Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne po bolońsku

Tekst i foto CAROLLA 19-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5 porcji20 złśredni60 min.średnio dużo

Składniki:

- gotowy makaron lasagne i 40 dkg sera żółtego.

Farsz:
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1/4 selera (niedużego),
- sos pomidorowy (kartonik),
- 60dkg miesa mielonego wieprzowo wołowego.

Sos beszamelowy:
- szklanka mleka,
- łyżka masła,
- mąka,
- sól,
- gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Cebule pokroić w kosteczkę i następnie podsmażyc, tak aby się zeszkiła. Nastepnie marchewkę i seler zetrzeć na tarce dodać do cebuli i podsmażyc. Gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso i dalej smażymy tak aby mieso zarumieniło się, wtedy wlewamy sos pomidorowy i odrobinę wody. Dodajemy przyprawy(sól, papryka, pieprz, bazylia, oregano) według gustu. Tak przygotowany sos dusimy pod przykryciem)przez 40-60 min. W tym czasie przygotowujemy makaron, choć producenci zapewniają, że makoron nie wymaga gotowania, ja z własnego doswiadczenia wiem ,że lepiej jest go lekko obgotować (ok.10 plastrów). Następnie aby makaron się nie skleił nalezy go rozłozyć, każdy plaster oddzielnie. Na tarce ścieramy ser. Gdy skończymy możemy zająć się sosem beszamelowym, który jest najtrudnieszy i należy uważać aby nie zrobiły się w nim krupy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąke, sól i gałke muszkatołwą, tak aby dokładnie wymieszała się z masłem, potm wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzmy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencje kremu. Gdy przygotujemy wszystkie składniki możemy zacząć przekładać makaron w naczyniu żaroodpornym lub brytwance. Układamy plaster makaronu, następnie smarujemy go sosem beszamelowy, nakładmy farsz mięsny i posypujemy serem. Tak nakładmy kilka warstw i na sam koniec na ostatni plaster makaronu nakładamy grubszą warstwę sera żółtego. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do srednio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min. tak aby stopił się ser i tłuszcz zaczął wrzeć).
SMACZNEGO

Potrzebne przybory:

Dwie patelnie, rondelek, tarka, rózga, brytwanka lub naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Pokrojoną w porcje stawiając na talerzu.

Uwagi:

Jest to ptrawa pracochłonna, ale jej smak wynagradza nam włożony w nią trud, przedewszystkim jest bardzo syta i napewno ilością podaną w przepisie naje się 5 osób.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.04.2003 marta

zrobiłam ,wyszła pyszna ,tylko makaronu nie gotowałam wcześniej a całość piekłam pod folią 45 min(ostatni 15 bez foli)

Zgłoś 06.09.2003 Anka

palce lizac................. poprostu obledne......... tylko ze ja robilam ciasto domowe...... i pieklam 30 min w tem 15`C :))))))))

Zgłoś 17.09.2003 karusia

fakt, sporo roboty, ale warto!!!!!!!!

Ja do sosu dodałam czosnku i świeżej bazylii. No i całość posypałam pietruszką.Pyycha.

Zgłoś 24.12.2003 rafael29

Nie gotuję na codzień. a ta potrawa była moją pierwszą dużą operacją kuchenną. Sknociłem makaron Lasagne bo wrzuciłem do wody jednocześnie kilkanaście listków ale efekt był......SUPPPEEERRR!!!Pokaż więcej

Nie gotuję na codzień. a ta potrawa była moją pierwszą dużą operacją kuchenną. Sknociłem makaron Lasagne bo wrzuciłem do wody jednocześnie kilkanaście listków ale efekt był......SUPPPEEERRR!!!

Zgłoś 03.06.2004 kazik82

jest troche palowanka z ta lazania ale sie oplaca naprawde warto. mniam mniam pycha. ps. jak to robilem to myslalem ze mnie matka z kuchni pogoni taka bardacha. hehe.