Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Lazania

11.05.2009

Ten znakomity włoski przysmak przygotowuje się na wiele sposobów. Możemy puścić wodze fantazji i faszerować lazanię różnymi warzywami, mięsem, eksperymentować z ziołami i polewać ją aromatycznymi sosami. Lazanię może przygotować każdy, nawet jeśli nie radzi sobie w kuchni. Jest bardzo sycąca, może być daniem obiadowym, na kolację lub ciepłą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złśredni70 min.wysoka

Składniki:

0,5 kg płatów lazanii (bez wstępnego gotowania),
20 dag mozzarelli lub żółtego sera,
1 kg wieprzowego mięsa mielonego,
koncentrat pomidorowy,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki bazylii,
1 łyżka tymianku,
1 łyżeczka oregano,
3 łyżki masła,
3 łyżki oleju,
3 łyżki mąki,
szklanka mleka,
sól, pieprz,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego.

Jak przyrządzić?

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mielone mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.

Pod koniec duszenia dodać bazylię, tymianek, oregano, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos beszamelowy.

Masło rozpuścić w małym garnku, dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki.

Mleko dolewać partiami cały czas mieszając.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować tłuszczem, wlać sos z pieczenia mięsa i dolać pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego.

Na dnie naczynia układać płaty lazanii, następnie mięso, startą na tarce mozzarellę i posmarować sosem beszamelowym.

W taki sam sposób układać następne warstwy, ale nie więcej niż cztery.

Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Jak podawać?

Podawać gorącą, z surówkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2009 Beatrycze

Mniam.... Dzięki za przypomnienie, jak smaczna jest lazania. I że dawno jej nie szykowałam...:)) Robię nieco inny sos, ale ten na pewno wypróbuję.

Pozdrawiam!

Zgłoś 20.10.2009 Niccs

Ja wolę zamiast koncentratu pomidorowego użyć do sosu prawdziwych pomidorów (nawet takich z puszki), Fakt, że wygotowanie wody zajmuje trochę czasu, ale smak jest dużo lepszy.

Zgłoś 07.08.2009 anka

a jaj kupilam swierze nie sluche platy ...zoaczymy jak w niedziele wyjdzie:) a i sosy tez kupilam gotowe:P

Zgłoś 28.07.2009 gość

ja wcześniej płaty lasagni zanurzam na 1-2 min we wrzątku,stają, się miękkie i unikam tym samym przykrej niespodzianki w postaci twardych,trudnych do pogryzienia płatów((-:

... Pokaż więcej

ja wcześniej płaty lasagni zanurzam na 1-2 min we wrzątku,stają, się miękkie i unikam tym samym przykrej niespodzianki w postaci twardych,trudnych do pogryzienia płatów((-:

Zgłoś 28.03.2011 mala

ta jedna fotka to chyba niewypal - przeciez ten makaron jest sztywny jak karton!!!

Zgłoś 21.01.2010 teridu

Suche płaty lazanii przekładam sosem mięsnym i beszamelem, następnie już poukładane zalewam mlekiem, przykrywam i zapiekam aż do wchłonięcia płynu, po czym odkrywam i zostawiam do zrumienienia.P... Pokaż więcej

Suche płaty lazanii przekładam sosem mięsnym i beszamelem, następnie już poukładane zalewam mlekiem, przykrywam i zapiekam aż do wchłonięcia płynu, po czym odkrywam i zostawiam do zrumienienia.Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać pół godzinki, bo dopiero tak odstana lazania da się pokroić.Taki sposób przygotowania lasagni podpatrzyłam u Włochów.Polecam.

Zgłoś 06.03.2010 zgrozazmora

fajny przepis, właśnie jem lazanię robioną według niego :P ... pychotka :)

zmieniłam tylko jedną rzecz - wcześniej płatki zanurzyłam jednak na chwilę we wrzątku

Zgłoś 24.08.2010 kalosz

lazanie a nie lazania

Zgłoś 08.01.2013 JAN

SZWAGER TO ZROBIL,BAJKA.