masla, maka, mleko.

Jak przyrządzić:

Robie lasagne juz od dllugiego czasu i zawsze wychodzi super, oto moj przepis: pol kilograma miesa mielonego smaze w garnku jak najdokladniej rozdrabniajac grudki miesa, gdy bedzie juz dobrze podsmazone wylewam caly tluszcz z garnka, nastepnie zalewam calosc 0,5l wody, wsypuje torebke sosu do spaghetti neapoli "winiary" i mieszajac czekam az sos bedzie gesty i gotowy, wtedy doprawiam go jeszcze przyprawa do spaghetti i czosnkiem suszonym zeby sos byl mocny i aromatyczny bo i tak w trakcie zapiekania straci czesc smaku dlatego warto go mocniej doprawic by pozniej nie okazal sie mdly, gdy sos jest gotowy - odstawiam go na bok i teraz zajmuje sie sosem beszamelowym czyli : na patelni rozpuszczam pol kostki masla, posypuje maka (tak jakbym chciela robic zasmazke) i dokladnie mieszam zeby nie bylo grudek, calosc stopniowo (ciagle mieszajac) zalewam mlekiem aby uzyskac plynny gesty sos, oczywiscie mozna zrobic wieksza ilosc wg potrzeby... no i teraz przechodzimy do sedna sprawy: trzeba zajac sie lozeniem lasagne, w tym celu biore blache - ja uzywam wysokiej i waskiej gdyz wtedy lepiej sie wszystko zapieka, blache smarujem dokladnie maslem na dnie dokladnie ukladam lekko podgotowane platy makaronu (mozna klasc "surowe" ale nie raz przekonalam sie, ze wtedy nasza lasagne bedzie miejscami niedogotwana i twarda, a lekko podgotowany makaron spisuje sie o niebo lepiej), nastepnie smaruje je sosem beszamelowym a na to klade sos miesny i sypie cienka wartwe sera, na to znowu makaron, sos beszamelwy, sos miesny i ser i tak az do wyczerpania skladnikow i pojemnosci blachy:) calosc grubo posypuje serem i wstawiam do goracego piekarnika - wazne zeby temperatura byla jak najwyzsza - i zapiekamy jakies 30min, jezeli ser zacznie sie przypiekac za szybko wtedy wystarczy zmiejszyc temeprature i calosc wychodzi naprawde pycha i nieraz sie o tym przekonalam:)mam nadzieje ze Wam tez wyjdzie wysmienicie;)

Jak podawać?

upieczona lasagne kroimy w prostokatne porcje, wyciagamy z blachy za pomoca szerokigo noza lub jakiejs szerokiej i plaskiej szpatulki - bo inaczej wszytsko nam sie rozwali - osobiscie biore plaska lyzke cedzakowa:) ukladamy na talerzach i gotowe:) do smaku mozna podac wino:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2003 Kinia

najlepiej zeby byla to blacha dosyc wysoka i waska, zeby lasagne sie nie rozwalila, polecam blache do keksa badz kadza inna do ciasta dosyc wysoka i prostokatna, im wezsza tym lepiej bo lasagne ... Pokaż więcej

najlepiej zeby byla to blacha dosyc wysoka i waska, zeby lasagne sie nie rozwalila, polecam blache do keksa badz kadza inna do ciasta dosyc wysoka i prostokatna, im wezsza tym lepiej bo lasagne powinna zapiekac sie 'zbita' niz rozlewajaca po blasze

Zgłoś 09.06.2004 Magda

A naczynie zaroodporne do zapiekania się nadaje...tyle ze okrągłe czy kwadratowe????

Zgłoś 09.06.2004 Magda

A naczynie zaroodporne do zapiekania się nadaje...tyle ze okrągłe czy kwadratowe????

Zgłoś 31.08.2004 EvE

Hej dziewczynki-lasagne to mój numer popisowy w kuchni-radze rzapiekać ją w dobrze wysmarowanej masłem formie-a najlepsze jes duże prostokątne naczynie żaroodporne z pokrywą o wymiarach 30x20x16... Pokaż więcej

Hej dziewczynki-lasagne to mój numer popisowy w kuchni-radze rzapiekać ją w dobrze wysmarowanej masłem formie-a najlepsze jes duże prostokątne naczynie żaroodporne z pokrywą o wymiarach 30x20x16 albo chociaz zbliżonych

Zgłoś 12.09.2004 grooha

Ja tez robię lazanię od czasu do czasu.Podziele się z wami kilkoma radami:

1.Nigdy nie używajcie do tego celu "niepodgotowanego" makaronu!!!I Jak będziecie go gotować to dosłown... Pokaż więcej

Ja tez robię lazanię od czasu do czasu.Podziele się z wami kilkoma radami:

1.Nigdy nie używajcie do tego celu "niepodgotowanego" makaronu!!!I Jak będziecie go gotować to dosłownie 3 minutki i uważajcie, żeby sie nie skleiły płaty!!!

2.Do sosu pomidorowo-mięsnego można dodać jeszcze pieczrki(ale ja prawie do wszystkiego dodaję pieczarki!)

3.Czesto juz do sosu beszamelowego dodaje się ser zółty.

Pychotka!Polecam caneloni w tym samym zestawie sosów(mięcho do środka i polne sosem beszamelowym)!Tez pyszne...

Zgłoś 10.02.2005 iwka

Dziękuję za radę aby choć trochę podgotować makaron, muszę ją wdrożyć bo moja lasagne byla troche twarda po 40 minutach pieczenia. Poza tym mam radę, co zrobić aby w sosie beszamelowym nie zrob... Pokaż więcej

Dziękuję za radę aby choć trochę podgotować makaron, muszę ją wdrożyć bo moja lasagne byla troche twarda po 40 minutach pieczenia. Poza tym mam radę, co zrobić aby w sosie beszamelowym nie zrobiły sie gródki (rada od mamy). Kiedy masło się roztopi i będzie gorące zestawiam garnek i wówczas dodaję mąkę. Mieszam dokładnie i później wracam do gotowania sosu z dodatkiem mleka. Polecam do sosu dodać gałę muszkatułową, nadaje aromat i smak.

Zgłoś 15.02.2005 izabela

ja podgotowywałam makaron a i tak był twardy spód może wiecie czemu?

czytałam ale jeszcze sama nie sprawdziłam że dodanie startego sera do sosu beszamelowego jest super osobiście jadłam t... Pokaż więcej

ja podgotowywałam makaron a i tak był twardy spód może wiecie czemu?

czytałam ale jeszcze sama nie sprawdziłam że dodanie startego sera do sosu beszamelowego jest super osobiście jadłam tylko posypane żółtym serem też super

Zgłoś 10.04.2005 Aneta

Czy wy wszyscy jecie to na sucho? Nie polewacie zadnym sosem?

Zgłoś 23.06.2005 Magda

Cześć! Właśnie przeglądałam przepisy na zrobienie lasagne i natknęłam się na Twój. Zamierzam z niego skorzystać, tylko jedno mnie zirytowało - ilość błędów ortograficznych i innych w Twoim przep... Pokaż więcej

Cześć! Właśnie przeglądałam przepisy na zrobienie lasagne i natknęłam się na Twój. Zamierzam z niego skorzystać, tylko jedno mnie zirytowało - ilość błędów ortograficznych i innych w Twoim przepisie. Zupełnie jakbyś nie umiała pisać poprawnie po polsku. Aby wydrukować Twój przepis, musiałam poświęcić 10 minut na poprawianie Twoich błędów :-(. No ale mam nadzieję, że lasagne wyjdzie znakomite :-). Pozdrawiam!

Zgłoś 24.08.2005 awa

bezczelność ztymi bledami.To kinia daje super przepis a ty o błedach.czysty snobizm.Co ma piernik do wiatraka.

zaloze sie ze lasagne spierniczyłas.

Zgłoś 29.08.2005 alutka

błędy? jakie błędy? te kilka literówek? ;)

o podgotowaniu makaronu nie słyszalam, mojej znajomej wychodzi świetna lasagne bez tego... teraz będę mieć problem - ktory przepis wypróbować na... Pokaż więcej

błędy? jakie błędy? te kilka literówek? ;)

o podgotowaniu makaronu nie słyszalam, mojej znajomej wychodzi świetna lasagne bez tego... teraz będę mieć problem - ktory przepis wypróbować najpierw ;D

Zgłoś 15.10.2005 agata

a ja robie z swierzo zagniecionym makaronem, nigdy nie jest twardy, i smakuje o niebo lepiej ;) polecam

Zgłoś 13.03.2007 gosia

Wcale nie trzeba podgotowywac wczesniej makaronu. Po prostu nalezy go obficie polac sosem beszamelowym i bedzie mieciutki. Ja kazda warstwe miesa posypuje duza iloscia zoltego sera a na wierzch ... Pokaż więcej

Wcale nie trzeba podgotowywac wczesniej makaronu. Po prostu nalezy go obficie polac sosem beszamelowym i bedzie mieciutki. Ja kazda warstwe miesa posypuje duza iloscia zoltego sera a na wierzch daje mozzarellem ( oczywiscie po uprzednim polaniu ostatniej warstwy obficie beszamelem ). Mniam, mniam. I jeszcze jedno: robie sos beszamelowy inaczej. Wiadomo, ze to mleko, maka i tluszcz. Podgotowuje mleko z maka i dodaje do tego kilka lyzek sosu ( tam jest miecho wiec i tluszczu sporo ) i fajnie bo sosik nabiera aromatu mieska i jest super.

Pozdrawiam

Zgłoś 25.10.2005 sara

szukam w necie jakie można podać wino do lasagne ale nie umie znależć?? mam nadzieje ze mi ktos pomoże

Zgłoś 04.11.2005 Onka

cześć!

Ostatnio zrobiłam lasagne, wzorując się prawie w 100% procentach na tym przepisie.Od siebie tylko dodałam kilka drobnych poprawek,ale to tylko w kwestii doprawienia.Wyszła naprawdę... Pokaż więcej

cześć!

Ostatnio zrobiłam lasagne, wzorując się prawie w 100% procentach na tym przepisie.Od siebie tylko dodałam kilka drobnych poprawek,ale to tylko w kwestii doprawienia.Wyszła naprawdę super, a i sos beszamelowy był bez grudek.Ja mąkę rozpuściłam w mleku i dodałam do roztopionego masła.Sos był boski, no i makaron tez podgotowałam. Dzieki za przepis. Lasagnie była wyborna a mój mąż stwierdził że to był fenomenalnie pyszny obiad.

Zgłoś 04.11.2005 marta

kurcze... wlaśnie kupilam wszystko co potrzebne i idę do kuchni

życzcie powodzenia, odezwę się jak skończę:)

Zgłoś 11.11.2005 mania

A co będzie, jak zrobię lasagne w zwykłej szerokiej i nie tak wysokiej blaszce do pieczenia, albo naczyniu kamionkowym-też nie za wysokie, ale nieco krótsze ? Pomóżcie!! Moze tak być?Nie mam inn... Pokaż więcej

A co będzie, jak zrobię lasagne w zwykłej szerokiej i nie tak wysokiej blaszce do pieczenia, albo naczyniu kamionkowym-też nie za wysokie, ale nieco krótsze ? Pomóżcie!! Moze tak być?Nie mam innej blaszki

Zgłoś 24.11.2005 Aga

Wszystko super, tylko dlaczego sos z torebki? Najlepsze lasagne to lasagne z sosem własnej roboty. Polecam prosty i bardzo dobry: 15 dag pieczerek trę na tarce, podsmazam na patelni przez chwil... Pokaż więcej

Wszystko super, tylko dlaczego sos z torebki? Najlepsze lasagne to lasagne z sosem własnej roboty. Polecam prosty i bardzo dobry: 15 dag pieczerek trę na tarce, podsmazam na patelni przez chwilę, dodaję dwie starte marchewki i pietruszkę, smaze jescze kilka minut, wszystko dodaję do mięsa podsmażonego wcześniej z cebulą, dadaję dwa ząbki czosnku i zalewam sosem pomidorowym z kartonika, lub gdy mam wiecej czasu, dodaje kilka pomidorów obranych ze skórki i bez pestek ze środka, wszystko gotuję kilka minut i doprawiam do smaku. Jest naprawdę super. Potem wszystko tak jak podała Kinia. Smacznego!

Zgłoś 08.12.2005 Madzia

witam...hmmm - nigdy nie gotuje wczesniej makaronu - wkladam surowe plastry , na dno naczynia zaroodpornego wylewam 3/4 szklanki sosu beszamelowego...i zapiekam przez godzinę ...najlepszy żólty ... Pokaż więcej

witam...hmmm - nigdy nie gotuje wczesniej makaronu - wkladam surowe plastry , na dno naczynia zaroodpornego wylewam 3/4 szklanki sosu beszamelowego...i zapiekam przez godzinę ...najlepszy żólty ser mozzarela...acha i co poradzial mi koleżanka z Belgii - lasagne przygotowuje sie jeden dzien wczesniej - wypróbowałąm - i jest super?...i wszystkim zycze smacznego

Zgłoś 04.01.2006 Kuchareczka

NO LASAGNE CHYBA BĘDZIE DOBRA BO JEST W TRAKCIE ROBIENIA ALE MAKARON SIĘ POSKLEJAŁ CO ZROBIĆ ŻEBY DRUGIM RAZEM WYSZŁO?

PASCAL PPPPPPPPPOOOOOOOOMMMMMMMÓÓÓÓÓÓÓÓÓRRRRRRRRZZZZZ

P.S.(OD... Pokaż więcej

NO LASAGNE CHYBA BĘDZIE DOBRA BO JEST W TRAKCIE ROBIENIA ALE MAKARON SIĘ POSKLEJAŁ CO ZROBIĆ ŻEBY DRUGIM RAZEM WYSZŁO?

PASCAL PPPPPPPPPOOOOOOOOMMMMMMMÓÓÓÓÓÓÓÓÓRRRRRRRRZZZZZ

P.S.(ODPISZ W KOMENTARZACH)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.02.2006 whizzy

co zrobic aby makaron sie nie sklejal podczas gotowania i aby spod lasagne nie byl twardy.Kiedys zrobilam ja z surowym makaronem i NIE POLECAM!!!!NIE WYSZLO :(

Zgłoś 25.02.2006 pshemo

By makaron się nie sklejał, wystarczy go podgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Listki makaronu trzeba wkładać oddzielnie i potem oddzielnie wyjmować z wody.

Duże znaczenie... Pokaż więcej

By makaron się nie sklejał, wystarczy go podgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Listki makaronu trzeba wkładać oddzielnie i potem oddzielnie wyjmować z wody.

Duże znaczenie ma też gatunek makaronu - polecam makarony dobrych firm.

Smacznego!

Zgłoś 19.03.2006 monik

to jest najlepszy przepis na lasagne, bardzo podobny do mojego;)))

Zgłoś 16.03.2006 inka

Ten przepis jest rewelacyjny! Wypróbowałam. Ja zamiast sosu Winiary gotuję mięso w sosie pomidorowym Divelli. Jest tego 700 g także nic więcej nie trzeba dodawać. Im dłużej się wszystko gotuje t... Pokaż więcej

Ten przepis jest rewelacyjny! Wypróbowałam. Ja zamiast sosu Winiary gotuję mięso w sosie pomidorowym Divelli. Jest tego 700 g także nic więcej nie trzeba dodawać. Im dłużej się wszystko gotuje tym lepiej. A rada z podgotowanym makaronem sprawiła że w końcu Lasagne wychodzi po mistrzowsku. Smacznego :)

Zgłoś 27.03.2006 Dagmara

ale kto mi powie ile tego mleka trzeba do 0.5 kg makaronu. To chyba jest wazne.

Zgłoś 01.04.2006 Ania

Ja zawsze podgotowywalam makaron i wychodzilo super. Ostatnio kupilam platy z napisem "bez gotowania", nie wiem co mnie podkusilo by je kupic, bo dolne platy sie spalily i nie nadawaly... Pokaż więcej

Ja zawsze podgotowywalam makaron i wychodzilo super. Ostatnio kupilam platy z napisem "bez gotowania", nie wiem co mnie podkusilo by je kupic, bo dolne platy sie spalily i nie nadawaly sie do jedzenia :/ Jednak zawsze trzeba troche podgotowac, aby byly lekko miekkie.

Zgłoś 09.04.2006 knur

moja sie wlasnie piecze az mi ślinka cieknie....

Zgłoś 09.04.2006 urbul

Uwazam,ze Kinia przesadzila z kosztem zakupu produktow na lasagne

Zgłoś 12.04.2006 Gonia

wczoraj zrobilam lasagne wg Twojego przepisu. Wyszla wysmienicie.Wprawdzie makaron troche sie posklejal ale jakos go uratowalam :) pozdrawiam i dzieki za suoper przepis :)

Zgłoś 15.04.2006 Początkująca:)

Może to kwestia mojego antytalentu kuliarnego, ale właśnie wypróbowałam ten przepis.....a efektem były mdłe płaty makaronu pływające w tłuszczu.... :( Tylko ser na samej górzze wyszedł ok:) Zami... Pokaż więcej

Może to kwestia mojego antytalentu kuliarnego, ale właśnie wypróbowałam ten przepis.....a efektem były mdłe płaty makaronu pływające w tłuszczu.... :( Tylko ser na samej górzze wyszedł ok:) Zamiast pysznej lasagne musiałam podać na obiad pierogi z Tesco:( chyba nastepnym razem będę musiała wypróbować jakiś przepis dla żółtodziobów:)

Zgłoś 13.05.2006 Najedzeni

nam wyszla ta lasagne znakomicie ale niestety zjedlismy po dwie lyzki bo najedlismy sie przekaskami w trakcie robienia i wiecej nie bylismy wstanie pochlonąć:((

Zgłoś 18.05.2006 kuki

Co za kicha wszystko z proszku. Smacznego drogie "kucharki"

Zgłoś 01.06.2006 Dana

Rewelacyjny przepis. Wyszła przepyszna! Dzięki

Zgłoś 20.06.2006 Beata

Platy makaronu moga byc surowe(niegotowane) o ile w trakcie pieczenia podlewa sie je mlekiem, tak by cale wsiaklo w platy. Jesli sie tego nie robi to wcale sie nie dziwie, ze lasagne wychodzi tw... Pokaż więcej

Platy makaronu moga byc surowe(niegotowane) o ile w trakcie pieczenia podlewa sie je mlekiem, tak by cale wsiaklo w platy. Jesli sie tego nie robi to wcale sie nie dziwie, ze lasagne wychodzi twarde i przypalone. Mi bez gotowania lasagne wychodzi pyszne:)

Zgłoś 13.07.2006 kukula

hej, co to znaczy, żeby temperatura była jak najwyższa ? To znaczy że w jakiej temperaturze i jak długo mam piec ?

Zgłoś 09.08.2006 Mary

Płaty makaronu wcale nie muszą być podgotowane. Ja nigdy nie podgotowuję, nawet jeżeli na pudełku nie ma informacji, że nadaje się bez gotowanie. Robię sos pomidorowy (z oliwką, czosnkiem i oreg... Pokaż więcej

Płaty makaronu wcale nie muszą być podgotowane. Ja nigdy nie podgotowuję, nawet jeżeli na pudełku nie ma informacji, że nadaje się bez gotowanie. Robię sos pomidorowy (z oliwką, czosnkiem i oregano) i nim smaruję spód naczynia. Umieszczam w nim płaty makaronu, farsz itd. Jeżeli sosu jest odpowiednia ilość, to makaron jest mięciutki. PYCHA!!! :)

Zgłoś 10.08.2006 szyita 8

Kto wam naopowiadał głupot o gotowaniu makaronu do lasagne. Totalna bzdura do tego służy beszmel. Odpowiednie przekładanie sosu miesnego z beszmelem powoduje ze lasagne makaron kruszeje ...

... Pokaż więcej

Kto wam naopowiadał głupot o gotowaniu makaronu do lasagne. Totalna bzdura do tego służy beszmel. Odpowiednie przekładanie sosu miesnego z beszmelem powoduje ze lasagne makaron kruszeje ...

Nie piszcie wiecej takich bzdur .

Jak ktoś nie wie jak zrobić lasagne to napisz szyita8@tlen.pl

tylko prosze nie gotujci go

pozdrawiam Szymon

Zgłoś 19.08.2006 perwszy_raz

postanowilam zrobic lasagne pierwszy raz. Nie mialam przepisu wiec korzystam z twego. Lasagne planuje zrobic gdzies za 2-3 dni. Nie wiem jak to bedzie ale mam nadzieje ze skoro wszystkie tu dzi... Pokaż więcej

postanowilam zrobic lasagne pierwszy raz. Nie mialam przepisu wiec korzystam z twego. Lasagne planuje zrobic gdzies za 2-3 dni. Nie wiem jak to bedzie ale mam nadzieje ze skoro wszystkie tu dziewczyny tak chwala to i ja bede :)) zyczcie mi powodzenia :)

Zgłoś 22.08.2006 poerwszy_raz

wyszlo super :) dzieki za przepis

Zgłoś 25.08.2006 aneta

a kalorii chyba ma sporo, prawda????

Zgłoś 31.08.2006 troskliwy_misio

Przepisu nie próbowałem!

Ale chcę sie podzielić moimi własnymi doświadczeniami w przyrządzaniu Lasagne:

- makaronu nie trzeba wstępnie gotować, bo to sos beszamelowy a dokładnie je... Pokaż więcej

Przepisu nie próbowałem!

Ale chcę sie podzielić moimi własnymi doświadczeniami w przyrządzaniu Lasagne:

- makaronu nie trzeba wstępnie gotować, bo to sos beszamelowy a dokładnie jego odpowiednia ilość zapewni że makaron bedzie miekki, nie nalezy "żałować" sosu,

- do beszamelu polecam dodać szczyptę gałki muszkatałowej

- przyżądzone danie nie moze być spożywane bezpośrednio po przygotowaniu, musi odstać chociaż z godzinę, a najlepsze jest na drugi dzień.

- zamiast sosów pomidorowych z proszku polecam pomidory z puszki, oregano, bazylie, czosnek wyciśnięty oraz sól i pieprz do samku, ilość przypraw zależy o indywidualnych upodobań, bez dodatku wody rzecz jasna.

Zgłoś 04.09.2006 Lopesjus

Przede wszystkim, inny początek: duża cebula, kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory (z 1 kg, uprzednio sparzone i bez skórek i pokrojone w kostki, bez pestek - jak ktoś się ... Pokaż więcej

Przede wszystkim, inny początek: duża cebula, kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory (z 1 kg, uprzednio sparzone i bez skórek i pokrojone w kostki, bez pestek - jak ktoś się spieszy, moga byc oczywiście z puszki) i redukujemy do średniej ggęstości. Mieso (wołowo-wieprzowe) smażę osobno, odlewam tłuszcz który się wytopi i dodaję ok. 300ml wody i 2x sos do Spaghetti Bolognese pewnej niemieckiej firmy na K. Dorzucam cebulę z pomidorami, mieszam i wyciskam 2-3-4 ząbki czosnku.

Makaron - jak ktoś wczesniej napisał, nie ma potrzeby wcześniejszego gotowania. Wystarczy jedynie dobrze posmarowac beszamelem (polecam obustronnie). Kiedyś makaron na lasagne robiłem sam. Do beszamelu oczywiście dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową oraz sól, należy pamiętać, żeby zbytnio nie zgęstniał.

Układanie - polecam naczynie żaroodbporne. Na spód trochę beszamelu, potem makaron, beszamel sos mięsny, żółty ser (nie za twardy) i znowu makaron, beszamel.

GWARANTUJĘ - innej lasagne nie będziecie chcieli jeść. Wśród moich znajomych i rodziny to absolutny HIT, zaraz za paellą..

Zgłoś 01.12.2008 ziutka

no ja wlasnie wlozylam moja lasagne do piejkarnika, ciekawe co bedzie

sos zrobilam z dwoch lyzek masla i maki i z 1,5 szkl mleka, ale potem musialam dorobic druga porcje sosu bo mi brakl.... Pokaż więcej

no ja wlasnie wlozylam moja lasagne do piejkarnika, ciekawe co bedzie

sos zrobilam z dwoch lyzek masla i maki i z 1,5 szkl mleka, ale potem musialam dorobic druga porcje sosu bo mi brakl. przesadzilam z deka z makaronem za duzo wyszlo nie wzielam pod uwage tego ze podczas podgotowywania platy rosna :/

Zgłoś 19.09.2006 Kaś

Wczoraj zrobiłam. Chyba coś spaprałam, bo wyszło za rzadkie, a nie mocno zapieczone. Makaron dałam surowy, ale na dno korytka dałam beszamelu. Był idealny.

Choć całość niezbyt apetycznie... Pokaż więcej

Wczoraj zrobiłam. Chyba coś spaprałam, bo wyszło za rzadkie, a nie mocno zapieczone. Makaron dałam surowy, ale na dno korytka dałam beszamelu. Był idealny.

Choć całość niezbyt apetycznie wyglądała było pyszne.

Może ktoś doradzi co zrobić by nie pływało lub naprowadzi mnie co mogłam zrobić źle?

Do prawdziwych kucharzy: nie musicie korzystać z przepisów, które się wam nie podobają. Nie robiliście, nie jedliście, więc nie krytykujcie.

To jest smaczne i SZYBKIE (nawet jeśli nie wyszło mi idealne).

Zgłoś 21.09.2006 brzózka

By lazania nie rozpływała się należy z jej podaniem poczekać z pól godziny. Nadmiar sosu wchłonięty zostanie przez makaron i całość stężeje.

Nigdy nie gotuję płatów makaronu, wystarczy d... Pokaż więcej

By lazania nie rozpływała się należy z jej podaniem poczekać z pól godziny. Nadmiar sosu wchłonięty zostanie przez makaron i całość stężeje.

Nigdy nie gotuję płatów makaronu, wystarczy duża ilośc sosu tak by całkowicie pokrywał makaron.

Zgłoś 22.02.2007 Majkos

"Sos do spaghetti ;)) beszamel z żótym serem;)) suszony czosnek,a już te pól litra wody to mnie rozłożyło na łopatki.;))))"

Geniuszu, zanim coś napiszesz, pomyśl trzy razy. A je... Pokaż więcej

"Sos do spaghetti ;)) beszamel z żótym serem;)) suszony czosnek,a już te pól litra wody to mnie rozłożyło na łopatki.;))))"

Geniuszu, zanim coś napiszesz, pomyśl trzy razy. A jeszcze lepiej zerknij tutaj: Książka kucharska Wikipedii: Sos beszamelowy, Książka kucharska Wikipedii: Lasagne bolognese

Faktycznie, lepiej połóż się na tych łopatkach i nie wstawaj...

Kiedy robiłam lasagne, nie gotowałam makaronu. Wystarczy, że sos go zmiękcza. Nie trzeba wrzucać do gorącej wody ni obgotowywać pięć minut, a później płukać zimną wodą. Nie używałam też żadnych gotowych sosów, wszystko zostało przygotowane własnoręcznie, w kuchni, z jak najbardziej naturalnych składników. Była przepyszna... Nie mogę się doczekać, kiedy znów jej spróbuję!

Zgłoś 21.10.2006 pawciowhisky

To ma tyle wspólnego z lasagne co zupa w proszku z domową.

Sos do spaghetti ;)) beszamel z żótym serem;)) suszony czosnek,a już te pól litra wody to mnie rozłożyło na łopatki.;))))

Pokaż więcej

To ma tyle wspólnego z lasagne co zupa w proszku z domową.

Sos do spaghetti ;)) beszamel z żótym serem;)) suszony czosnek,a już te pól litra wody to mnie rozłożyło na łopatki.;))))

Ludzie gotowanie to nie pranie, trzeba troszke myśleć.

Zamiast wody dodajcie szklanke wina, zwykle i tak otwiera sie do takiego dania wino.;))

Jesli nie pijecie to polecam szklanke mleka, a jeśli juz nie mleka to choć rozpuścicie w tej wodzie kostke rosołową .Zamiast gotowego sosu do spaghetti polecam puszke pomidorów bez skórki i 2-3 ząbki świerzego czosnku no i oczywiście bazylia!!

To żadna wieksza robota a efekt 100razy lepszy.

Zgłoś 25.10.2006 ori

Musisz mieć spora piwniczkę skoro do każdego sosu zamiast wody stosujesz wino

Zgłoś 08.11.2006 Amnell

Witam wszystkich:)

wlasnie dzis postanowilam pierwszy raz zrobic lasagne i juz jestem po choc jeszcze jej nie jadlam bo czekam az wystygnie i troche stezeje, wyglada swietnie a pachnie je... Pokaż więcej

Witam wszystkich:)

wlasnie dzis postanowilam pierwszy raz zrobic lasagne i juz jestem po choc jeszcze jej nie jadlam bo czekam az wystygnie i troche stezeje, wyglada swietnie a pachnie jeszcze lepiej. oczywiscie korzystalam z tego przepisu choc nie do konca bo tak jak kazdy kucharz mam swoje sposoby na rozne rzeczy i wprowadzilam kilka swoich modyfikacji. Mam nadzieje ze wyszla pyszna :)

pozdrawiam wszystkich forumowiczow.

Zgłoś 07.11.2006 Patree

Nie rozumiem, dlaczego uzywacie sztucznych sosów z torebek,przypraw itp. Przecież sos można zrobić samemu z przecieru pomidorowego(własnego-nie kupnego)a czosnek wycisnąć lub drobno pokroić w ko... Pokaż więcej

Nie rozumiem, dlaczego uzywacie sztucznych sosów z torebek,przypraw itp. Przecież sos można zrobić samemu z przecieru pomidorowego(własnego-nie kupnego)a czosnek wycisnąć lub drobno pokroić w kostkę.Te w proszku przyprawy i sosy to sama chemia.Sztuką jest zrobić coś pysznego,ale samemu a nie z pół produktów.

Zgłoś 04.11.2006 kucharzyk 24

heheh :)

powiem wam wszystkim ze jestem kucharzem juz pare lat i od zawsze robiac lazanie makaron gotuje w ten sposob ze gotuje wode w garnku gdy ona sie zagotuje wylączam gaz i wrzucam... Pokaż więcej

heheh :)

powiem wam wszystkim ze jestem kucharzem juz pare lat i od zawsze robiac lazanie makaron gotuje w ten sposob ze gotuje wode w garnku gdy ona sie zagotuje wylączam gaz i wrzucam makaron po 2-3 platy do takiej goracej wody doslownie na 3 minuty ... zycze powodzenia w dalszych zmaganiach ... ale nie martwcie sie moje pierwsze zmagania w kuchni podobnie wygladaly ... bylem ciagle przestaraszony ze cos mi nie wyjdzie ..powodzenia ..pozdrawiam:):):)

Zgłoś 04.12.2006 Mleko

sposob na to aby w BESZAMELU nie bylo grudek jest prosty:UWAGA!!!!(bo nie bede powtarzać): PODGRZAC TROSZKE MLEKO (i dalej jak w przepisie ,dolewac partiami ,mieszajac )PROSTE!!!!!

Zgłoś 14.02.2007 natalia

a wiadomo ile mleka i maki do sosu beszamelowego?

Zgłoś 06.12.2006 DDT

Petra ma 100% racji. Wywalcie te wszystkie sztuczne sosy z glutaminianem sodu - toż to potworne świństwo. Sos pomidorowy to dziecinnie łatwe. Można zrobić latem jak pomidory są najtańsze i zamkn... Pokaż więcej

Petra ma 100% racji. Wywalcie te wszystkie sztuczne sosy z glutaminianem sodu - toż to potworne świństwo. Sos pomidorowy to dziecinnie łatwe. Można zrobić latem jak pomidory są najtańsze i zamknąć w słoikach, albo zamrozić. Podaję przepis: na oliwie (najlepszej jakości) podsmażyć krótko posiekany czosnek (jak za długo to się zrumieni i będzie gorzki), na to posiekane pomidory bez skóry i pestek. Dusić ok 40 min., dodać świeże zioła (co kto lubi), odrobinę soli i pieprzu i gotowe. Smacznego. A żeby w beszamelu nie było grud wystarczy używać rózgi i energicznie mieszać :)

Zgłoś 10.02.2007 ziom

lasagne jest pycha! (:

Zgłoś 28.11.2008 osi

jesli chodzi o inny makaron to oczywiście mogą byc muszelki,świderki albo taki do rosołu a jesli chodzi o miensoo to może byc baranina albo kurczak w całości zawija sie go w ten makaron i posypu... Pokaż więcej

jesli chodzi o inny makaron to oczywiście mogą byc muszelki,świderki albo taki do rosołu a jesli chodzi o miensoo to może byc baranina albo kurczak w całości zawija sie go w ten makaron i posypuje białym serem smacznego :)

Zgłoś 23.01.2007 Camtasia

Własnie swoją lasagne włożyłam do piekarnika, ciekawa jestem jak wyjdzie i czy czegoś nie sknociłam.Pozdrawiam i dzieki za przepis :):):) ;) Tym, którzy-re robią lasagne życzę SMACZNEGO!!

... Pokaż więcej

Własnie swoją lasagne włożyłam do piekarnika, ciekawa jestem jak wyjdzie i czy czegoś nie sknociłam.Pozdrawiam i dzieki za przepis :):):) ;) Tym, którzy-re robią lasagne życzę SMACZNEGO!!

Zgłoś 23.01.2007 natalia

nigdy nie trzymam się przepisu,

lasagne zaraz bedzie sie zapiekala.

Pomidory z sosem do spagetti i czosnkim zmiksowalam i dodałam do mięsa.. rewelacja ;) każdą warstwę posypałam s... Pokaż więcej

nigdy nie trzymam się przepisu,

lasagne zaraz bedzie sie zapiekala.

Pomidory z sosem do spagetti i czosnkim zmiksowalam i dodałam do mięsa.. rewelacja ;) każdą warstwę posypałam serkiem ;)

ciekawe jak bedzie smakowalo, bo za kazdym razem cos zmieniam ;)

Zgłoś 26.01.2007 Im not gona b rude but...

...u may even have a problem with scrambled eggs : ) lol

cum on wat hapend 2 u?!

Zgłoś 29.01.2007 immago

DZIęKI ZA TEN PRZEPIS!

Właśnie przed chwilą wchłonęliśmy dosłownie z chłopakiem lasanię którą zrobiłam pierwszy raz w życiu, opierając się na tym przepisie :)))

Co ważne - dorwała... Pokaż więcej

DZIęKI ZA TEN PRZEPIS!

Właśnie przed chwilą wchłonęliśmy dosłownie z chłopakiem lasanię którą zrobiłam pierwszy raz w życiu, opierając się na tym przepisie :)))

Co ważne - dorwałam świetne płaty makaronowe, takie dosyć spore: ok 15 cm na 30 cm wielkości, dałam ich 5 sztuk na całość - porcja spokojnie wystarczy na 4 głodne osoby ;)

Każdy płat obgotowałam z 5 minut i przepłukałam zimną wodą - też nie jestem za żadnym surowym makaronem czy ryżem do tego typu zapiekań.....

Dodałam jeszcze pieczarek, ser sypałam starty + odrobina parmezanu na każdą warstwę, a zamiast sosu w torebce dałam surową"pulpę" pomidorową z puszki (trochę dłuzej po prostu trzeba to poddusić z mięsem i więcej przyprawić).

Dodatkowo na każdą warstwę kładłam świeże listki bazylii.

Polecam - SERIO PYCHOTA!

Następnym razem spróbuję zrobić lasanię z warzywami albo z rybą - bezmięsną. Pozdrowienia dla wszystkich pichciarzy!!!

Zgłoś 30.01.2007 Sylwia

Dodam tylko ,że zamiast do usmażonego już mielonego mięska dodawać sos z torebki można dodać przecier pomidorowy z podravki(lub inny) w kartoniku.Wtedy nie trzeba już dolewać wody bo sos jest go... Pokaż więcej

Dodam tylko ,że zamiast do usmażonego już mielonego mięska dodawać sos z torebki można dodać przecier pomidorowy z podravki(lub inny) w kartoniku.Wtedy nie trzeba już dolewać wody bo sos jest gotowy i o wiele smaczniejszy niż ten z torebki.Wypróbowałam i jest naprawdę super!!! Pozdrawiam :-)

Zgłoś 30.01.2007 Sylwia

Naturalnie mielone smażymy z dużą ilością posiekanej drobno cebulki + jeden lub dwa ząbki czosnku :-)

Zgłoś 17.02.2008 ganzallein

ja robie lasagne w naczyniu z aluminium pokrytym teflonem wiec nic sie na pewno nie przypali jeśli dobrze sie posmaruje tluszczem(ja używam oleju).Dodatkowo nakrywam szczelnie naczynie folią alu... Pokaż więcej

ja robie lasagne w naczyniu z aluminium pokrytym teflonem wiec nic sie na pewno nie przypali jeśli dobrze sie posmaruje tluszczem(ja używam oleju).Dodatkowo nakrywam szczelnie naczynie folią aluminiową i wtedy makaron upiecze sie i nie będzie twardy(30 minut na nie za duzym ogniu).Nie obgotowuję makaronu-taki ma byc lekko twardawy wtedy lepiej smakuje a jak obgotujecie to po upieczeniu wybaczcie ale wychodzą ciepłe kluchy a nie lasagne-to moje rady jako faceta a faceci są jak wiadomo szefami kuchni ;)

Zgłoś 28.03.2007 smakosz

idioci lazani się nie obgotowóje sama jestem kucharką w restalracj nigdy nie syszalam takich pzdur co za kretyn to napisal

Zgłoś 28.03.2007 ui

lipa nie bierzcie z tąd przepisów otrujecie się

Zgłoś 30.03.2007 end

SUPPPPER PRZEPIS!!!!!!!!

Do Ui i innych sceptyków : Jak nie potraficie zrobić tak prostego przepisu

lub kuje was w oczy jego prostota to siedzcie CICHO!!!!!!!!!!

Zgłoś 31.03.2007 basiula i bubka

Wlasnie znalazlysmy Twoj przepis i mamay zamiar go wyprobowac.Zapowiada sie smakusnie jedzonko.Jak wuprobujemy to napewno damy znac.Aha i jeszcze do podirytowanej polonistki Madzi(do dziewczyny... Pokaż więcej

Wlasnie znalazlysmy Twoj przepis i mamay zamiar go wyprobowac.Zapowiada sie smakusnie jedzonko.Jak wuprobujemy to napewno damy znac.Aha i jeszcze do podirytowanej polonistki Madzi(do dziewczyny ktora dodawala komentarz).TAKA MADRA ZE AZ GLUPIA

Zgłoś 28.04.2007 basiula i bubka

hej

zapomnialysmy napisac ze lasagne wyszla pyszna i polecamy na przyszlosc wszystkim praktykujacym.

Zgłoś 10.05.2007 anulka

Twój przepis na lasagne na pewno jest szybki i dobry, natomiast ja chciałam się podzielić moim. Rzeczywiście troszeczkę mi nie pasuje ten sos w proszku aczkolwiek nie neguje tego. Mój przepis je... Pokaż więcej

Twój przepis na lasagne na pewno jest szybki i dobry, natomiast ja chciałam się podzielić moim. Rzeczywiście troszeczkę mi nie pasuje ten sos w proszku aczkolwiek nie neguje tego. Mój przepis jest taki:mięso mielone wrzucam do garnka i dusze je, następnie gdy przywiera podlewam wodą, posypuje je wegetką i pieprzem, mieszam następnie dodaję pokrojoną w półksiężyce cebulę. Gdy cebula zmięknie dodaje wycisnięty czosnek, przecier pomidorowy, kostkę rosołową wołową i przyprawy do smaku: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawę do spaghetti lub do kuchni włoskiej, paprykę( słodką i ostrą). Wszystko wymieszac i sos miesny gotowy. Jeśli chodzi o sos beszamelowy przyrządzam go tak samo. Płatów makaronu nie gotuję, tylko trzeba je dobrze przykryć sosem wtedy będą mięciutkie. A układam w naczyniu wysokim czy to blaszka do ciasta czy zaroodporne jak kto woli następującymi warstwami: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy , płaty sera. Zawsze wychodzi więc proponuję spróbowac. Pozdrawiam

Zgłoś 17.05.2007 Kiara

Jakies puste te wasze Lasagne :] proponuje to miesa ktore juz sie gotuje w garnuszku dodac marchewke pokrojona na tarce do tego brokuly i pieczraki.... doprawic a reszte juz wiecie !!

ma... Pokaż więcej

Jakies puste te wasze Lasagne :] proponuje to miesa ktore juz sie gotuje w garnuszku dodac marchewke pokrojona na tarce do tego brokuly i pieczraki.... doprawic a reszte juz wiecie !!

marcheweczka pieczreczki i brokuly

Zgłoś 05.07.2007 Maaras I Monior

Z racji iz mimo zaawansowanego wieku szczytem moich kulinarnych umiejetnosci jest leczo i polgotowce ... pelen optymizmu wzialem sie za owe lazanie :] linka dodam jak bede mial czas , ale ogolny... Pokaż więcej

Z racji iz mimo zaawansowanego wieku szczytem moich kulinarnych umiejetnosci jest leczo i polgotowce ... pelen optymizmu wzialem sie za owe lazanie :] linka dodam jak bede mial czas , ale ogolny efekt. Zjedlismy sam sos (gotowiec) z miesem , wygrzebany spomiedzy niedobrych platow , ktorych sie podobno nie da spierd...ic :] SOs beszamelowy na szczescie nie mial zadnych grudek.... sam byl jedna wielka grudka , nie chcial sie rozsmarowac , ale przeciez nikomu to w sumie nie przeszkadza:) zrobilem na 4 platy , ale tylko 2 byly ok , bo przedluzylem troszeczke czas pieczenia , z racji zacnej muzy ktora na kompie leciala.

Najlepsze lasagne robi zdecydowanie moja mama! :D

Zgłoś 29.09.2007 Magda

Czy lasagne można zrobic z innym mięsem czy tylko z mielonym? Bo mam obrzydzenie do mielonego. Czy może to byc mięso naprzykład z kurczka?

Zgłoś 16.10.2007 zaneta

dzieki kochana wlasnie takiej lasagne szukalam dzieki jestes wielka tylko mam nadzieje ze mi wyjdzie i moj maz bedzie zadowolony

Zgłoś 25.10.2007 Gosia

Moja juz w piekarniku

Ciekawa jestem jak wyjdzie...

Według porady zawodowego kucharza wrzuciłam makaron go wrzacej wody, wył gaz i potrzymałam 3 minutki.

Oczywiście sie posk... Pokaż więcej

Moja juz w piekarniku

Ciekawa jestem jak wyjdzie...

Według porady zawodowego kucharza wrzuciłam makaron go wrzacej wody, wył gaz i potrzymałam 3 minutki.

Oczywiście sie posklajały, ale nie było w tym problemu, bo makaron miałam jakis dobry i spoko sie dały porozklejać.

Teraz czekam !

:)))))))))

Dam znażć:)

Zgłoś 25.10.2007 Gosia

Moja wyszła super.

Tylko przdobrzylam z dwoma plastrami nadnia... Chciałam dobrze ale i tak jest super.

pierszy płat była lekko przypioeczona i twardy ale nast super.

Ide po... Pokaż więcej

Moja wyszła super.

Tylko przdobrzylam z dwoma plastrami nadnia... Chciałam dobrze ale i tak jest super.

pierszy płat była lekko przypioeczona i twardy ale nast super.

Ide po drugi kawałek:)

Zgłoś 27.10.2007 marysia

właśnie zrobiłam i jest pyszna, makaronu nie gotowałam, tylko zanurzałam w beszamelu przed położeniem i wyszedł bardzo miękki.

do sosu konieczna gałka muszkatułowa.

Zgłoś 13.11.2007 olo

magda lasagne to nie placek , czy mam wziasc taka foremke cz naczynko zaroodporne lasagne to sztuka jak zareagowalibyscie gdyby ktos powiedzial wam ze bigos polski to kielbasa kapusta orzechy dz... Pokaż więcej

magda lasagne to nie placek , czy mam wziasc taka foremke cz naczynko zaroodporne lasagne to sztuka jak zareagowalibyscie gdyby ktos powiedzial wam ze bigos polski to kielbasa kapusta orzechy dzem jogort i ziemniaki ..... bo ja tak lubie i co to wedlog was tez jest bigos?

Zgłoś 23.10.2008 Kinia

Czesc wszystkim. robilam lasagne wg przepisu, i jest swietna ale mam taki problem, ze sie rozwala strasznie, poradzicie cos?

Zgłoś 23.10.2008 Misia

Nie wiem co sie dzideje z moja lasagne, robie wszystko wg wskazowek i sie strasznie rozwala. niekt nie daje rady na to?moglby ktos pomoc?bardzo prosze...

Zgłoś 18.11.2007 ania

co zrobic zeby 1 warstwa w piekanrniku nie była taka sucha?

Zgłoś 16.12.2007 ruda

Zrobiłam swoją pierwszą w życiu lasagne i... teraz będzie to mój kolejny 'popisowy numer kulinarny':-) Teraz wchodzi do mojego menu na zawsze. Makaronu nie gotowałam i wyszedł super, i... Pokaż więcej

Zrobiłam swoją pierwszą w życiu lasagne i... teraz będzie to mój kolejny 'popisowy numer kulinarny':-) Teraz wchodzi do mojego menu na zawsze. Makaronu nie gotowałam i wyszedł super, idealnie zmiękł podczas pieczenia w piekarniku. Wierzchnia warstwa była troszkę bardziej sucha (bo miałam już za mało sosu z mięsem), ale była pyyyszna. To opinia domowników, którzy spałaszowali całe naczynie. Aby spód nie stwardniał trzeba koniecznie położyć na sam spód sos z mięsem, a dopiero na to pierwsze płatki makaronu. Smacznego! Idealne wino to czerwone (gdy lasagne jest z mięsa czerwonego) i białe (gdy lasagne jest z mięsem drobiowym). Pozdrawiam i życzę smacznych lasagne(i) :-)

Zgłoś 31.12.2010 Carlos

Co za totalny brak szacunku dla samego siebie i co gorsze dla czytających. Tego przepisu nie da się czytać! Błędy i brak polskich znaków - wstyd i hańba...

Zgłoś 31.12.2010 Carlos

Co za totalny brak szacunku dla samego siebie i co gorsze dla czytających. Tego przepisu nie da się czytać! Błędy i brak polskich znaków - wstyd i hańba...

Zgłoś 09.12.2008 aga

witajcie sprobujcie zrobic lasagne z miesa mielonego indyczego . Pychotka!!!!!!!!

Zgłoś 01.03.2008 magda

Ja do mięsa dodaję litr soku pomidorowego i pomidory z puszki plus przyprawy bazylia, oregano, pieprz, sól- wszystko gotuje przez 10 min. W rezultacie uzyskuje gęsty gulasz, ktorym przekladam ma... Pokaż więcej

Ja do mięsa dodaję litr soku pomidorowego i pomidory z puszki plus przyprawy bazylia, oregano, pieprz, sól- wszystko gotuje przez 10 min. W rezultacie uzyskuje gęsty gulasz, ktorym przekladam makaron lasagne (bez gotowania) i oczywiscie dużo żółtego sera. SMACZNEGO!!!

Zgłoś 05.03.2008 Iwona

Przepis rewelacyjny. Bardzo bardzo smaczne. Lepsze jak w pizzeri :)

Zgłoś 04.04.2008

a moze byc zwykły makaron ?

Zgłoś 31.07.2008 jam

a moze byc inny makaron?a moze byc inne mieso?? Ludzie.... to tak jakbyscie chcieli pomidory w pomidorowej zamienic np. ...pieczarkami :/ kombinujecie jak kon pod gore... a przepis bardzo faj... Pokaż więcej

a moze byc inny makaron?a moze byc inne mieso?? Ludzie.... to tak jakbyscie chcieli pomidory w pomidorowej zamienic np. ...pieczarkami :/ kombinujecie jak kon pod gore... a przepis bardzo fajny... bez tej torebki sosu:/ poza tym ok!

Zgłoś 25.09.2008 beauty

Zrobiłam lasagne wg przepisu, na nie gotowanych płatach makaronu, dodając świeże pomidorki i świeże zioła, ale mi sie rozpłynęła, chociaż smakowała rzeczywiście dobrze. To któryś z kolei wypróbo... Pokaż więcej

Zrobiłam lasagne wg przepisu, na nie gotowanych płatach makaronu, dodając świeże pomidorki i świeże zioła, ale mi sie rozpłynęła, chociaż smakowała rzeczywiście dobrze. To któryś z kolei wypróbowany przepis z internetu i znowu mi nie wyszło. To, że kucharka ze mnie nędzna to wiem, ale czemu wszystkim wychodzi a mnie nie?? :( Zniechęca mnie to do gotowania i wkrótce zostanie mi tylko jedzenie na mieście.

Zgłoś 28.09.2008 Karolina

sorry dziewczyny ale jak macie kiepskiej jakości piekarnik to musicie obgotowywać makaron... Ja nie musze i po 25 min byla gotowa:]

Zgłoś 14.07.2009 Radek

Witam! Czytam wasze komentarze i chcialbym podsunac prosty sposob, a mianowicie makaron wystarczy zamoczyc na chwile w goracej wodzie i wtedy jest idealny jak sie upiecze. Do sosu warto jeszcze ... Pokaż więcej

Witam! Czytam wasze komentarze i chcialbym podsunac prosty sposob, a mianowicie makaron wystarczy zamoczyc na chwile w goracej wodzie i wtedy jest idealny jak sie upiecze. Do sosu warto jeszcze dodac pomidory z puszki (jak sie robi sos samemu). Pozdrawiam!

Zgłoś 07.07.2009 Jasiek

robiłam lasagnepiewszy raz "na oko" , tylko z opisu słownego mojej ciotki, której lasagne jest super. niepodgotowywałam makaronu, ale beszamel powinien być rzadzszy niż do innych celów... Pokaż więcej

robiłam lasagnepiewszy raz "na oko" , tylko z opisu słownego mojej ciotki, której lasagne jest super. niepodgotowywałam makaronu, ale beszamel powinien być rzadzszy niż do innych celów, no i nie mozna go żałować. moim wkładem było to, że zamiast smarować blachę wyłożyłam ją papierem do pieczenia, tak,że jeszcze dużo go wystawało, po pieczeniu bardzo łatwo dało się za ten wystający papier wyjąć i przełożyć na półmisek.

Zgłoś 04.10.2009 albert

Ej, a możecie powiedzieć jak podgotować makaron żeby się nie sklejał???

Bo mi normalnie masakra wyszła. Jedna wielka sklejona kość! No ale udało się co nieco z tego po rozklejać. Teraz cze... Pokaż więcej

Ej, a możecie powiedzieć jak podgotować makaron żeby się nie sklejał???

Bo mi normalnie masakra wyszła. Jedna wielka sklejona kość! No ale udało się co nieco z tego po rozklejać. Teraz czekam, za 30 min będzie :)

Zgłoś 23.05.2009

lasagna to jest tak dobra rzecz że szkoda dodawać sos z papierka, jak można pomidory z puszki albo koncentrat, wystarczy doprawić solą, pieprzę i bazylią, a smakuje o wiele lepiej i jest bez kon... Pokaż więcej

lasagna to jest tak dobra rzecz że szkoda dodawać sos z papierka, jak można pomidory z puszki albo koncentrat, wystarczy doprawić solą, pieprzę i bazylią, a smakuje o wiele lepiej i jest bez konserwantów

Zgłoś 28.06.2011 pożeraczka

Lasanie są mniami

Zgłoś 01.06.2012 Lopesjus

Mój przepis wyewoluował - płaty przygotowuję sam z maki kupionej w lokalnym młynie. Nie miałem wcześniej pojęcia jak duże znaczenie ma mąka...

Sos przygotowuje ze świeżej cebuli i pomidoró... Pokaż więcej

Mój przepis wyewoluował - płaty przygotowuję sam z maki kupionej w lokalnym młynie. Nie miałem wcześniej pojęcia jak duże znaczenie ma mąka...

Sos przygotowuje ze świeżej cebuli i pomidorów z puszki (tylko włoskie). Przyprawy ogólnie znane, jak na sos boloński. Beszamel na maśle, dużo gałki i tłustego mleka. Ser - tylko i wyłącznie świeża mozarella, pokruszona oczywiście. Mięso - mielę sam. Kupuję spory kawałek wołowej łopatki. Wszystkich malkontentów i kulinarnych omnibusów informuję, że gotowe proszki z torebek zostały wyeliminowane, razem z tzw. żółtym serem

Zgłoś 16.01.2012

Kochani, czytam i dziwie się. kostki rosołowe, vegeta itd. co jeszcze dodać :), to już przypraw nie ma normalnych.

Zgłoś 16.01.2012

Kochani, ten przepis to coś strasznego. Sos z torebki!. To może kupić mrożoną. Efekt ten sam. To już nawet sosu nie potrafimy zrobić. Takie przepisy to raczej na stronie jak gotować szybko i bez... Pokaż więcej

Kochani, ten przepis to coś strasznego. Sos z torebki!. To może kupić mrożoną. Efekt ten sam. To już nawet sosu nie potrafimy zrobić. Takie przepisy to raczej na stronie jak gotować szybko i bez sensu. Pozdrawiam