Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Lekkie naleśniki

Tekst i foto ami 28-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty? min.niska

Składniki:

1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka,
1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej,
łyżka oliwy.

Jak przyrządzić:

Makę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dolewamy zimne mleko, wodę, oliwę i miksujemy. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wlewamy niewielką ilość ciasta i smażymy z obu stron.

Potrzebne przybory:

miska, mikser, teflonowa patelnia

Jak podawać?

Tu już oddajemy się własnej inwencji twórczej. Można je przyrządzić zarówno na słodko (wtedy do ciasta można dodać odrobinę cukru, cynamonu), jak i na słono (+ szczypta soli).

Uwagi:

Należy pamiętać, że smażymy je krócej niż zwykłe naleśniki, gdyż ciasto z tak małą ilością tłuszczu łatwiej jest przypalić.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Autorka jest w bledzie w kwestii czasu smazenia, zwykle nalesniki smazymy tez krotko, by pozniej moc je podsmazyc jeszcze raz juz z farszem. Mi nigdy nic nie przywarlo, nie spalilo sie, bo uzywa... Pokaż więcej

Autorka jest w bledzie w kwestii czasu smazenia, zwykle nalesniki smazymy tez krotko, by pozniej moc je podsmazyc jeszcze raz juz z farszem. Mi nigdy nic nie przywarlo, nie spalilo sie, bo uzywam dobrej patelni. PS - nawet do nalesnikow na slodko dodaje szczypte soli morskiej - zaostrza i reguluje smak.

Zgłoś 29.09.2006 ami

Nie wszyscy jednak podsmażają je po raz kolejny po nałożeniu farszu. Ja tego nie robię ze względu na kaloryczność potrawy ;) Też używam dobrej patelni, do której nic nie przywiera, ale nie oszuk... Pokaż więcej

Nie wszyscy jednak podsmażają je po raz kolejny po nałożeniu farszu. Ja tego nie robię ze względu na kaloryczność potrawy ;) Też używam dobrej patelni, do której nic nie przywiera, ale nie oszukujmy się- nawet i na Tefalu przy odrobinie nieuwagi można przypalić nasze danie. Co do soli - jako składnik mamy oliwę, która sama od siebie daje specyficzny słony posmak ;)

Zgłoś 01.10.2006 joanita

Nie wyobrażam sobie, żeby nie posolić ciasta naleśnikowego. Robię je głównie na słodko i bez soli by mi nie smakowało.