Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne - pyszniutka

Tekst i foto anette 30-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-825 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

ok. 50 dag mięsa mielonego,
35-40 dag żółtego sera,
pieczarki (ja zazwyczaj daję ok. 5-6 większych),
2 marchewki,
duża papryka,
2 cebule,
koncentrat pomidorowy,
makaron do lasagne.
Sos beszamelowy:
mąka,
mleko,
masło.
Oprócz tego przyprawy - ilość i rodzaj zależy od upodobań. Jeśli ktoś lubi czosnek, to najlepiej dodać normalny, a nie taki w proszku.

Jak przyrządzić:

Wlać do małego rondelka odrobinę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę (ja dodaję płaską łyżeczkę cukru), wymieszać i dusić do czasu, aż cebula się zeszkli (mieszać od czasu do czasu). W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju zacząć smażyć mięso mielone. Dorzucać po kolei pieczarki (umyte i pokrojone), pokrojoną paprykę, startą marchewkę i oczywiście cebulę, gdy będzie już gotowa. To wszystko najlepiej jeśli dusi się pod przykryciem kilka minut. Pieczarki powinny puścić wodę, ale jeśli będzie jej za mało, można dodać odrobinę. W osobnym naczyniu przygotować sos pomidorowy, czyli koncentrat lekko rozcieńczony z wodą i z przyprawami. Ja dodaję oregano, bazylię, pieprz, sól oraz paprykę. Wlać to do mięsa z warzywami i w zależności od gęstości (powinno być dosyć gęste) trzymać na gazie kilka minut, żeby się "przegryzło", pod przykryciem (jeśli dobra gęstość) lub bez (jeśli zbyt rzadkie). Od czasu do czasu mieszać.
Podczas gdy mięso z warzywami będzie "dochodziło", można przygotować sobie naczynie żaroodporne lub brytfankę, czyli wysmarować spód i brzegi masłem. Większość osób twierdzi, że makaronu nie trzeba gotować, jednak z doświadczenia wiem, że te płaty, które będą na spodzie i na wierzchu, dobrze jest obgotować lub chociażby zalać wrzątkiem na jakieś 4 minuty. No i oczywiście zetrzeć ser żółty na tarce.
Teraz moim zdaniem najtrudniejsza część, czyli sos beszamelowy. Ja mniej więcej daję na łyżkę masła, łyżkę mąki, pół szklanki mleka i trochę soli. Jeśli wyjdzie mi za gęsty, dodaję maleka. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, szybko mieszając, żeby nie porobiły się grudki, i bardzo powoli dolewam mleko - cały czas mieszjąc. I niestety beszamel trzeba mieszać praktycznie cały czas do zagotowania, bo ma tendencję do przywierania i grudek.
Kiedy wszystko jest już gotowe, w naczyniu żaroodpornym (brytfance) należy po kolei układać makaron, beszamel, mięso, ser żółty (ilość warstw zależy od wielkości naczynia). Ostatnią warstwą powinien być makaron, beszamel i to posypać dużą ilością sera:)
To wszystko włożyć do pieca i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu dobrze jest odczekać ok. 5 minut, żeby lasagne ostygła - jest łatwiejsza do pokrojenia.

Uwagi:

Potrawę ciężko się robi w pojedynkę, a przynajmniej dosyć długo, więc jeśli macie kogoś chętnego do pomocy, chociażby do mieszania beszamelu, to na pewno pójdzie to dużo szybciej :)

Czas przygotowania:












Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2007 Ania

Lasagne jest smaczna,skorzystalam z podpowiedzi i dodalam do beszamelu galke muszkatolowa i pieprz.Brzegi makaronu troche sa twardsze -nastepnym razem zrobie wiecej beszamelu.Dzieki za przepis!

Zgłoś 31.08.2006 wojnaR

faktycznie pyszniutka :)

Zgłoś 31.08.2006 olusia

Witam, potrawa pychotka, robę taką od dłuższego czasu. Pozwolę sobie podać przepis na sos beszamelowy: 2 łyżki margaryny, 2 łyzki mąki, 3/4 szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Pozdrawi... Pokaż więcej

Witam, potrawa pychotka, robę taką od dłuższego czasu. Pozwolę sobie podać przepis na sos beszamelowy: 2 łyżki margaryny, 2 łyzki mąki, 3/4 szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Pozdrawiam.

Zgłoś 31.08.2006 olusia

Witam, potrawa pychotka, robę taką od dłuższego czasu. Pozwolę sobie podać przepis na sos beszamelowy: 2 łyżki margaryny, 2 łyzki mąki, 3/4 szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Pozdrawi... Pokaż więcej

Witam, potrawa pychotka, robę taką od dłuższego czasu. Pozwolę sobie podać przepis na sos beszamelowy: 2 łyżki margaryny, 2 łyzki mąki, 3/4 szkl. mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Pozdrawiam.

Zgłoś 10.11.2006 Ania

Kiedyś robiłam, ale najtrudniejsze w tym było pokrojenie lasagne. Czy wystarczy, że wystygnie?

Zgłoś 02.12.2006 basienka

wlasnie trzymam moja lasagne w piekarniku i sama jestem ciekawa efektu -ale zapowiada sie rewelacyjnie

pozdrawiam

Zgłoś 10.12.2006 frt

super!!!

Zgłoś 13.12.2006 emilka

lasagne mam juz w piecu i wylada smakowicie,pachnie tez zachecajaco.jestem ciekawa czy goscia bdzie saowac.pozdrawiam i dziekuje za przepis.

Zgłoś 31.12.2006 mentalitet

lasagne fantastyczna , super!!! Aby się nie rozpadała należy odczekać chwilkę, aż wystygnie. Polecam :]

Zgłoś 06.06.2007 AGA

LAZANIA SUPER, JEDNAK SOSU BESZAMELOWEGO NALEŻY ZROBIĆ TROCHĘ WIĘCEJ. PYCHA !!!

Zgłoś 02.11.2007 anette

Oj, rzeczywiście wkradł sie błąd do przepisu. Mleka zdecydowanie więcej niż pół szklanki, raczej pół litra :)) A odnośnie krojenia, to już ktoś napisał, że trzeba odczekać trochę aż wystygnie i ... Pokaż więcej

Oj, rzeczywiście wkradł sie błąd do przepisu. Mleka zdecydowanie więcej niż pół szklanki, raczej pół litra :)) A odnośnie krojenia, to już ktoś napisał, że trzeba odczekać trochę aż wystygnie i wtedy lasagne całkiem dobrze się kroi.

Zgłoś 30.03.2008 mellis

Lasagne rewelacja. Tak sie rozpędziłam z jej robieniem ,że dodałam prawie 800 dag mięsa i tym sposobem jedliśmy ja prze trzy dni. Ale warto było bo dawno nie jadłam tak dobrej domowej lasagni Pokaż więcej

Lasagne rewelacja. Tak sie rozpędziłam z jej robieniem ,że dodałam prawie 800 dag mięsa i tym sposobem jedliśmy ja prze trzy dni. Ale warto było bo dawno nie jadłam tak dobrej domowej lasagni

Zgłoś 01.03.2012 iwona-36

Lasagne, bardzo dobra! dla mojego mąża trochę za mało pikantna, następnym razem dodam więcej przypraw do mięsa i zrobię więcej beszamelu!