Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne z mięsem i grzybami

Tekst i foto kja 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10-12 porcji? złprosty60 min.całkiem dużo

Składniki:

- 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego,
- 1 szklanka posiekanej cebuli,
- 6 ząbków czosnku (wycisnąć),
- 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego),
- 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki),
- 0,25 kg przecieru pomidorowego,
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!),
- ok. 0,5 kg sera cottage,
- 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera),
- 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera),
- sos do spagetti (gotowy lub z torebki).

Jak przyrządzić:

Przysmażyć w dużym rondlu: 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz.

Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego); 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki; 0,25 kg przecieru pomidorowego; 3/4 łyżeczki cukru; 1/2 łyżeczki oregano; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0,5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany); 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera); 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera).

Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników):
- nieugotowany makaron,
- sos,
- ser cottage,
i posypać żółtymi serami.
Następnie położyć drugą identyczną warstwę.
Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut. (można polać sosem do spaghetti np. „Uncle Bens”).

Jak podawać?

Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.

Uwagi:

Smacznego! Danie dla ok. 10-12 osób. Można wszystkie składniki zmniejszyć odpowiednio np. o połowę aby dostosować do ilości osób.
Lasagne jest bardzo smaczna i szybko się ją przyrządza. Moi znajomi bardzo lubią kiedy zapraszam ich na lasagne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.03.2003 VASH

To chyba pierwszy męski komentarz na tej stronce ^_^.

Przepisik wyglada przepysznie, JUZ pedze do sklepu po skladniki. Pozdrawiam ;]

Zgłoś 17.02.2003 ela

to jest pierwszy przepis jaki wyprobowalam z "czarej oliwki" i to na kolacje dla mojego lubego,. musze przyznac, ze nie zaluje :) po prostu pychotki :)))

Zgłoś 05.11.2002 nikki

aż ślinka leci, mniam mniam :)

Zgłoś 03.09.2003 FlexRay

Uznajac litr soku warzywnego, pieczarki i łyżeczke pietruszki za zbedne, przyrzadzilem wszystko prawie jak w przepisie:) wyszlo przepyszne, podejrzewam ze gdyby to w pelni tak przyrzadzic to byl... Pokaż więcej

Uznajac litr soku warzywnego, pieczarki i łyżeczke pietruszki za zbedne, przyrzadzilem wszystko prawie jak w przepisie:) wyszlo przepyszne, podejrzewam ze gdyby to w pelni tak przyrzadzic to byloby jeszcze lepsze. Jedna tylko uwaga, dodalem troche wiecej skladnikow niz w przepisie a wyszlo danie na 2 porcje dla 2 osob lub prosciej dla 4 osob po porcji:) a nie 10-12, ale to chyba zalezy od spustu jedzacego:) gorace pozdrowionka

Zgłoś 10.11.2003 monia

Mam tylko jedno pytanko: Czy nieugotowane platy lasagne zmiekna podczas zapiekania?

Zgłoś 22.01.2004 Krzysiek

Właśnie dziś na śniadanie dojadałem wczorajszą swoją produkcję.Wyszło znakomićie i była bardzo smaczna.Pozdrawiam

Zgłoś 07.10.2005 Magda

Zdenerwowalam sie bo nie napisal nikt w przepisie zeby tych plastrow makaronu dac jedna warstwe. Napisane jest zeby podzielic na warstwy opakowanie. Niestety okazalo sie za duzo i makaron jest t... Pokaż więcej

Zdenerwowalam sie bo nie napisal nikt w przepisie zeby tych plastrow makaronu dac jedna warstwe. Napisane jest zeby podzielic na warstwy opakowanie. Niestety okazalo sie za duzo i makaron jest twardy. Nerwy mam. Jedno niedopowiedzenie w przepisie i mozna zepsuc danie.

Zgłoś 14.12.2005 geres

zdecydowanie więcej mięsa,bazyli i oregano .Nie bać sie ziół

Zgłoś 10.12.2015 gość

jaka temperatura zapiekania lazanii ?