Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś na parze z sosem tabasco

Tekst i foto Małgorzata 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-315 złprostyokoło 15 min.średnia

Składniki:


filety z łososia,
kapusta pekińska,
sól,
pieprz.
Sos:
4 łyżki oleju,
1 łyżka sosu tabasco,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny),
sól

Jak przyrządzić:

W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko „chrupka”.
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwiema łyżkami przygotowanego sosu.
Ostry sos doskonale pasuje do lekko mdłego łososia i kapusty.

Jak podawać?

Najlepiej z ryżem, można łączyć z kaszą itp. wg uznania!! Dodatkowo oczywiście suróweczka:))

Uwagi:

Dość ostre danie!!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.06.2013 gość

HejJo nu le4ngtar man till sommaren.Du har ett vareckt hem ser jag pe5 bilderna he4r nedan.Je4ttesnyggt.Ha en fin vecka.Kram Zara

Zgłoś 21.06.2013 gość

xgw9LX qszzqklcqino