Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś gotowany na parze

Tekst i foto OLA :) 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15-20 złprostyok. 10 min.średnia

Składniki:

ok. 50 dag fileta z łososia,
2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka oleju,
łyżka przyprawy do ryb,
pieprz

Jak przyrządzić:

Rybę podzielić na 4 równe kawałki, starannie usunąć ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. W garnku do gotowania na parze zagotować wywar. Na natłuszczonej perforowanej wkładce ułożyć kawałki łososia i przykryć je natłuszczoną folią aluminiową. Umieścić wkładkę w garnku i przykryć pokrywką. Gotować 3-4 min, po czym odwrócić rybę i gotować jeszcze 5 min. Podawać z sosem czosnkowym, ziemniakami pieczonymi lub z wody i surówką z jabłka i pora.

Potrzebne przybory:

Pęseta naprawdę może się przydać, ale da się obejść bez niej.

Jak podawać?

Podawać z sosem czosnkowym, ziemniakami pieczonymi lub z wody i surówką z jabłka i pora.
Smacznego!
Pozdrawiam mocno mocno!

Uwagi:

Ości najlepiej usuwać pęsetą :)
Nie można zapraszać gości, ponieważ tą potrawą nie będziesz się chciał/a dzielić z nikim :D (kęs dla sympatii można dać :D:D)

Nie wymyśliłam przepisu całkiem sama, ale go wypróbowałam (moja ulubiona potrawa) i nie mogę się owym przepisem nie podzielić z nikim, gdyż każdy zasługuje na odrobinę nieba w gębie!

Czas przygotowania:

Gotować 3-4 min, po czym koniecznie odwrócić rybę i gotować jeszcze tak ok. 5 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.