Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś na parze

Tekst i foto juta 09-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty8 min.średnia

Składniki:

filet z łososia,
czosnek,
masło,
przyprawy do ryb,
sól i pieprz,
sok z cytryny

Jak przyrządzić:

Łososia natrzeć przyprawami, obsypać kawałkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i obłożyć kawałkami masła. Odstawić, najlepiej na godzinę, w chłodne miejsce, by mięso ryby przeszło wszystkimi przyprawami. W garnku do gotowania na parze (najlepiej na dołączonej wkładce) układać mięso i gotować, po 4 min z każdej strony.

Potrzebne przybory:

Parowar, ale równie dobrze można tę potrawę przygotować w mikrofalówce bądź w piekarniku pod folią aluminiową.

Jak podawać?

Najlepiej podawać z sosem tzatziki i młodymi ziemniaczkami. Do tego wytrawne lub półwytrawne winko, świeczki i już:)

Uwagi:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.08.2006 Justysia

Łosoś jest pyszny!! To swoją drogą znakomity sposób na zachowanie jego wszystkich wartości. Przecież on ma te kwasy omega-3 co tak znakomicie działają na obniżanie naszego złego cholesterolu. Po... Pokaż więcej

Łosoś jest pyszny!! To swoją drogą znakomity sposób na zachowanie jego wszystkich wartości. Przecież on ma te kwasy omega-3 co tak znakomicie działają na obniżanie naszego złego cholesterolu. Polecam tą rybkę, smaczna i bardzo zdrowa.

Zgłoś 18.06.2013 gość

Thanks for sharing. What a peslarue to read!