Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne z mięsem i winem

Tekst i foto june15 01-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?35 złprosty90 min.?

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 duza cebula,
- 3 średnie marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,v
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1 kartonik przecieru pomidorowego,
- 2 kostki rosołowe,
- 1 kubek kwaśnej śmietany lub samodzielnie przygotowany sos beszamelowy,
- ser żółty,
- opakowanie makaronu Lasagne,
- sól.

Jak przyrządzić:

Mięso wrzucamy do garnaka i przysmażamy a po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w kostke cebule, nie trzeba dodawać tłuszczu bo i tak sie sam wytopi z mięsa. Do przysmażonego mięsa dodajemy wino (zapażamy mięso z cebulą)i gotujemy ok 5 min. Dodajemy pokrojone (najlepiej starte na tartce na grubych oczkach)warzywa i gotujemy okolo 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kostki rosołowe i zostawimy na małym ogniu na ok 15 min.
Dosalamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym na dnie ukladamy plasty makaronu. Na makaron układamy kilka łyżek mięsa z warzywami, na to śmietana lub sos beszamelowy ( z beszamelem jest trochę cięższe) i posypujemy serm żółtym i na to znowu plastry Lasagne i tak aż nam sie nie skończy naczynie. Na wierzchu posypujemy serem żółtym. Zapiekamy w piekarniu w temp.200 C ok 50 nim.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.09.2004 zuzia

chcialam zauwazyc ze najpier sie podsmaza warzywa (tzw. Sofritto) a dopiero potem dodaje mieso

Zgłoś 29.11.2004 kudzu0

przepis bardzo mi sie podoba. na pewno go sprawdze w najblizszy weekend i podziele sie uwagami

Zgłoś 04.04.2005 kasia

Wypróbowalam ten przepis tylko zamiast normalnych platow dalam platy szpinakowe, wyszlo super!!!

Zgłoś 25.07.2006 marcia

zaraz lece do sklepu po skladniki i zabieram sie do roboty:P

Zgłoś 20.02.2007 mysia

fuj ale śsswiństwo co to robisz