Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lin w śmietanie

Tekst i foto Calidus 15-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

jeden średniej wielkości świeży lin,
1 średnie wielkości marchewka,
1 cebula średniej wielkości,
½ l śmietany,
½ l mleko,
2 łyżeczki „Vegety”,
olej,
½ kg soli.

Jak przyrządzić:

Świeżego lina nie skrobać, wytrzeć w dużej ilości soli. Lina oczyścić, oprawić i podzielić na porcje. Pół lina obtoczyć w mące, obsmażyć w oleju, w tym samym oleju obsmażyć warzywa (marchewka i cebula), można dodać pieczarki starte na tarce do jarzyn. W nowym oleju i na umytej patelni obsmażyć drugą połowę lina obtoczoną w mące. Włożyć lina i warzywa do garnka, zalać pół na pół śmietaną z mlekiem, dodać vegetę i doprowadzić do wstępnego zagotowania (bul bul). Nie gotować! Odstawić na około pięć godzin lub dłużej.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Podawać w talerzu głębokim lub w salaterce z dużą ilością sosu.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.05.2006 jarek

dodaj do tego swierzy koperek pycha

Zgłoś 25.11.2006 michalk-z

To nie lin w śmietanie tylko w mleku-nie do jedzenia

Zgłoś 29.06.2008 mika

Przed chwilą robiłam i jestem zachwycona. Super!!!

Zgłoś 19.02.2012 bratek

Sprubuj oskrobac lina- zycze powodzenia!!!