Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś marynowany

Tekst i foto adam 22-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty20 min.?

Składniki:

- filet z łososia ze skórą (ok. 500 g),
- 150 g soli,
- 100 g cukru,
- ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny - nie zmielone!
- pęczek koperku lub pietruszki,
- płaski pojemnik (szklany lub plastikowy), z zamknięciem.

Jak przyrządzić:

Łososia opłukać, sprawdzić czy usunięto wszystkie ości (jeżeli coś zostało świetnie sprawdzają się kombinerki). Sól i cukier wymieszać w misce. Kulki ziela angielskiego, jałowca i pieprzu (proporcje 8-12-8) rozetrzeć w moździerzu (w razie braku takowego nadaje się także kubek i trzonek od noża). Koperek lub pietruszkę poszatkować. Zmieszać wszystko razem z solą i cukrem.
Wsypujemy odrobinę naszej mieszanki na dno pojemnika, na to kładziemy łososia (skórką w dół), przysypujemy resztą mieszanki.
Zamykamy pojemnik. Wstawiamy na 20-24 godz. do lodówki.
Po upływie tego czasu usuwamy zalewę, wyjmujemy łososia, czyścimy nożem z pozostałości marynaty. Gotowe.

Jak podawać?

Można go jeść pokrojonego w cienkie plastry do chleba lub jako danie główne w większych kawałkach np. z ziemniakami.

Uwagi:

Proszę się nie bać, że to będzie surowe. Łosoś jest marynowany - w smaku zbliżony trochę do wędzonego - na pewno nikomu nie zaszkodzi!
Przyprawy - oprócz soli i cukru - są dowolne. Można dodać skórkę pomarańczy, cytryny, liśc laurowy, gorczycę itp.
W takiej postaci może przeleżeć w lodówce do 2 tygodni. U mnie raczej nie przetrzymuje więcej niż 3 dni :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2004 muszka

czy do tej marynaty nie trzeba, przypadkiem, dodac oliwy/oleju?

Zgłoś 21.07.2004 dzum

A może dodać octu?

Zgłoś 23.10.2004 mariusz

Przepis jest prawidłowy. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, pokrojony w cieniutkie plasterki

Zgłoś 16.02.2005 Agata

łosos jest rewelacyjny-najbardziej smakuje bardzo schlodzony,pokrojony w cienkie plasterki i skropiony cytryna.

Zgłoś 21.03.2005 rico

łosoś wyłacznie solony juz nadaje się do jedzenia(surowwy)a ten przepis musi być super-spróbuję....

Zgłoś 21.03.2005 Edyta

musze wyprobowac : ) a swoja droga rozbawiala mnie ta czesc o kombinerkach

Zgłoś 30.09.2005 kuko

kominerki sa ok :-) , ale ja stosuje szczypce chirurgiczne!

jednak z kombinerkami do tak szlachetnej ryby?

PS

Przepis jest ok - jesli chodzi o dodatki to ja wlasnie wstawile... Pokaż więcej

kominerki sa ok :-) , ale ja stosuje szczypce chirurgiczne!

jednak z kombinerkami do tak szlachetnej ryby?

PS

Przepis jest ok - jesli chodzi o dodatki to ja wlasnie wstawilem do lodowki sztuke z dodatkiem czerwonego i zielonego pieprzu. No zobacze co wyjdzie...

Zgłoś 23.12.2005 zofia!

Ten przepis jest podobny do klasycznego skandynawskiego dania: Gravlax - szczerze polecam:

1 skinless salmon fillet (~2 lb.) all bones removed

1/4 cup salt

1/4 cup sugar (w... Pokaż więcej

Ten przepis jest podobny do klasycznego skandynawskiego dania: Gravlax - szczerze polecam:

1 skinless salmon fillet (~2 lb.) all bones removed

1/4 cup salt

1/4 cup sugar (white or brown)

1 tsp. crushed dill seed

Pat fillet dry with a paper towel.

Place fillet in flat bottomed glass dish

Mix salt, sugar & dill together and sprinkle evenly over fillet to coat thickly.

Cover dish tightly & refrigerate so that thick end of fillet is elevated about 2 inches to allow liquid to drain off fillet.

Marinate about 12 hours, and during this time, spoon out and discard any liquid which drains from fillet.

Scrape any remaining salt from fillet when finished marinating and place fillet in an air tight container.

Store in refrigerator for up to 2 weeks.

To serve, cut thin slanting slices crosswise across fillet.

Serve with cream cheese, capers, and thinly sliced red onion on rye bread or crackers.

Or, you can use this for a breakfast dish with poached eggs/hollandaise/crumpet....like an eggs benedict.

Zgłoś 21.01.2006 cyna

Można też posmarować (nie oblać) filet burbonem a następnie wysypać na niego marynatę.

Zgłoś 23.10.2006 rajmund

Łosoś rewelacyjny.Położony na swieżej bułce z odrobiną masła -miego w gębie.

Zgłoś 18.12.2006 muski

robie odrobine inaczej : na 1 kg łososia - 3 czubate łyżki soli najlepiej grubej , 3 czubate łyżki cukru, 1/2 cytryny, koperek koniecznie swieży, pieprz grubo mielony ( płaska mała lyżeczka) . F... Pokaż więcej

robie odrobine inaczej : na 1 kg łososia - 3 czubate łyżki soli najlepiej grubej , 3 czubate łyżki cukru, 1/2 cytryny, koperek koniecznie swieży, pieprz grubo mielony ( płaska mała lyżeczka) . Filet smaruję cytryną (sokiem) obsypuję mieszaniną soli i cukru i pieprzu, stronę bez skóry obsypuję koperkim (sporo). Ciasno zawijam folią do żywnośći i wkładam do płaskiej brytwanki ( puszcza sos) -do lodówki , przekręcam co 12 godz. i po dwóch dniach już jest super po 3 Lepszy.

świeża bułeczka z masełkiem i ten łosoś !!!

a jaki z niego dobry tatar !!!

Serecznie pozdrawiam

Zgłoś 20.12.2006 kujo

uwielbiam tak przygotowanego łososia, po raz pierwszy ten przepis sprzedała mi moja znajoma z Władywostoku, zaznaczając ze dobrze działa na potencje :).

Zgłoś 05.05.2010 Tomek

To fakt, ten łosoś jest bardzo popularny w Rosji. Sól i cukier są zawsze, reszta przypraw zależy od lokalizacji. Doskonały.

Zgłoś 24.02.2008 luli

cz do tego łososia idzie jakiś sos o nazwie diżżon??

Zgłoś 24.02.2008 luli

czy do tego łososia idzie jakiś sos o nazwie diżżon??

Zgłoś 03.12.2009 kglibow

Ktoś próbował zrobić z inną rybą niż łosoś?

Zgłoś 05.03.2012 Diana

Przepis Super !! Polecam, palce lizać !! Rodzinka się zajadała , godny polecenia !