Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś po japońsku

Tekst i foto 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty10 min.?

Składniki:

250 g filetów ze świeżego łososia,
100 g kapusty pekińskiej pokrojonej w paski 2 cm,
20 g świeżego korzenia imbiru pokrojonego w cienkie paski,
2 łyżki octu,
4 łyżeczki cukru,
4 łyżeczki sosu sojowego,
sól, mielony pieprz,
2 szklanki ryżu gotowanego na sypko

Jak przyrządzić:

W małym garnku zagotować ocet z cukrem i w tej zalewie przez ok. 10 min pod przykryciem dusić imbir. Następnie imbir ostudzić w wywarze i odcedzić.
Pokrojonego na kawałki łososia skropić 2 łyżeczkami sosu sojowego. Kapustę wymieszaną z solą, pieprzem i resztą sosu sojowego włożyć do koszyka do gotowania na parze.
Kawałki ryby ułożyć na kapuście i dusić na parze w zamkniętym rondlu przez 10 min.
Potrawkę z ryby i kapusty wyłożyć na podgrzany półmisek, posypać kawałkami imbiru.

Jak podawać?

Podawać z ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.11.2009 koziol

bardzo ciekawa pozycja, świetnie prezentuje się na talerzu, dodatkowo i co najważniejsze wybornie smakuje.

dietetyczne danie, którym można uraczyć gości - zastosowałem gotową mieszankę ryż... Pokaż więcej

bardzo ciekawa pozycja, świetnie prezentuje się na talerzu, dodatkowo i co najważniejsze wybornie smakuje.

dietetyczne danie, którym można uraczyć gości - zastosowałem gotową mieszankę ryżu parabolicznego i dzikiego, po uformowaniu okrągłego placka z ryżu na talerzu przykryłem go kapustą i rybą (a i ryba wcześniej sobie poleżała w lodówce zalana soses sojowym - polecam yamasa).

smacznego :)