Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Leczo nietypowe

Tekst i foto blondpower 10-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40-60 min.mało

Składniki:

- duża cukinia,
- 2 średnie bakłażany,
- 2 papryki (żółta i czerwona),
- 2 średnie cebule,
- pół kilo pomidorów (mogą być z puszki),
- czosnek (ja sobie nie żałuje, dla ostrożnych 4-5 ząbków),
- pieprz,
- sól,
- oregano,
- ser feta.

Jak przyrządzić:

Pokroić cukinię, bakłażany, cebulę i paprykę (wszystko w plastry) i obsmażyć( każde z nich osobno). Następnie przysmażone lekko (!!!) warzywa wrzucić do dużego gara, razem z pomidorami (jeśli świeżymi, to koniecznie uprzednio sparzonymi i obranymi ze skórki!), zmiażdżonym czosnkiem, popieprzyć, posolić, pooreganić i dusić. Na koniec dodać pokrojony w kosteczkę ser feta.

Potrzebne przybory:

Patelnie, ostry nóż, gar.

Jak podawać?

Podawać na ciepło.

Uwagi:

Ser feta...i tu jest pies pogrzebany, bo polska feta z mlekowity jest dobra do sałatki, ale ogólnie rozmazuje się, proponuję zatem zainwestować w fetę cudzoziemską, powinna być twarda i nie rozpadać się przy krojeniu. Co do całości: potrawa idealna w dni upalne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.11.2002 wrocadi

Ja tam bylem wiod i wino pilem ...i zajadalem sie leczo....mniam :)))

Zgłoś 11.11.2002 blondpower

reniewski jestes idiota!!!! czy latem tylko chlejesz? nie samym c2h5oh czlowiek zyje!!! chcialbys zebym ci takie cus ugotowala!!!!!

Zgłoś 11.11.2002 Banan

taaa, leczo nietypowe daje rade, sam wcinałem to wiem co gadam,ja bym sie nie zastanawiał tylko umiescił ten przepis w domowym podręcznym zeszyciku kucharskim każdej szanującej sie kucharki młod... Pokaż więcej

taaa, leczo nietypowe daje rade, sam wcinałem to wiem co gadam,ja bym sie nie zastanawiał tylko umiescił ten przepis w domowym podręcznym zeszyciku kucharskim każdej szanującej sie kucharki młodej wiekiem, zycze smacznego:-))

Zgłoś 04.12.2004 nandu

To nie jest nietypowe leczo, tylko nietypowa ratatuja! Leczo to papryka, cebula i pomidory. Oryginalne na smalcu, ale olej też może być.