Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś na parze w sosie krewetkowym

Tekst i foto Natalia Żurowska 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?30 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 kg filetu z łososia (ze skórą),
kawałek (2 cm) świeżego imbiru,
mała papryczka chili,
sól, pieprz (najlepiej biały lub cytrynowy),
sok z cytryny,
1-2 łyżeczki miodu naturalnego,
ew. posiekany ząbek czosnku.
Sos:
250 g mrożonych krewetek koktajlowych,
1-2 łyżki oliwy extra vergine + łyżeczka masła,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz (najlepiej biały lub cytrynowy),
sok z cytryny,
mały pęczek natki pietruszki,
opakowanie gęstego jogurtu (najlepszy jest Bałkański),
ew. 1/3 szklanki białego wina wytrawnego (ale nie jest konieczne).
Dodatkowo:
zielona fasolka szparagowa,
ryż (najlepiej brązowy lub zwykły wymieszany z dzikim).

Jak przyrządzić:

Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, papryczkę chili i natkę pietruszki drobno posiekać (z papryczki przed posiekaniem usunąć pestki). Rybę oprószyć solą i pieprzem. Krewetki rozmrozić, opłukać w zimnej wodzie i skropić odrobiną soku z cytryny.

Przygotować marynatę: sok z cytryny, imbir, chili i miód wymieszać w miseczce i zalać marynatą rybę (można ew. do marynaty dodać posiekany ząbek czosnku). Włożyć rybę do lodówki na minimum pół godziny.

Przygotować sos: na oliwie z masłem podsmażyć posiekany czosnek i po chwili dodać krewetki. Smażyć chwilę, aż krewetki się zaróżowią i skurczą, a następnie dodać wino i mieszając, smażyć, aż wino odparuje do połowy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać (trzeba uważać, żeby się nie zwarzył, dlatego dobrze jest go wcześniej posolić i wymieszać z odrobiną sosu powstałego ze smażenia krewetek). Po chwili dodać natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min (na małym ogniu), co chwile mieszając.

Ryż ugotować z dodatkiem soli i odrobiny oliwy, a fasolkę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru.

Do dolnego naczynia parowaru włożyć fasolkę, a do górnego rybę (skórą do dołu) – całość gotować ok. 15 min. Ryż ugotować w wodzie.

Potrzebne przybory:

parowar, patelnia, drewniana łyżka do mieszania, miska na marynatę, deska do krojenia, nóż

Jak podawać?

Na talerz wyłożyć rybę i ryż i polać całość sosem krewetkowym. Fasolkę podać oddzielnie.

Uwagi:

Zamiast jogurtu do sosu można użyć gęstej śmietany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2008 Anika

R E W E L A C J A ! ! ! ! ! Doslownie niebo w gebie i szok dla gosci. Polecam!!!