Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś po kołobrzesku

Tekst i foto Maciej 14-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni50 min.?

Składniki:

- jeden płat łososia,
- marchew,
- por,
- seler,
- pietruszka,
- masło,
- koper,
- śmietana 30%,
- likier anyżkowy,
- koper włoski,
- sól,
- cukier puder,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory w puszce bez skórki.

Jak przyrządzić:

Oczyszczony płat łososia (ze skórą) dzielimy na porcje, solimy i odstawiamy. Ścieramy warzywa na tarce w drobne słupki. Na roztopionym maśle podduszamy starte warzywa
i delikatnie solimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Folię aluminiową smarujemy masłem o układamy na niej łososia. Obkładamy duszonymi warzywami, koprem i zawijamy szczelnie folią. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180*C. SOS - w małym rondelku odparowujemy śmietanę i dodajemy uprzednio przetarte przez sito pomidory. Wtrakcie gotowania dodajemy koncentrat, koper, likier anyżkowy i cukier, sól do smaku. Gotowy sos wylewamy na dno talerza i za pomocą szpachelki przekładamy na talerz.Podawać najlepiej z ryzem.

Uwagi:

O ozdobieniu podawanej potrawy nie muszę przypominać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2004 bez

Fajny przepis, cos nowego i rozbudowanego, ale czemu kolobrzeski?

Zgłoś 08.11.2004 barbara

Po tylu urozmaiconych dodatkach w koncu jaki on ma smak?

A ten anyz jest obowiazkowy?

Zgłoś 15.06.2005 lalapupu

pomidory do lososia cos mi nie bardzo ...

Zgłoś 30.06.2005 Martana

Wszystko ladnie brzmi Panie Macku ale pisanie "likier " i "cukier" to dawanie nieograniczonych mozliwosci. Jesli np lubie likier to wrzuce do potrawy pol litra - mam nadzieje... Pokaż więcej

Wszystko ladnie brzmi Panie Macku ale pisanie "likier " i "cukier" to dawanie nieograniczonych mozliwosci. Jesli np lubie likier to wrzuce do potrawy pol litra - mam nadzieje, ze wiesz o co chodzi... Ja ta potrawe znam i robie, troszke inaczej ale podobnie, niestety nie kazdy ja zna, wiec badz laskaw podac orientacyjne proporcje:)

Zgłoś 19.11.2005 fifi

za pomoca szpachelki to przekladamy lososia z warzywami na talerz - autor byl widocznie glodny i zjadlo mu sie tego lososia ;)

a do MARTANY (z bledem czy bez, pisze co widze) - cukier i ... Pokaż więcej

za pomoca szpachelki to przekladamy lososia z warzywami na talerz - autor byl widocznie glodny i zjadlo mu sie tego lososia ;)

a do MARTANY (z bledem czy bez, pisze co widze) - cukier i likier zgodnie z twoim smakiem, trzeba miec trohe wyczucia w kuchni a nie odmierzac wszystko co do grama i mililitra.

Zgłoś 15.01.2006 caRe

Dzięki za przepis , zjadłam z ziemniaczkami pychota ....

Zgłoś 04.10.2007

po prostu super przepis pychotka!!!!!!!!!!!!!!!