Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś jak na Alasce

Tekst i foto doswiadczona:) 15-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złbardzo trudny40 min.?

Składniki:

- łosoś bez ości (wyfiletowany),
- ogromna cebula,
- 15 zielonych oliwek ze słoika,
- pół butelki białego wina (pinot giorgio jest w sam raz),
- sól cebulowa,
- przyprawa do ryb,
- bazylia.

Jak przyrządzić:

Łososia pokrojonego na kawałki o wielkości kęsa kładziemy na patelnię, posypujemy bazylią, solą i przyprawą do ryb, po czym calość pokrywamy cebulą pokrojoną w plasterki i wrzucamy na wierzch oliwki. Zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i robi się samo.

Potrzebne przybory:

Duża patelnia teflonowa.

Jak podawać?

Podawać ciepłą, ale nie goracą!!

Uwagi:

Do łososia najlepiej pasuje ryż i duszone brokuły, kalafiory i marchewka. Plus koniecznie winko białe jako napój chłodzący.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2003 michku

Nieprawda. Może być i lekko półwytrawne lub nawet półsłodkie - (ale nie deserowe) szczególnie do takich rybek, jak łosoś. Spróbuj sam.

Zgłoś 19.11.2002 doswiadczona

to zalezy od twojego zmyslu smaku. mniam

Zgłoś 18.11.2002 justineee

ale wytrawne ma być to białe wino, czy półwytrawne

Zgłoś 12.02.2004 Macro

Najlepiej smakuje z likierem kawowym;)

Zgłoś 16.09.2004 Polak

A można zalać piwkiem? Bo coś tych wytrawnych odrdzewiaczy nie lubie

Zgłoś 10.03.2005 Joanna

Przyrządzałam już dwa razy i tak samo świetnie smakowało, choć użyłam innego wina. Zajadał się nawet mój 6-letni niejadkowy grymaśnik, bo w składzie były jego ulubione oliwki.....Choć przy pie... Pokaż więcej

Przyrządzałam już dwa razy i tak samo świetnie smakowało, choć użyłam innego wina. Zajadał się nawet mój 6-letni niejadkowy grymaśnik, bo w składzie były jego ulubione oliwki.....Choć przy pierwszym czytaniu przepisu ubawiła mnie "precyzja" w doborze składników - do niesprecyzowanej ilości łososia, ściśle określona liczba oliwek.....Przyznam sie, że z lenistwa nie liczyłam - dodałam po prostu całe opakowanie....

Zgłoś 29.07.2005 Martana

Dla tych, ktorzy nie wiedza ile lososia kupic. Losos to spora ryba, po dokladnym filetpwaniu i pocieciu na dwa duze kawalki mieso ryby wystarczy na cale spore przyjecie, zreszta ilosc wina do du... Pokaż więcej

Dla tych, ktorzy nie wiedza ile lososia kupic. Losos to spora ryba, po dokladnym filetpwaniu i pocieciu na dwa duze kawalki mieso ryby wystarczy na cale spore przyjecie, zreszta ilosc wina do duszenia swiadczy o tym, ze lososia powinno byc sporo, ok 2 platy o dlugosci 30 cm. Pozdrawiam.

Zgłoś 23.12.2005 zofia!

jak mozna delikatny smak tak szlachetnej ryby jak losos zabic cebula??? grzech!

Zgłoś 08.01.2006 reddog

ostrzegam!! łosoś lubi dodatki o ostrym smaku i zapachu, np. czosbek ale nie cebulę, która jest mdława i słodkawa. Wszystko inne jest OK. Może tak je się łososia na Alasce bo łatwiej o cebulę ni... Pokaż więcej

ostrzegam!! łosoś lubi dodatki o ostrym smaku i zapachu, np. czosbek ale nie cebulę, która jest mdława i słodkawa. Wszystko inne jest OK. Może tak je się łososia na Alasce bo łatwiej o cebulę niż pomarańcze ale ja proponuję zastąpić cebulę pomarańczą i spróbować takiej wersji.

Zgłoś 18.01.2006 alaska

u nas na alsce losos w cenie sledzia wiec z cebula i tak najlepszy, z grilla juz mi przez gardlo nie przechodzi . pozdr.

Zgłoś 07.09.2006 Bremenka

Łosoś na alesce jest cudowny i wspanialy i całkiem inny niż skandynawski. Jest bielutki delikatny i paluszki lizać. Więc co tu mówić o łososiu jak na alasce? Najpierw kupcie łososia z alaski. Sm... Pokaż więcej

Łosoś na alesce jest cudowny i wspanialy i całkiem inny niż skandynawski. Jest bielutki delikatny i paluszki lizać. Więc co tu mówić o łososiu jak na alasce? Najpierw kupcie łososia z alaski. Smacznego.

Zgłoś 26.02.2007 pikpok

Przyprawa do ryb....może od razu ryba w proszku. Błe

Zgłoś 07.10.2006 Wędkarz

A mnie w tym przepisie coś nie pasuje! Wszystko wkładamy do patelni i .... robi się samo? A ognia czy prądu pod patelnię nie trzeba? To po co patelnia! I zgadzam się, że łosoś to zbyt smaczna ry... Pokaż więcej

A mnie w tym przepisie coś nie pasuje! Wszystko wkładamy do patelni i .... robi się samo? A ognia czy prądu pod patelnię nie trzeba? To po co patelnia! I zgadzam się, że łosoś to zbyt smaczna ryba, żeby zabijać jej sma cebulą i przyprawami do ryb, chociaż jak ktoś lubi, to się nie spieram. Ale co z tym ogniem pod patelnią??????????????

Zgłoś 22.10.2006 kropka

temperatura srednia do duszenia