Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym

Tekst i foto Maja 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 6? złśredni? min.ok. 300

Składniki:

2 kolby czerwonej lub zielonej cykorii; 150 g sera pleśniowego; 1/2 kubka gęstej śmietany; garść orzechów włoskich (połówek); 8 łyżek cukru na karmel

Jak przyrządzić:

Cykorię umyj, rozłóż na listki. Ser rozgnieć widelcem, zmieszaj ze śmietaną, nałóż na listki cukinii.
Cukier praż chwilę na patelni, dodaj 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Gdy cukier zacznie karmelizować, dodaj obrane orzechy, dokładnie zmieszaj z karmelem. Zmniejsz gaz do minimum i wykładaj orzechy na posmarowaną oliwą blaszkę.
Gdy ostygną wykładaj na łódeczki cykorii, na koniec ozdabiając nitkami karmelu, jakie powstają przy jego zastyganiu. Nitki można "wyciągać" widelcem i wykładać na tę samą blaszkę.

Uwagi:

Potrawę szybko się przygotowuje, jest smaczna i nie jest wcale trudna, a poza tym zawiera bardzo mało kalorii.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.