Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne rolls z grzybami

Tekst i foto aga.m 18-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.wysoka

Składniki:

0,5 kg pieczarek,
12 kawałków lasagne,
2 łyżeczki oliwy,
1 cebula drobno posiekana,
3 ząbki czosnku drobno posiekane,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
1 szklanka sera ricotta,
2 białka,
1,5 szklanki bulionu drobiowego,
1,5 szklanki mleka,
3 łyżki mąki,
0,25 szklanki startego sera parmezan (może być inny)

Jak przyrządzić:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Natłuścić naczynie żaroodporne, którego użyjemy do pieczenia. Następnie bardzo drobno pokroić pieczarki.
Ugotować lasagne.
Następnie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem przez około 5 minut. Potem dodać pieczarki, sól, pieprz i smażyć około 7 minut albo dopóki woda z pieczarek nie wyparuje. Mieszankę z patelni przełożyć do miski i wymieszać z ricottą i z białkami.
Lasagne położyć na płaskiej powierzchni i rozsmarować 1/4 szklanki mieszanki pieczarkowej na każdej. Zwinąć posmarowaną lasagne w ruloniki i włożyć do żaroodpornego naczynia.
W małym garnku pomieszać mleko, bulion i mąkę. Dodać 1/4 łyżeczki soli i zagotować. Zostawić na wolnym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając lub dopóki mieszanka nie jest dość gęsta (sos). Polać zwiniętą lasagne przygotowanym sosem i posypać startym parmezanem. Piec około 30 min.

Potrzebne przybory:

miska, patelnia, mały garnek, naczynie żaroodporne

Jak podawać?

Najlepiej na gorąco, polaną sosem, w którym się piekła.

Uwagi:

Serdecznie polecam. Jest dużo łatwiejsze, niż brzmi. Warto spróbować.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.04.2006 lalapupu

super przepis! tzn. jeszcze nie wiem, jak smakuje, ale pomysl idealny dla mnie - mam w szafce 2 opakowania platow lasagne juz chyba ze 2 lata, a normalnego lasagne nie chce mi sie robic :D

... Pokaż więcej

super przepis! tzn. jeszcze nie wiem, jak smakuje, ale pomysl idealny dla mnie - mam w szafce 2 opakowania platow lasagne juz chyba ze 2 lata, a normalnego lasagne nie chce mi sie robic :D

te ruloniki to dla mnie zbawienie - dzieki :)

Zgłoś 21.04.2006 aga.m

ja tez za zwykla lazania nie przepadam wiec wole te zawiniatka, a pieczarki w tym naprawde pyszne sa

Zgłoś 06.10.2006 Angelika

mam pytanko czy te ruloniki sie nie rozklejają?

Zgłoś 15.11.2006 aga.m

Wbrew pozorom nie, tylko daj ta zawinieta koncowke pod na spod