Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś pieczony na szpinaku z mozarellą

Tekst i foto nutella 14-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni50 min.?

Składniki:

- 60-70 dag filetów z łososia (może być też sola),
- sok z cytryny,
- 50 dag szpinaku,
- pól szkl. śmietany 22-30%,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki Maggie,
- 5 dag masła,
- 1 łyżka tartego parmezanu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 40-50 dag pieczarek + 3 łyżki masła,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 30-35 dag mozarelli.

Jak przyrządzić:

1. Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na godzinę.
2. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak i podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką.
3. Na maśle na patelni zeszklić cebulę.
4. W garnku rozgrzać łyżkę masła i pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Doprawić solą i dusić aż prawie cały płyn odparuje.
5. Zaroodporne naczynie wymarować masłem, wyłożyć szpinak, na to kawałki ryby, a na to pieczarki. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach po czym posypać startą na tarce mozarellą i zapiekać jeszcze 10 minut.

Uwagi:

Danie jest naprawdę pyszne, polecam. Można go podać z ziemniakami lub ryżem chociaż moim zdaniem najlepiej smakuje samo. Polecam także jego wersję polaną i zapieczoną z beszamelem!!!! SUPER!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.08.2004 Ziggy

Wyprobuje w najblizszym czasie, brzmi bosko

Zgłoś 31.08.2004 Kasica

Brzmi smacznie i aż mi się rybki zachciało choć ogólnie za nimi nie przepadam. Zrobię dla męża...

Zgłoś 07.09.2004 KASICA

REWELA! OD DZIS TO BEDZIE MOJE POKAZOWE DANIE!

Zgłoś 11.09.2004 Głodny

Mam prośbę.

Jak ktoś z was to upichci to niech będzie taki miły i mi da spróbować..

Podać adres? ;-)

Zgłoś 22.10.2004 monia

jadłam to w jednej restauracji rzeczywiście pyszne pozdrawiam

Zgłoś 26.10.2004 domika

super właśnie to zrobiłąm ale z braku łososia zastąpiłam mintajem też pycha ale trzeba go najpierw podsmarzyć żeby nie puścił soku . polecam i tą wersjię tej pysznej potrawy

Zgłoś 18.04.2005 efka

BOSKIE JEDZONKO!! Teściowa była w siódmym niebie!!

Zgłoś 25.11.2004 kama

rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!

polecam

Zgłoś 23.12.2004 miron

Muszę to zrobić brzmi pachnąco! Mam wielkiego łososia a w to wszystko wrobiła mnie teściowa.

Zgłoś 12.01.2005 julka

Pycha.pycha !!!! Zróbcie sobie tą rybke ,bo warto .POLECAM!!!!! :):):)

Zgłoś 08.02.2005 Mańka

Fantastyczny przepis!

Dziękuję!

Zgłoś 13.02.2005 madzia mniam mniam

PYYYYCHA!!!!!!!!! wlasnie jestem po obiadku na ktroym cala rodzinka zajadala sie smacznym lososiem... na prawde polecam:)))))

Zgłoś 29.07.2005 domi133

bylo super extra ! pomimo tego ze zrobilam bez pieczarek bo jakos wyszlo spontanicznie i nie bylo w domu, ale bylo super. aha, i w przepisie nie ma dalszych losow cebuli, wiec zeszklona ( jak za... Pokaż więcej

bylo super extra ! pomimo tego ze zrobilam bez pieczarek bo jakos wyszlo spontanicznie i nie bylo w domu, ale bylo super. aha, i w przepisie nie ma dalszych losow cebuli, wiec zeszklona ( jak zazwyczaj ) wrzucilam do szpinaku. pycha !!!!!

Zgłoś 28.12.2005 nona

Nie lubie szpinaku ale po takim daniu zmienilam zdanie -PYCHA.Zrobilam na swieta ,maz byl zachwycony.Pozdrowiemia i szczesliwego Nowego Roku

Zgłoś 01.05.2006 Ziomy

Pycha!!!po raz pierwszy ugotowalem danie ze szpinakiem i lososiem ktorego do tej pory nie bardzo lubilem no i pozytywne zaskoczenie!!fajne, nowe dla nas polaczenie smakow, takze polecam. My zjed... Pokaż więcej

Pycha!!!po raz pierwszy ugotowalem danie ze szpinakiem i lososiem ktorego do tej pory nie bardzo lubilem no i pozytywne zaskoczenie!!fajne, nowe dla nas polaczenie smakow, takze polecam. My zjedlismy z ryzem i zdecydowanie jest to sycace danie:)

Zgłoś 27.05.2006 a

Wypróbowałam i z czystym sumieniem moge polecić. Kochanie moje zachwycone.

Zgłoś 12.06.2006 Mleko

O rrrraaaany!!! Ale pysznosci!!! Wlasnie zrobilismy te rybke wedle przepisu i smiem twierdzic, ze to najlepsza potrawa rybna jaka jadlem. Troche ryb w zyciu juz jadlem i nie przesadzam. Co prawd... Pokaż więcej

O rrrraaaany!!! Ale pysznosci!!! Wlasnie zrobilismy te rybke wedle przepisu i smiem twierdzic, ze to najlepsza potrawa rybna jaka jadlem. Troche ryb w zyciu juz jadlem i nie przesadzam. Co prawda nie mielismy mozarelli i dalismy zwykly ser zolty, ale to wcale nie umniejsza smaku. I ten szpinak.... mniam. Naprawde fantastyczne. Dzieki za przepis :)

Zgłoś 17.09.2006 hermanoff

Sola ma się tak do łososia jak wędzona słonina do szynki parmeńskiej. Jak będziecie na Helu wstąpcie do Maszoperii na polskiego łososia w sosie z zielonego pieprzu, albo w sosie serowo-porowym, ... Pokaż więcej

Sola ma się tak do łososia jak wędzona słonina do szynki parmeńskiej. Jak będziecie na Helu wstąpcie do Maszoperii na polskiego łososia w sosie z zielonego pieprzu, albo w sosie serowo-porowym, do tego sałatka szefa kuchni z surowej kapusty, czosnku i zielonej pietruszki.

Zgłoś 15.10.2006 qbiack

Potwierdzam poprzednie komentarze. Wypróbowałem i faktycznie bardzo smaczne danie. Polecam wykorzystanie swieżych liści szpinaku, tro che wiecej roboty, ale warto.

W dodatku wbrew pozorom... Pokaż więcej

Potwierdzam poprzednie komentarze. Wypróbowałem i faktycznie bardzo smaczne danie. Polecam wykorzystanie swieżych liści szpinaku, tro che wiecej roboty, ale warto.

W dodatku wbrew pozorom nie jest to wcale takie drogie danie.

Zgłoś 15.03.2011 Lewa

Witam a co z cebula?

Zgłoś 15.06.2007 anek

a na ile osob ten przepis? na dwie??

Zgłoś 31.10.2008 dsd

ja zmodyfikowałem i zamiast łososia pierś z kurczaka super

Zgłoś 27.11.2008 bm

To danie jest genialne!!! Jedliśmy wczoraj pierwszy raz i na pewno nie po raz ostatni:) Wszystkim szczerze polecam!!!

Zgłoś 21.03.2008 aha

to danie jest swietne i bardzo proste-wystarczy tylko robic wszytsko zgodnie z przepisem. polecam:)!!

Zgłoś 28.03.2008 klaudia piękna kukiełka

ale pycha me mama zrobiła palce lizać

Zgłoś 07.08.2008 aha

robilam juz ze 100 razy i zawsze boskie:).tym razem z kurkami zamiast pieczarek, zobaczymy jak wyjdzie;)

Zgłoś 11.12.2009 józef

danie wyśmienite

Zgłoś 21.12.2009 Ola

Witam,

bardzo dziękuję za udostępnienie tego przepisu, danie jest wyśmienite, łosoś rozpływa się w ustach, jest łatwe do przygotowania i zajmuje mało czasu a efekt rewelacyjny!

Życzę... Pokaż więcej

Witam,

bardzo dziękuję za udostępnienie tego przepisu, danie jest wyśmienite, łosoś rozpływa się w ustach, jest łatwe do przygotowania i zajmuje mało czasu a efekt rewelacyjny!

Życzę smacznego

XII.2009

Zgłoś 07.01.2010 bezele

a czy ktos z was juz robil z beszamelem? nie jest wtedy za ciezko strawne?

Poprosze przepis na sos beszamelowy

Zgłoś 20.01.2010 SoNka

mi średnio to podeszło, ale mój mężczyzna zjadł wszystko :)

do tego pasuje makaron :)

Zgłoś 19.03.2011 koma

a co z tą cebulą podsmażoną ?????

Zgłoś 15.02.2011 evi

pyszne! naprawde bardzo dobre, robiłam z ryzem do tego dobre biale winko i kolacja naprawde rewelacja.

Zgłoś 26.10.2011 Kejti

A może cebulę dodać do pieczarek i przesmażyć to razem?

Zgłoś 20.11.2011 kagda

wyszło wyśmienicie!

Osobno podałam ryż, ale już sam łosoś i szpinak są baaaaaaardzo sycące !

Polecam!

Zgłoś 29.01.2012 anka

łosoś na szpinaku po prostu wyśmienity. wczoraj właśnie robilłm pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.

Zgłoś 16.02.2012 Lech

Zdecydujcie się. To ma byc z parmezanem, czy z mozarellą?

Zgłoś 18.03.2012 Marcelina

Co tu dużo pisać - BOSKI:)

Polecam,mój facet był zachwycony:)

Zgłoś 28.04.2012 LILIA

Znakomite danie. Polecam bardzo :)

Zgłoś 19.01.2013 Mariola

Uwielbiam łososia z szpinakiem,sama czesto kupuję go w Lidlu i zapiekam,ale będę musiała wypróbować ten rewelacyjny przepis.

Zgłoś 01.11.2015 gość

Przepis doskonały. Od wielu lat robię to danie, a przepis podaję dalej :)

Zgłoś 22.12.2015 gość

Witam. Jak co roku zrobie to danie w Swieta. Wspanialy przepis, wspaniale danie!