Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne ze szpinakiem

Tekst i foto Pawlin 22-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni90 min.?

Składniki:

Sos czerwony: 40 dag mięsa mielonego, 4 ząbki czosnku, margaryna, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, cebula, pomidory w puszcze, przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek). Sos biały: 2 jajka, śmietana 18%., 30 dag sera żółtego. Sos zielony: opakowanie mrożonego szpinaku lub świeży, 4 ząbki czosnku, koperek.

Jak przyrządzić:

Przyrządzenie tej przepysznej potrawy należy zacząć od przygotowania 3 różnych sosów. Zacznijmy od czerwonego: roztapiam margarynę, wrzucam 4 główki zgniecionego czosnku, tak aby masło nabrało wpaniałego aromatu. Podsmażam drobno siekaną cebulę i podsmażam mięso mielone. Gdy mięso już jest gotowe, dodaję puszkę pomidorów, kolejno dużo posiekanej zieleniny (natka, koperek, szczypiorek), 3 łyżki koncentratu pomidorowego i duszę na małym ogniu przez 15 min, tak aby sos był gęsty. Biały sos: tutaj zastosowanie jajek zamiast popularnego sosu beszamelowego daje naprawdę zadziwiający efekt. Wbijam 2 duże jajka, dodaję 3 duże łyżki śmietany i odrobinę wody. Mieszam wszystko razem, dodając stopniowo 30 dag drobno startego sera żółtego. Ma wyjść sos o bardzo gęstej konsystencji. Zielony sos: podsmażam szpinak na patelni z dużą ilością czosnku (połowa aromatu i tak zgubi się w czasie pieczenia, więc nie żałujcie). Makaron gotuję 5 min w osolonej wodzie, po czym zaczynam układać wszystko do żaroodpornego naczynia uprzednio nasmarowanego dokładnie białym sosem. Układam na zmianę płaty makaronu, czerwony sos i szpinak, makaron, biały sos i szpinak, następnie resztę czerwonego sosu, makaron i wylewam biały sos na wierzch, posypując jeszcze startym serem.

Uwagi:

Piekarnik mocno rozgrzany, 30 min pieczenia wystarczy. Dzięki jajku po bokach zrobi się wspaniała chrupiąca skórka, która będzie zapobiegać rozpadaniu się lasagne. A smak... genialny, polecam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.04.2007 kasia

Pyszna lasagne. Robiłam ją ostatnio na imprezę i wszyscy się zajadali.polecam

Zgłoś 24.02.2008 Kamilka

Polecam ten przepis. Bardzo dobra lasagne. Zrobiłam ją co prawda bez mięsną, ale myślę, że to dużo nie zmienia. Trichę sceptycznie podeszłam do tej zamiany beszamelu na sos z jajkami, ale nie za... Pokaż więcej

Polecam ten przepis. Bardzo dobra lasagne. Zrobiłam ją co prawda bez mięsną, ale myślę, że to dużo nie zmienia. Trichę sceptycznie podeszłam do tej zamiany beszamelu na sos z jajkami, ale nie zawiodłam się:)

Zgłoś 13.05.2008 ThePawlak

Mistrzowski przepis, coś rewelacyjnego, idealne zastąpienie sosu beszamelowego, bóg wśrod lasagne, tak dobrej lasagne jeszcze nie jadłem, respekt dla autora

Zgłoś 18.06.2008 ktos

nie do zjedzenia :(

Zgłoś 12.09.2008 dziewczyna

A ile tej margaryny do czerwonego sosu? Kostka, pół czy tylko odrobina?

Zgłoś 12.09.2008 dziewczyna

Ile margaryny do czerwonego sosu? Kostka? Pół? Czy tylko troszkę?

Zgłoś 07.02.2010 a co z białym sosem

Mi nie wychodzi ten biały sos niestety buuuu

Zgłoś 17.10.2009 stevson

kolunio taki z ciebie kucharz jak z koziej dupy trąba -margaryna do Lasagne -kretyn .odradzam przepis do dupy -margaryna -dobre

Zgłoś 21.05.2011 ika

przepis rewelacja,nawet moj mąż który nie znosi makaronu uwielbia tę lasagne. Niebo w gębie!!!

Zgłoś 08.11.2011 Joanna

PREWELACYJNE Lasagne !!! Zaryzykowałam, zrobiłam pierwszy raz w życiu i to dla gości - nie starczyło dla chętnych na dokładkę (-; Polecam!