Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Leczo

Tekst i foto kinga 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5? złprosty40 min.niska

Składniki:

3 pomidory,
30 dag pieczarek,
1 por,
3 cebule,
3 papryki (czerwona, żółta i zielona),
sól, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, odrobina oregano,
pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki)

Jak przyrządzić:

Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy.

Z pieczywa przygotować grzanki (tosty w piekarniku lub na ruszcie). Do piekarnika włożyć też całe główki czosnku (czosnek wyjąć, gdy ząbki czosnku będą miękkie).

Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe (na każdym toście rozsmarować miękki ząbek czosnku i posypać solą).

Uwagi:

Potrawa wchłania dużo soli, jeżeli nie dodamy odpowiedniej ilości soli, nie będzie smaczna.

Ząbki czosnku powinny być tak miękkie (do piekarnika o temp. 200 st. C czy na grilla wkładamy całe główki czosnku - wyjmujemy po ok. 20 minutach), że można je rozsmarować nożem na pieczywie. Tosty po upieczeniu można delikatnie posmarować masłem i dopiero wtedy na to czosnek i sól.

Kto nie lubi pieczarek, może ich nie dodawać. Potrawa też będzie smaczna.

Czas przygotowania:

Czas przygotowania (bez czasu gotowania) to ok. 30 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2007 Grażka

całkiem inne Leczo od mojego ale przyznaję jest pyszne pozdrawiam Grażka.