Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Leczo pysznościowe wegetariańskie

Tekst i foto larisa.c 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:

3 papryki - ja wybieram na ogół zieloną, żółtą i czerwoną, 2 duże cebule, jeden kabaczek, cukinia - ale nie jest to wymóg konieczny, 4 duże pomidory albo 6-7 mniejszych, 6 jajek, garść startego żółtego sera, słodka papryka w proszku, odrobina ostrej, pół łyżeczki vegety lub soli do smaku

Jak przyrządzić:

Cebulę, paprykę i cukinię kroimy dość grubo i dusimy na odrobinie oliwy. Tak żeby zmiękły - najlepiej pod przykryciem. Dodajemy vegetę. Następnie kroimy pomidory (można je wcześniej również obrać ze skórki), dodajemy je i dusimy już razem, ale odsłonięte, bo za bardzo puszczą sok. Dodajemy do smaku papryki w proszku. Jak już pomidorki się rozgotują, wbijamy w to całe jajka i bardzo delikatnie poruszamy (nie możemy z tego robić mamałygi). Zestawiamy z ognia, dodajemy żółty serek. Ja podaję zawsze na stół na ogromnej patelni. :)

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z ciemnym chlebkiem :)

Uwagi:

Potrawa jest dietetyczna, szybka i bardzo prosta :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.05.2008 lencia

a tak naprawde to prawdziwym skladnikiem lecza to przede wszystkim papryka,pieczarki oraz FASOLKA szparagowa!!!POZDRAWIAM

Zgłoś 17.11.2010 Eida

Ciekawa jestem czym według autorki przepisu różni się cukinia i kabaczek, bo według wszelkich znanych mi źródeł (kulinarnych i niekulinarnych - choćby wikipedia), są to dwie nazwy tego samego wa... Pokaż więcej

Ciekawa jestem czym według autorki przepisu różni się cukinia i kabaczek, bo według wszelkich znanych mi źródeł (kulinarnych i niekulinarnych - choćby wikipedia), są to dwie nazwy tego samego warzywa.

Zgłoś 30.07.2011 naamah

nigdzie w przepisach nie znalazłam fasolki ... ale tyle przepisów ilu kucharzy ... a co do nazewnictwa kabaczek - cukinia - to ja też zawsze je rozdzielam na jasnozielone i ciemnozielone warzywo... Pokaż więcej

nigdzie w przepisach nie znalazłam fasolki ... ale tyle przepisów ilu kucharzy ... a co do nazewnictwa kabaczek - cukinia - to ja też zawsze je rozdzielam na jasnozielone i ciemnozielone warzywo mimo tego że to to samo ... jednym słowem czepiasz się :P

Do autorki - potrawa będzie dietetyczna bez żółtego sera :)

Pozdrawiam