Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś na parze czosnkowo-imbirowy

Tekst i foto rufa 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty8 min.niska

Składniki:

4 filety z łososia,
pęczek szpinaku,
kawałek korzenia imbiru,
kilka ząbków czosnku,
kilka plasterków cytryny.
Sos:
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1,5 łyzeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki cukru,
trochę sosu chili
+ posiekany szczypiorek i prażone ziarno sezamowe.

Jak przyrządzić:

Płaskie naczynie do gotowania na parze wyłożyć świeżymi listkami szpinaku, posypać posiekanym świeżym imbirem i czosnkiem.
Na tym ułożyć filety z łososia bez skórki.
Każdy filet pokryć posiekanym imbirem i czosnkiem, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny ze skórką.
Szczelnie przykryć, gotować 8 min.
Po ugotowaniu rybę i szpinak polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonym ziarnem sezamu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.03.2008 gaborka

przepis cudo wysmienity, niesamowita kompozycja zapachow, nie da sie tego opisac, polecam goraco ze wzg na szybkosc zrobienia i niepowtarzalny efekt koncowy. Uwagi: na spod patelni nalozyc DUUU... Pokaż więcej

przepis cudo wysmienity, niesamowita kompozycja zapachow, nie da sie tego opisac, polecam goraco ze wzg na szybkosc zrobienia i niepowtarzalny efekt koncowy. Uwagi: na spod patelni nalozyc DUUUZO szpinaku bo bardzo sie kurczy,a jest niezbedny w tej potrawie, ponadto proponuje podac to danie z dzikim ryzem rewelacyjnie sie komponuje!!! mniam mniam