Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś

Tekst i foto Czarna 25-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni40-45 min.?

Składniki:

- filet z łososia,
- marchew,
- pietruszka,
- seler,
- cebula (mała) lub mrożonki warzywne,
- sól,
- pieprz,
- przyprawę do ryb,
- bazylia,
- dragon (szwedzka przyprawa, trudno dostepna w Polsce, ale nie konieczna!),
- słodka śmietana,
- masło,
- folia aluminiowa.

Jak przyrządzić:

Filet doprawic sola, pieprzem, przyprawą do ryb, bazylią i odrobinką dragonu. Odstawic na 10 min, by naszła rybka przyprawami. Warzywa pokroic w cienkie talatki. Na folie wyłożyć łososia, obłożyć warzywami (warzywa mozna posypac lekko -vegetą, lub tylko solą) polac dwoma łyżkami stołowymi słodkiej śmietany, na góre połozyc łyzkę masła, zawinąc folię zwłaszcza boki,i zapiekac w piekarniku w temp. 160-170 stopni przez 20-30 min. Po ok. 25 min. sprawdzic czy warzywa sa miekkie, a łosoś sie nie rozpada!!! jesli nie przedłużyć troszeczke czas pieczenia.

Jak podawać?

Doskonały na uroczyste spotkania rodzinne... i nie tylko :-)

Uwagi:

Polecam zwłaszcza dla osób mających problemy z wrzodami, wysokim cholesterolem, czy z żołądkiem ( oczywiscie odpowiednio dawkujac sól i masełko).
Podawac do ziemniaczków ( polecam moj przepis "ziemniaczki do kazdego dania" )z surówką i białym półwytrawnym winkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.12.2002 czarna

o to chodzi ze zapachem nie przypomina to w zaden sposób estragonu. W tym problem:-(...

Zgłoś 29.11.2002 agnes s.

i jeszcze - estragon jest w kazdym supermarkecie i co wiekszym sklepie spozywczym :)

Zgłoś 29.11.2002 agnes s.

a nie chodzi czasem o "estragon"? W innych jezykach on sie chyba czasem pisze dragon...

po niderlandzku - dragon

po dunsku - esdragon

i tak dalej...

nie wie... Pokaż więcej

a nie chodzi czasem o "estragon"? W innych jezykach on sie chyba czasem pisze dragon...

po niderlandzku - dragon

po dunsku - esdragon

i tak dalej...

nie wiem jak po szwedzku

Zgłoś 17.04.2005 jj

oczywiscie ze dragon to nasz polski estragon!!!!!!

Zgłoś 19.12.2004 Morley

Dzisiaj ugaszczam tym tesciów...Trzymajcie kciuki... Pierwsze spotkanie oficjalne....

Zgłoś 20.12.2004 anbi

Do łososia podaję wino czerwone wytrawne

Zgłoś 06.05.2005 fizjo2

rewelacyjny losos, tylko wydaje mi sie ze ryba musi postac nieco dluzej niz 10 min, albo dodajemy wiecej przypraw:)

Do tego sosik jogurtowo-koperkowy!!!Mmmmmmmmmm,palce lizac:)

Zgłoś 31.10.2005 iceman-81

Zgłoś 11.08.2006 Adam

A po angielsku TARRAGON

Zgłoś 15.02.2007 marcinkw

zrobiłem i wyszło wyśmienite :-) ale też musiałem trochę dłużej trzymać w piekarniku.

Ale ogólnie bardzo smakowało i było bardzo syte :-)

Następnym razem zrobie z bardziej różnor... Pokaż więcej

zrobiłem i wyszło wyśmienite :-) ale też musiałem trochę dłużej trzymać w piekarniku.

Ale ogólnie bardzo smakowało i było bardzo syte :-)

Następnym razem zrobie z bardziej różnorodnym bukietem warzyw, przypuszczam ze będzie jeszcze lepsze :-)

Dzieki za świetny przepis i pozdrawiam

Marcin

www.marcin.art.pl

Zgłoś 02.01.2007 kafetka

nie chce być niemiła ale zrobiłam łososia wg tego przepisu i po prostu nie szło go zjeść....

stracilam 50zl:(

Naprawde nie polecam!!!!

Zgłoś 04.07.2007 Alicja z United Kingdom

Pzrepis na tego lososia to typowy przepis na 'rybę po grecku"... do ktorej przyrzadzenia mozna uzyc innej tanszej ryby!!!

a ja wlasnie usmazylam lososia w nastepujacy sposob:
Pokaż więcej

Pzrepis na tego lososia to typowy przepis na 'rybę po grecku"... do ktorej przyrzadzenia mozna uzyc innej tanszej ryby!!!

a ja wlasnie usmazylam lososia w nastepujacy sposob:

pokrilam na kawalki

pozypalam przyprawa do ryb

opruszylam z kazdej strony maka

i nastepnie usmazylam na oleju połaczonym z maslem aby ryba byla delikatniejsza.

efekt?

wyszlo zajebiste po prostu.... pycha...

mozna jeszcze delikatnie pokropic sokiem z cytryny.

Zgłoś 06.02.2008 Kaperr

Dzisiaj zrobiłem na obiad... i muszę przyznać że naprawde dobre :)

Zgłoś 11.06.2008 julisek

podpisuję się pod pozytywnymi komentarzami:) Wyszło pycha, a i nie tylko mi smakowało. Tylko faktycznie chyba trzeba dłużej potrzymać w piekarniku z uwagi na warzywka.