Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne

Tekst i foto atomówka 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje25 złśredni30 min.dużo

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprz.-wołowego,
- makaron lasagne,
- 8 średnich pomidorów,
- ser żółty,
- bazylia,
- czosnek garnulowany,
- sól.

Jak przyrządzić:

Pomidorki bez skórki gotować przez 15 min (oczywiście pokrojone), w tym czasie na dużej patelni smażymy mięso do momentu aż zmieni swój kolor, następnie do mięska dodajemy ugotowane uprzednio pomidorki, całość smażymy przez przez ok. 2 minuty. Następnie gotujemy płaty makaronu przez około 10 min. Polecam makaron "Malma" - w przeciwieństwie do innych się nie skleja. Brytwankę, w któtej bedziemy piec lasagne smarujemy masełkiem, na spód kładziemy warstwe makaromu, na nią mięso z pomidorkami i pokrojony w plasterki ser żółty, tak naprzemiennie kładziemy następne warstwy w tej samej kolejnośći. Pieczemy przez około 15 min.

Potrzebne przybory:

Duża patelnia, brytwanka, fartuszek.

Uwagi:

Należy nie zapominać o przyprawach, mięsko będzie miało niepowtarzalny smak, kiedy dodamy do niego czosnek granulowany, bazylię i sól. Do smażenia polecam margaryne w płynie. Życzę smacznego!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2003 anukla

No nie wiem to sa raczej rady wyniesione z wlasnego doswiadczenia a jezeli ktos chce sobie zrobic lasagne i kompletnie nie wie jak sie za to zabrac to chyba mu to bardziej pomoze niz "szlag... Pokaż więcej

No nie wiem to sa raczej rady wyniesione z wlasnego doswiadczenia a jezeli ktos chce sobie zrobic lasagne i kompletnie nie wie jak sie za to zabrac to chyba mu to bardziej pomoze niz "szlagierowy przepis" z opakowania makaronu

Zgłoś 13.04.2003 Regina

Czy ktokolwiek z Was naprawdę potafi gotować ?

Przecież cała sztuka kulinarna polega na tworzeniu czegoś nowego, własnego. Czepiacie się kompletnie nieistotnych szczegółów wyczytanych gdz... Pokaż więcej

Czy ktokolwiek z Was naprawdę potafi gotować ?

Przecież cała sztuka kulinarna polega na tworzeniu czegoś nowego, własnego. Czepiacie się kompletnie nieistotnych szczegółów wyczytanych gdzieś w szlagierowych przepisach ! Smiać mi się z niektórych chce. Piszecie o rzeczach, o których szanujący się twórca dobrego jedzonka wsydziłby się nawet szepnąć... !!!

Zgłoś 06.04.2003 Qchcik

odradzam makaron Malmy ze względu na cenę i podejżaną jakość. Są dostępne dużo lepsze i tańsze włoskie makarony.

Zgłoś 27.01.2003 MERCEDES

Ja uwielbiam lasagne i często ją robię i mam radę dla smakoszy do mięsa warto dodać podsmażonych pieczarek i cebulę

Zgłoś 31.12.2002 miko

My z dziewczyną lubimy lasagne tuż po. Dodajemy do niej duuuzo "soli". POLECAMY :P

Zgłoś 24.11.2002 anukla

można przykryc naczynie z nasza lasagne i wtedy surowy makaron bedzie jadalny

nalezy tez zadbac o to zeby ostatnia warstwe makaronu posmarowac beszamelem, sosem i przykryc serem ja tak p... Pokaż więcej

można przykryc naczynie z nasza lasagne i wtedy surowy makaron bedzie jadalny

nalezy tez zadbac o to zeby ostatnia warstwe makaronu posmarowac beszamelem, sosem i przykryc serem ja tak przynajmniej robie i nigdy makaron nie byl niejadalny ;-)

z resztą wygodniej sie układa warstwy jezeli uzywany surowego makaronu calosc sie wtedy nie rozpada

Zgłoś 23.11.2002 malina

jesli nie ugotuje sie makaronu to bedzie chrupiaca i na brzegach niejadalna lasagne-kiedys posluchalam sie napisu na pudelku-surowy makaron jest srednio smaczny :)

Zgłoś 18.11.2002 lisiczkaa

na ile stopni nastawiamy piekarnik?

pozdrawiam i skorzystam na 100% :)))

Zgłoś 16.11.2002 Bety

Według przepisu na makaronie Malma nie trzeba go gotować, wobec tego kwestia ta nadal pozostaje dla mnie niejasna

Zgłoś 04.11.2002 Ania

Co gdzie oregano --- kazdy dodaje takie przyprawy jak lubi .Ja nie robilam jeszcze lasagnii ale uwazam ze przepis jest czytelny i chetnie z niego skorzystam .Fajny pomysl z ta ksiazka kucharską.... Pokaż więcej

Co gdzie oregano --- kazdy dodaje takie przyprawy jak lubi .Ja nie robilam jeszcze lasagnii ale uwazam ze przepis jest czytelny i chetnie z niego skorzystam .Fajny pomysl z ta ksiazka kucharską. pozdrowienia.

Zgłoś 02.11.2002 GOCHA

A GDZIE OREGANO????????

Zgłoś 31.10.2002 Benia

A gdzie w tym przepisie jest sos beszamelowy...??????

Przecież bez niego nie możemy mówić o lasagne. Proponuję skorzystać z przepisu na ten sos zamieszczonego na pudełku makaronu Malma ,t... Pokaż więcej

A gdzie w tym przepisie jest sos beszamelowy...??????

Przecież bez niego nie możemy mówić o lasagne. Proponuję skorzystać z przepisu na ten sos zamieszczonego na pudełku makaronu Malma ,tyle że trzeba dodać tam niepłaską ale dobrze czubatą łyżkę mąki.

Dla tych, dla których ten makaron jest za drogi (ok 9zł.) podaję ten przepis:

800ml mleka

8dkg masła

czubata łyżka mąki

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Masło rozpuszczamy, wsypujemy do niego mąkę i mieszamy na gazie 2- 3 minuty. Do tego dodajemy gorące mleko i mieszamy cały czas aż się zagotuje i zgęstnieje czyli ok. 25 - 30 minut. Do smaku doprawiamy pieprzem solą i gałką (tak aby było ją czuć)

W formie, w której zapiekamy lasagne kładziemy:

1. sos, 2. makaron lasagne, 3. mięsko, 4.starty żółty ser, 5. sos, itd. ,na końcu ma być makaron ,który posypujemy serem i zapiekamy.

SMACZNEGO

Zgłoś 31.10.2002 Viki

Mięso jest lepsze, kiedy dodamy do niego również paprykę w proszku, majeranek oraz vegetę.

Zgłoś 11.08.2003 maryjane

Najlepiej jest zrobić samemu ciasto na lasagne. Taniej i na pewno nie będzie "chrupiące" po upieczeniu. Oto przepis: 3 jajka, 3 szklanki mąki, łyżka oleju, woda. Zagnieść dość twarde c... Pokaż więcej

Najlepiej jest zrobić samemu ciasto na lasagne. Taniej i na pewno nie będzie "chrupiące" po upieczeniu. Oto przepis: 3 jajka, 3 szklanki mąki, łyżka oleju, woda. Zagnieść dość twarde ciasto tak jak na makaron. Podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować podsypując mąką na placek wielkości blachy. Jedna uwaga: przygotować dużo sosu beszamelowego i dać go na każdą warstwę, a szczególnie na wierzchnią tak aby ciasto się w nim ugotowało wtedy nie będzie surowe. Ja daję około 3 - 4 szklanki mleka do sosu beszamelowego. Zawsze się udaje.

Zgłoś 16.01.2004 Alusia

Przyrządzałam już lasagne kilkanaście razy albo i więcej. Za kożdym razem był to eksperyment. Dodawałam różne warzywa do miesa, mięsa nigdy nie mieliłam, a kroiłam w małe kawałeczki (lepiej wg m... Pokaż więcej

Przyrządzałam już lasagne kilkanaście razy albo i więcej. Za kożdym razem był to eksperyment. Dodawałam różne warzywa do miesa, mięsa nigdy nie mieliłam, a kroiłam w małe kawałeczki (lepiej wg mnie smakuje niż mielone). Najważniejsze to to, że nigdy nie gotuję

makaronu. A pozostawiam potrawe ze dwie-trzy godziny aż makaron porządnie nasiąknie. Efekt - nigdy nie był twardy-nawet po bokach. Nie można jednak żałować beszamelu.

Zgłoś 27.04.2004 ada

Ja robie lasagne z miesa mielonego, ktore podsmazam na oleju, az straci czerwony kolor potem dodaje cebulke i gdy ona jest szklista dodaje pokrojona w kostke cukinie, papryke nastepnie podsmazam... Pokaż więcej

Ja robie lasagne z miesa mielonego, ktore podsmazam na oleju, az straci czerwony kolor potem dodaje cebulke i gdy ona jest szklista dodaje pokrojona w kostke cukinie, papryke nastepnie podsmazam i dodaje przecier pomidorowy rozpuszczony z woda , doprawiam czosnkiem, bazylia, sola i pieprzem i smaze, az stanie sie gesty. Makaron gotuje i kazda warstwe smaruje oliwa. Na koniec smaruje cienko keczupem i posypuje serem. Pieke ok. 25-30 min w tem. 180 C.

Moja rodzinka bardzo sobie to chwali.

Zgłoś 06.07.2004 Beata

Makaron zawsze gotuje parę minut, bo wtedy potrawa naprawdę jest smaczniejsza. Zrobiłam raz leasanie z warzywami, ale mój mąż grzecznie poprosił abym wróciła do starego przepisu z samym "mi... Pokaż więcej

Makaron zawsze gotuje parę minut, bo wtedy potrawa naprawdę jest smaczniejsza. Zrobiłam raz leasanie z warzywami, ale mój mąż grzecznie poprosił abym wróciła do starego przepisu z samym "mięchem " tak też uczyniłam. Sama potrawa naprawdę pyszna, polecam eszystkim

Zgłoś 13.08.2004 Kfiatek

no wiec robilam lasagne...staralamsie wg przepisu ale nie wyszlo ale to chyba dobrze:)bo w koncu liczy sie tez inwencja tworcza w kuchni:)zrobilam to troche tanszym sposobem a jednak wszystko ud... Pokaż więcej

no wiec robilam lasagne...staralamsie wg przepisu ale nie wyszlo ale to chyba dobrze:)bo w koncu liczy sie tez inwencja tworcza w kuchni:)zrobilam to troche tanszym sposobem a jednak wszystko udalo sie swietnie:)

otoz zamiast specjalnego makaronu lasagne dodalam makaron wstazki co niektorzy pewnie uznaja za prowokacje i swetokradztwo...no coz...makaro polalam beszamelem jak w przepisie ale do miesa ne dodalam d razu pomdorow dopiero przy drugiej warstwie...ser zolty potarlam na grubej tarce a nie w plasterki...tez dobre..no i na wierzcjnia warstwe polozylam kilka plasterkow pomidorkow..ladnie wyglada a poza tym ne jest suche gdyz pomidory traca sok i wszystko jest ok. pozdrawiam i zachecam do eksperymentow:)

Zgłoś 21.08.2004 princessa

jezu ale przepis "masełko" "pomidorki" " miesko" co za infantylizm pewnie jeszcze mówicie "pieniążki"... język jak z "Brawo Girl"

Zgłoś 24.09.2004 klisek1

ja zawsze gotuje makaron wtedy jest lepszy i mam pewność, że lasagne będzie dobra.Pozatym dodaje do farszu paprykę (z każdego koloru po jednej sztuce),a po ułożeniu farszu posypuję kukurydzą z p... Pokaż więcej

ja zawsze gotuje makaron wtedy jest lepszy i mam pewność, że lasagne będzie dobra.Pozatym dodaje do farszu paprykę (z każdego koloru po jednej sztuce),a po ułożeniu farszu posypuję kukurydzą z puszki, życzę wszystkim smacznego!!!

Zgłoś 10.02.2005 iwka

Aby lasagne nie była zbyt spieczona na górze polecam położyć na górze odrobinę masła.

Zgłoś 06.07.2005 kitek

Przepis na lasagne dostałam od mojej cioci. Troszkę go zeryfikowałam, w końcu troszkę inwencji twórczej w kuchni nie zaszkodzi. Makaron zawsze gotuję, samo pieczenie trwa potem krócej. Mięso mie... Pokaż więcej

Przepis na lasagne dostałam od mojej cioci. Troszkę go zeryfikowałam, w końcu troszkę inwencji twórczej w kuchni nie zaszkodzi. Makaron zawsze gotuję, samo pieczenie trwa potem krócej. Mięso mielone smażę z cebulą i pieczarkami pokrojonymi w grube plastry. Dodaję trochę śmietany, żeby się poddusiło. Sos oczywiście z torebki - smaczny i nie zawracający głowy. A potem makaron, mięso, sos i ser ... Ładnie wygląda gdy ma się małe naczynia do pieczenia, takie na jedną osobę. Polecam. I smacznego.

Zgłoś 09.08.2005 Yola

lasagne wg prawdziwego przepisu zawsze nadziewane sa mieszanka - ser rocotta/ w Polsce mozna uzyc kazdego mialkiego sera bialego/, startej mozarelli, calych jajek -ok2 szt. i parmezanu.

S... Pokaż więcej

lasagne wg prawdziwego przepisu zawsze nadziewane sa mieszanka - ser rocotta/ w Polsce mozna uzyc kazdego mialkiego sera bialego/, startej mozarelli, calych jajek -ok2 szt. i parmezanu.

Sos miesny podobnie jak we wszystkich przepisach.

Dla ulatwienia w TV amerykanskiej/mieszkam w USA/ prawdziwa Wloszka pokazywala jak sobie ladnie przygotowac lasagne.

Otoz po podgotowaniu, na kazdy plat lasagne rozsmarowujemy mase serowa, plate lasagni zwijamy i ulkadamy na blasze wysmarowanej maslem.I tak tazdy pasek lasagni oddzielnie. .Calosc polewamy sosem pomidorowo-miesnym z dowolnymi przyprawami, posypujemy serem mozzarella i parmezan i zapiekamy.

Mozna polac samym sosem pomidorowym.

Takie ulozenie makaronu ma te przewage, ze bardzo ladnie wyjmuje sie z blachy od razu poporcjowane.

Oczywiscie osoba dorosla zje taikch zawijasow kilka.

Polecam, czesto robie lasagne i taki sposob zawijania makaronu daje nieporownywalny efekt.

Pozdrawiam smakoszow kuchni wloskiej!

Zgłoś 01.10.2005 Madziara

Wszystkie przepisy są super. Choc niektóre troche zmodyfikowałam dodając to co lubię.

Do Princessy - jak nie masz nic ciekawego i miłego do napisania to siedź cicho! A ta ksywka to skąd ... Pokaż więcej

Wszystkie przepisy są super. Choc niektóre troche zmodyfikowałam dodając to co lubię.

Do Princessy - jak nie masz nic ciekawego i miłego do napisania to siedź cicho! A ta ksywka to skąd z wafelków?

Zgłoś 28.10.2005 ja

jest bardzo drogi ale pyszne

Zgłoś 03.02.2006 Julka

Ja tam wcale nie gotuje makaronu a miomo to moja lasagne nie chrupue, ważne jest to żeby na dnie nie lezał makaron tylko np. troche sosu pieczarkwego a potem makaron. A i ostatnia warstwa tez ni... Pokaż więcej

Ja tam wcale nie gotuje makaronu a miomo to moja lasagne nie chrupue, ważne jest to żeby na dnie nie lezał makaron tylko np. troche sosu pieczarkwego a potem makaron. A i ostatnia warstwa tez nie powinna byc makaronem tylko np. mięsem :)

Ja tego nawet niczym nie przykrywam a o chrupaniu i tak nie mam mowy

Zgłoś 08.02.2006 Aron

Regina - ale wez pod uwage to, ze nie kazdy tutaj jest takim mistrzem gotowania jak Ty, sa tu osoby, ktore o takich pdostawowych rzeczach nie maja zielonego pojecia. Nie mowiac juz o osobach, kt... Pokaż więcej

Regina - ale wez pod uwage to, ze nie kazdy tutaj jest takim mistrzem gotowania jak Ty, sa tu osoby, ktore o takich pdostawowych rzeczach nie maja zielonego pojecia. Nie mowiac juz o osobach, ktore potrafia "przypalic wode" ale od swieta chca przygotowac cos dla ukochanej osoby. Troche tolerancji i zrozumienia, kazdy kiedys musi zaczac. I nie wszyscy musza odrazu wszystko umiec.

A tak mniej offtopicowo to wkrotce wyprobuje ten przepis i podziele sie moimi wrazeniami :)

Zgłoś 16.05.2006 buba

czy ktos zna lasagne z grzybami?

Zgłoś 05.10.2006 italiano

Przepisy przepisami, ale w kuchni nie może zabraknąć miejsca na tworczość własną. Warto eksperymentować i jak najwięcej gotować, bo trening czyni mistrza. jeżęli chodzi o surowy czy chrupiący ma... Pokaż więcej

Przepisy przepisami, ale w kuchni nie może zabraknąć miejsca na tworczość własną. Warto eksperymentować i jak najwięcej gotować, bo trening czyni mistrza. jeżęli chodzi o surowy czy chrupiący makaron to przecież na rynku są makarony bez potrzeby wstępnego gotowania - to raz. A dwa - odpowiednia ilość beszamelu zalatwia sprawę. A trzy - ja przekładam potrawę dzień wcześniej, makaron namaka i nie jest surowy ani rozciapany. Nie wyczytałem tego nigdzie, może to błąd według znawców. Ale zaeksperymentowałem i jestem zadowolony z tego patentu

Zgłoś 07.02.2007 moves

ja robie lasange już ponad 20 lat i uwazam ze makaron trzeba gotowac wtedy jest lepszy. Polecam lasange ze szpinakiem i serami : mozzarellą, feta i oscypkiem.(smakuje nawet tym ktorzy nie lubią ... Pokaż więcej

ja robie lasange już ponad 20 lat i uwazam ze makaron trzeba gotowac wtedy jest lepszy. Polecam lasange ze szpinakiem i serami : mozzarellą, feta i oscypkiem.(smakuje nawet tym ktorzy nie lubią szpinaku)

POLECAM:)

Zgłoś 06.01.2007 Marcia

Czy ktoś z was umie robić makaron do lasange bo ja nie umiem i niech ktoś napisze w swojm komentarzu ja się robi ten makaron plisssssssssssssssssssssss!

Zgłoś 09.01.2007 hrypa

Najlepiej jest zrobić samemu ciasto na lasagne. Taniej i na pewno nie będzie "chrupiące" po upieczeniu. Oto przepis: 3 jajka, 3 szklanki mąki, łyżka oleju, woda. Zagnieść dość twarde c... Pokaż więcej

Najlepiej jest zrobić samemu ciasto na lasagne. Taniej i na pewno nie będzie "chrupiące" po upieczeniu. Oto przepis: 3 jajka, 3 szklanki mąki, łyżka oleju, woda. Zagnieść dość twarde ciasto tak jak na makaron. Podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować podsypując mąką na placek wielkości blachy. Jedna uwaga: przygotować dużo sosu beszamelowego i dać go na każdą warstwę, a szczególnie na wierzchnią tak aby ciasto się w nim ugotowało wtedy nie będzie surowe. Ja daję około 3 - 4 szklanki mleka do sosu beszamelowego. Zawsze się udaje

Zgłoś 12.01.2007 paza

co to jest brytWanka? wstyd popisywać się taką nieznajomością ortografii. zapewne w szkole była dwója z polskiego lub kupione zaświadczenie o dys... coś tam.

Zgłoś 23.07.2009 dotka

Do paza ;)

Jak nie wiesz czy ktoś jest dyslektykiem, czy nie to się nie udzielaj.

Zapewnie sam masz kupioną ocenkę w szkole lub podobne zaświadczenie..... szkoda słów na Ciebie...... Pokaż więcej

Do paza ;)

Jak nie wiesz czy ktoś jest dyslektykiem, czy nie to się nie udzielaj.

Zapewnie sam masz kupioną ocenkę w szkole lub podobne zaświadczenie..... szkoda słów na Ciebie...

A co do przepisów to przeczytałam chyba wszystko co jest na tej stronce i postaram się zrobić naprawdę pyszną Lasagne. Mam nadzieję że mi wyjdzie :)

Z każdego przepisu po trochę i będzie coś smacznego.

Zgłoś 16.02.2011 bezbeszamelu

Ja osobiście nie toleruję beszamelu - nie smakuje mi po prostu, dlatego, żeby płaty makaronu nie były twarde, namaczam je we wrzątku. Nie gotuję, tylko trzymam dwie minuty w gorącej wodzie. Pra... Pokaż więcej

Ja osobiście nie toleruję beszamelu - nie smakuje mi po prostu, dlatego, żeby płaty makaronu nie były twarde, namaczam je we wrzątku. Nie gotuję, tylko trzymam dwie minuty w gorącej wodzie. Prawdę mówiąc, trzeba wiele szczęścia, aby i pod beszamelem lazania wyszła jak trzeba. jeśli ktoś ma czas, może trzymać dwie godziny po pieczeniu lazanię pod przykryciem, pewnie nasiąknie na tyle, żeby makaron dało się jeść. Ja akurat nie mam ani tyle czasu, ani tyle cierpliwości ;) a z doświadczenia wiem, że lepiej, aby płaty były trochę za miękkie, niż przypieczone.