Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łatwy mazurek z kajmakiem

Tekst i foto Zuza Gałuszka 19.03.2010

Mazurka nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. I jak co roku męczy nas pytanie. Kupić czy upiec? Może tym razem upiec, zwłaszcza, że kupne bywają zwykle takie sobie. Warto więc zadbać o jego jakość pilnując proporcji między mąką a masłem, a także używając prawdziwego masła. Bardzo się tu przyda rytuał, który znają wszyscy wielbiciele kajmaku, czyli wielogodzinne gotowanie zamkniętej puszki z mlekiem skondensowanym. Czym dłużej męczymy puszkę, tym smaczniejszy i gęstszy wyjdzie kajmak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty45 min.wysoka

Składniki:

15 dag cukru pudru,
20 dag masła,
35 dag mąki pszennej,
2 żółtka,
szczypta soli,
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
bakalie (płatki migdałowe, suszona żurawina, orzechy, itp.).

Jak przyrządzić?

Wieczorem wkładamy do rondla zamkniętą puszkę mleka skondensowanego, zalewamy wodą i gotujemy na malutkim ogniu najlepiej od 4 do 9 godzin.

Następnego dnia rano wyjmujemy puszkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Na stół lub stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy miękkie masło oraz dwa żółtka i szczyptę soli.

Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.

Wylepiamy nim nasmarowaną małą ilością masła formę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Chłodną już puszkę z mlekiem otwieramy.

Gęsty kajmak, który znajdziemy w środku, rozsmarowujemy na blacie ciasta.

Wierzch mazurka przyozdabiamy bakaliami.

Jak podawać?

Podajemy, gdy kajmak całkiem zastygnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.03.2010 kasia

na szczęście kajmak mozna kupić już gotowy :)

Zgłoś 19.03.2010 D.

Taaa... 9 godzin gotowac, ktos tu chyba na glowe upadl. 3-4 to maksimum, mnie kajmak wyszedl nawet z nieslodzonego mleka zageszczonego.

A rada, zeby gotowac przez cala noc wprost genialna ... Pokaż więcej

Taaa... 9 godzin gotowac, ktos tu chyba na glowe upadl. 3-4 to maksimum, mnie kajmak wyszedl nawet z nieslodzonego mleka zageszczonego.

A rada, zeby gotowac przez cala noc wprost genialna - zamiast isc spac jak czlowiek to sterczec we kuchni i pilnowac? Bez pilnowania i dolewania wyparowanej wody oprocz w koszt mazurka trzeba bedzie wliczyc koszt remontu kuchni jak nam ta puszka eksploduje.

Puszka mleka gotowanego na kajmak musi przez caly czas byc CALA zanurzona w wodzie!

Kolejny raz wchodze i kolejny raz widze bledy - zgadzam sie z komentarzem wyzej o "kocharkach".

Rany, znajdzie sie tu jakis przepis napisany rzeczowo i bez bledow???

Zgłoś 21.03.2010

To chyba Cie poniosło kobieto ztym gotowaniem ;p .

Zgłoś 19.03.2010 gosia

po co gotowac jakjest w sprzedaży już masa gotowa . i bez pracy i marnowania cennego czas .

Zgłoś 19.03.2010 Babel

po co gotować 9h? 3 to absolutne maksimum - lepsze już nie będzie :)

Zgłoś 19.03.2010 idiota

po 9 godzinach to chyba juz tylko puszka zostanie -geniuszu

Zgłoś 21.03.2010 Gosia

Po co gotować. W sprzedaży są gotowe ugotowane masy już w 4 smakach. Smacznego

Zgłoś 21.03.2010

Zajady to są od brudnych sztućców i z powodu braku witamin.

Zgłoś 20.03.2010 maria

Mnie już puszka pękła. do dziś mam ślady na suficie co robić,żeby jej nie gotować.

Zgłoś 21.03.2010 EMA

nigdy nie piekę ,gdy coś jest ważone!posiłkuje się szklankami ,łyżkami!!

Zgłoś 22.03.2010 marta

Ja gotuję 3 godziny, w zupełności wystarczy. Im dłużej się gotuje, tym masa jest gęściejsza. I uważajcie na te gotowe - są tak gęste, że nie można łatwo rozsmarować.

Zgłoś 22.03.2010 marta

Ja gotuję 3 godziny, w zupełności wystarczy. Im dłużej się gotuje, tym masa jest gęściejsza. I uważajcie na te gotowe - są tak gęste, że nie można łatwo rozsmarować.

Zgłoś 20.03.2010

Se ?! no coment

Zgłoś 21.03.2010 qwert

Kajmak najszybciej

1 kg krówek rozpuścić w gorącej kąpieli i po sprawie 10 min

Zgłoś 22.03.2010 gitolo

Bardzo się tu przyda rytuał, który znają wszyscy wielbiciele knajactwa, czyli wielogodzinne gotowanie czaju przez zamkniętych w puszce i skondensowanych w celi. Czym dłużej męczą się w puszce, t... Pokaż więcej

Bardzo się tu przyda rytuał, który znają wszyscy wielbiciele knajactwa, czyli wielogodzinne gotowanie czaju przez zamkniętych w puszce i skondensowanych w celi. Czym dłużej męczą się w puszce, tym mocniejszy i gęstszy wyjdzie czaj.

Zgłoś 03.04.2010 Anka

To prawda, że mleko zagęszczone wystarczy gotować 3 godziny, ale, moim zdaniem, lepiej tak gotować niż kupić gotowy, który nie jest taki smaczny. A i tak się przy garach stoi trochę czasu. Wesoł... Pokaż więcej

To prawda, że mleko zagęszczone wystarczy gotować 3 godziny, ale, moim zdaniem, lepiej tak gotować niż kupić gotowy, który nie jest taki smaczny. A i tak się przy garach stoi trochę czasu. Wesołych Świąt wszystkim Kuchareczkom

Zgłoś 26.03.2010

Prywatne ubezpieczenia zdrowotne – warto!

Witam, zapraszam do skorzystania i zapisania się do systemu który oferuje Państwu prywatny zestaw ubezpieczeń zdrowotnych.

Ubezpiecze... Pokaż więcej

Prywatne ubezpieczenia zdrowotne – warto!

Witam, zapraszam do skorzystania i zapisania się do systemu który oferuje Państwu prywatny zestaw ubezpieczeń zdrowotnych.

Ubezpieczenia te oferuje największa na krajowym rynku polska firma oferująca właśnie tego typu usługi z wieloletnim doświadczeniem.

Jeśli masz dość chorego systemu państwowego, czyli NFZ ( gigantyczne kolejki na wizyty u lekarzy specjalistów gdzie czas oczekiwania na taka wizytę waha się od kilku tygodni nawet do kilku lat ), to jest to dla Ciebie i Twojej rodziny wprost idealne rozwiązanie. Posiadamy różne pakiety zdrowotne w zależności od Państwa potrzeb,oczekiwań i możliwości finansowych. Dzięki temu ubezpieczeniu unikniesz nerwów, stresu, a co najważniejsze zaoszczędzisz mnóstwo czasu gdyż nie będziesz musiał stać w kolejkach do lekarzy.

W tym systemie umawiamy się na wizytę telefonicznie w dowolnym punkcie gdzie opieka zdrowotna jest świadczona.

Po więcej szczegółów serdecznie zapraszam na e - mail: dawid198819@wp.pl

Naprawdę warto.

Zgłoś 28.03.2010 Magda

Świetne ! naprawdę polecam !

Zgłoś 21.04.2014 gość

Bardzo dobry, ja polecam sery domowe http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/