Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Łódeczki z Kapitanem Warzywkiem

Tekst i foto brodziu 07-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty35 min.?

Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej młodych, niewielkich),
2 marchewki,
200 g pieczarek,
zielona papryka,
100 g żółtego sera,
pieprz i sól

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obieramy lub myjemy (młode) i gotujemy na parze wraz z grzybami i innymi warzywami (gotujemy na stosunkowo twarde). Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy w środku, tworząc coś na kształt łódki. W "dołek" wbijamy wykałaczkę wraz z kawałkami pokrojonych warzyw (jak koreczki). W dolnej warstwie nakłuwamy podłużne kawałki żółtego sera. Całość znów gotujemy chwilkę na parze, aż rozpuści się nieco ser.

Jak podawać?

Podajemy na talerzu lub półmisku, z sałaty formując "morskie fale".

Czas przygotowania:

Ziemniaki gotujemy dłużej niż inne warzywa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.