Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne włoska

Tekst i foto mk 01-06-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-średni70 min.-

Składniki:

mięso mielone wołowo - wieprzowe ok 30 dkg, 1 duża cebula, 4-5 ząbków czosnku, 12-14 płatów makaronu lasagne, świeże pomidory (ok. 6-8 zależnie od wielkości), bazylia, oregano, majeranek, mąka (2 łyżki), masło (2 łyżki), około 150 ml mleka, ser żółty, najlepiej parmezan.

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie z solą i oliwą około 3 min (wg instrukcji z opakowania), wyciągamy na sito, przelewamy zimną wodą, osączamy, najlepiej pojedynczo - nie sklejają się wtedy. Pomidory wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą, żeby skórka łatwiej odchodziła, następnie po około 4-5 minutach obieramy, wykrawamy twarde elementy szypułek, kroimy w kostkę. Drobno posiekaną cebulę smażymy na złoto, dorzucamy pomidory i przez około 20 minut trzymamy na małym ogniu, do momentu aż pomidory utworzą sos. Następnie smażymy mięso z dodatkiem wyciśniętego czosnku, bazylii, oregano i majeranku. Kiedy mięsko jest już miękkie i usmażone, dodajemy sos pomidorowy i dusimy jeszcze około 5-10 minut, przyprawiamy do smaku. Jeśli sos nie ma wyraźnego smaku pomidorów, polecam dodanie do niego Fix Knorr do spaghetti. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy - rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania złoto - brązowego koloru, dodajemy mleko ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie składniki na zasadzie przekładańca. Czyli - makaron, sos boloński, ser, beszamel, makaron, sos boloński... itd. Całość zapiekamy w temp 200 stopni przez około 30 min.

Uwagi:

Zamiast parmezanu można użyć dowolnego sera, podobnie jest z naczyniem żaroodpornym - można użyć kamionkowego, lub zwykłej blachy do pieczenia ciasta i folii aluminiowej. Polecam i smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.01.2010 pysia

Zgadzam się .Przepis prawie że klasyczny.Sosy jednak robię inaczej.Do zeszklonej cebulki dodaję mięso, następnie kiedy straci wodę dodaję pomidory, cały czas mieszając.Do beszamelu nigdy nie prz... Pokaż więcej

Zgadzam się .Przepis prawie że klasyczny.Sosy jednak robię inaczej.Do zeszklonej cebulki dodaję mięso, następnie kiedy straci wodę dodaję pomidory, cały czas mieszając.Do beszamelu nigdy nie przysmażam mąki na rumiano, a tym bardziej na brązowo.To profanacja beszamelu! mąką ma być zaparzona tym gorącym , roztopionym masłem.Później dolewam cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką do piany) powoli mleko.