Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne szpinakowe

Tekst i foto baba 10-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8 osób50 złśredni90 min.dużo

Składniki:

- paczka płatów makaronowych,
- szpinak (3,5 kg świeżego lub paczka mrozonego),
- 3 jajka,
- 1 kg sera białego,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- mleko,
- masło,
- mąka,
- parmezan i mozarella, ok 30 dag.

Jak przyrządzić:

1. Płaty makaronowe podgotowac w gotujacej wodzie(3-4 min)i osuszyc.
2. Szpinak podsmarzyc na patelni, dodac sol, pieprz i czosnek. Jak ostygnie dodac jedno jajo i wymieszac.
3. Ser bialy wymieszac z 2 jajami, dodac czosnek, sol, pieprz.
4. Przygotowac sos beszmelowy (maslo, mleko, maka i gałka - patrz przepis sos beszmelowy).
5. Ukladac na wysmarowanej maslem blasze: sos, płaty, szpinak, sos, płaty, ser, sos, mozarella itd. Na sam koniec wylac sos i posypac obficie parmezanem.
6. Pieczemy w 200 stopniach okolo 45 min, az parmezan sie zarumieni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.10.2003 dar

Jest to naprawde dobre.Paluszki lizac

Zgłoś 18.02.2004 kumaryna

to nie jest pyszne to jest boskie.... a teraz umieram z przejedzenia...

Zgłoś 21.02.2004 junak

...oj dzieciaki kochane....najwazniejsze abysmy byli zdrowi... :)

Zgłoś 27.04.2004 książe

świetna potrawa!!!! paluszki lizać innej lasagne nie musze jeść

Zgłoś 22.11.2007 krytyk kulinarny

zle dobrane składniki jadłem o 1000 razy lepszą

Zgłoś 08.11.2011 agnieszka

zrobiłam w trochę innych proporcjach- pół kilograma sera i więcej szpinaku, 10 minut przed końcem pieczenia posypałam pestkami dyni, wyszło pyszne :)