Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Lasagne z soczewicą

Tekst i foto Martoosia 28-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-430 złprosty90 min.?

Składniki:

22 dag płatów makaronowych na lazanie (około pół pudełka), 15 dag soczewicy (zielonej lub czerwonej), 40 dag pieczarek, 4 dag startego ostrego żółtego sera, puszka pomidorów w zalewie (40 dag), łyżka koncentratu pomidorowego (pół małej puszki), duża cebula (12 dag), 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, pół pęczka natki pietruszki, bazylia, cukier, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Soczewicę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości (20-40 minut). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę umyć, oczyścić, drobno poszatkować i wraz z rozgniecionym czosnkiem podsmażyć na niecałej łyżce oliwy z oliwek. Dodać pieczarki, smażyć przez kilka minut, po czym przykryć i dusić 10-15 minut. Do miękkich pieczarek dodać osączoną soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy i dusić jeszcze 5 minut. Płaty makaronu wrzucić na wrzącą wodę i obgotować (1-2 minuty). Wyjąć bardzo ostrożnie i rozłożyć na ściereczce, tak by się nie posklejały. Żaroodporne naczynie wysmarować (pędzelkiem) pozostałą oliwą i ułożyć w nim warstwami płaty makaronu i soczewicę z pieczarkami. Górną warstwę lazanii (makaron) posypać żółtym serem. Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.

Jak podawać?

Najlepszy dodatek: czerwone półwytrawne wino - frape (zimne).

Uwagi:

1 porcja zawiera: 22 g białka, 8,4 g tłuszczu, 7 g błonnika, 75 mg cholesterolu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.04.2004 bea

Niestety moja córka wegetarianka nie jada żółtego sera i potrafi to całkiem sensownie umotywować. I co teraż? Próbowałam lazagne bez sera, kicha.

Zgłoś 04.04.2004 Ajwi

Jedynym wyjsciem to ser tofu, ale nie wiem czy on da takie efekty. Ja osobiscie stosuje ser zolty, ale jesli Twoja corka nie chce to moze bez zoltego sera w ogole????

Zgłoś 04.04.2004 Benek

Wino czerwone nie moze byc zimne!!!! A do tej potrawy to raczej biale pasuje bo ani ona z wolowina ani z duza iloscia ciezkich serow. Wino biale powinno byc podane w temp. 10 stopni.

Zgłoś 12.04.2004 Gosia

Można wyprodukować substytut żółtego sera:

margaryna lub masło roślinne

drożdże

sól

pieprz

może być oregano lub inne w zależności od potrzeby

Dwa pie... Pokaż więcej

Można wyprodukować substytut żółtego sera:

margaryna lub masło roślinne

drożdże

sól

pieprz

może być oregano lub inne w zależności od potrzeby

Dwa pierwsze składniki należy zagotować na wolnym ogniu (często mieszać), aż się dość mocno zagęści. Potem dodać sół, pieprz i np. oregano.

Należy polać przygotowaną potrawę, smakuje prawie jak żółty ser po zapieczeniu.

Proporcje drożdzy i margaryny/masła niestety należy ustalić metoda prób i błędów - nigdy nie pamiętam, robie na oko:)

Zgłoś 09.11.2004 darek24

a tak mniej wiecej????