Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Likier z dzikiej róży

Tekst i foto Zuza Gałuszka 08.11.2011

Ostatni moment, by skorzystać z darów natury. Dorodne owoce dzikiej róży aż proszą się, by wykorzystać ich leczniczą moc, zanim przysypie je śnieg. Przez stulecia najmocniejszymi naturalnymi lekarstwami były wyciągi alkoholowe, kumulujące aktywne składniki owoców, miodu czy ziół. Systematyczne stosowanie likieru z dzikiej róży przez całą zimę zapewni odporność na przeziębienia i energię potrzebną do przetrwania tej pory roku.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
30100 złwymagający60 min.wysoka

Składniki:



1 kg owoców dzikiej róży,
niewielki kawałek cynamonu,
5 szklanek winiaku,
1 szklanka spirytusu,
2 szklanki płynnego miodu,
1 szklanka wody.

Jak przyrządzić?

Owoce dzikiej róży myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do słoja.

Kawałek cynamonu rozkruszamy na mniejsze kawałki i dodajemy do owoców.

Całość zalewamy winiakiem i spirytusem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na parapet na dwa tygodnie.

Ważne, by słój stał na słońcu i by raz dziennie nim potrząsać.

Po tym czasie w garnuszku rozpuszczamy miód wymieszany z wodą.

Kiedy się zagotuje, odstawiamy, zdejmujemy łyżką szumowiny z powierzchni i czekamy, aż ostygnie.

Alkohol ze słoja przecedzamy i łączymy z syropem.

Mieszamy i odstawiamy na 3 dni, następnie przecedzamy raz jeszcze i rozlewamy do butelek.

Muszą stanąć w ciemnym miejscu na co najmniej 4 miesiące.

Osłodzą i rozgrzeją nam przyszłą zimę.

Potrzebne przybory:

2 litrowy słój,

4 półlitrowe butelki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.11.2011 Witold z Pszczyny

A morze mi ktos wytłomaczyc logistycznie po co usuwac te pestki jak w nich jest własnie naj wiecej witaminy C ???????

Zgłoś 08.11.2011 Iga

Miodu nie wolno gotować, bo traci wartość

Zgłoś 08.11.2011 Valgard

Kiedyś miód należało podgrzać ze względu na znajdujące się w nim bakterie mogące go zepsuć. Dzisiejszy poziom pszczelarstwa jest taki, że miodu nie trzeba podgrzewać, a wręcz nie powinno się, bo... Pokaż więcej

Kiedyś miód należało podgrzać ze względu na znajdujące się w nim bakterie mogące go zepsuć. Dzisiejszy poziom pszczelarstwa jest taki, że miodu nie trzeba podgrzewać, a wręcz nie powinno się, bo traci aromat i witaminy.

Dobrze jest ponadto macerować owoce w alkoholu dłużej niż dwa tygodnie.

Zgłoś 12.11.2011 Beba

Do Internetu ! Twój przepis jest jakiś "normalniejszy", tylko wyjaśnij

czy trzeba usuwać te wstrętne pesteczki ze środka owoców ? Jeśli nie

to już robię Twoja naleweczkę.Pokaż więcej

Do Internetu ! Twój przepis jest jakiś "normalniejszy", tylko wyjaśnij

czy trzeba usuwać te wstrętne pesteczki ze środka owoców ? Jeśli nie

to już robię Twoja naleweczkę.

Zgłoś 09.11.2011 Kate

Nigdy nie byłam orłem z matematyki, ale przygotowanie nalewki trwa min. 17 dni "dojrzewa" 4 miesiące i ma osłodzić nam przyszłą zimę? no to będą akurat gotowe na kwiecień!

ave Ka... Pokaż więcej

Nigdy nie byłam orłem z matematyki, ale przygotowanie nalewki trwa min. 17 dni "dojrzewa" 4 miesiące i ma osłodzić nam przyszłą zimę? no to będą akurat gotowe na kwiecień!

ave Kate

Zgłoś 09.11.2011 internet

Wypróbowana nalewka z podłużnych owoców róży polnej

50 dag owoców

50 dag cukru

750 ml wódki

Owoce umyć, osuszyc i oczyścić z zielonych części. Dodać resztę składników i o... Pokaż więcej

Wypróbowana nalewka z podłużnych owoców róży polnej

50 dag owoców

50 dag cukru

750 ml wódki

Owoce umyć, osuszyc i oczyścić z zielonych części. Dodać resztę składników i odstawić na 2 miesiące. Co jakiś czas zamieszać. Przecedzić i zapomnieć. pić po 3 miesiącach

Pyszna, słodka i delikatna, prawdziwie kobieca :D

Zgłoś 11.12.2011 Ja

Mianuję Cię ARTYSTĄ ROKU.To jak fotografujesz,rewelka!!!!

Zgłoś 17.02.2012 xZXByUDODtTNcb

Az ciraki przechodza po calym ciele czytajac Pani artykuly.Dzekuje za piekne slowa i za to ,ze istnieje ktos taki ,kto mysli podobnie i o tym przypomina.Pozdrawiam serdecznie

Zgłoś 09.12.2012 gość

Gotowany miód niema żadnej wartości.

Zgłoś 09.12.2012 gość

Gotowany miód niema żadnej wartości.

Zgłoś 05.03.2013 JAN

NIE W PESTKACH,TYLKO W SAMYM OWOCU!