Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś po szwedzku

Tekst i foto zadziorna_ola 21-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 osoby25 złprosty30 min.bardzo mała

Składniki:

duży filet z łososia - koniecznie ze skórą,
przyprawa do ryb - np. Kamis,
1 kg soli - tak tak to nie pomyłka

Jak przyrządzić:

Na blaszce do ciasta wysypać równo 1 kg soli,tak aby powstała 0,5-1cm warstwa soli. Rybę przyprawić i ułożyć skórą do soli. Wstawić do na maxa rozgrzanego piekarnika na pół godziny. Z soli powstaje skorupka która nie pozwala na uciekanie soków z ryby, dzięki czemu jest przepyszna i soczysta. Skorupkę oderwać od ryby, która nie jest absolutnie za słona. Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:


Blaszka do ciasta i piekarnik :)

Jak podawać?

Z ziemniakami,frytkami,talarkami itp. oraz surówkami!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.12.2005 agajab

Czy ta sól może być zwykła drobna jodowana, czy też chodzi o jakąś sól gruboziarnistą? Czy na pewno sól z jednej tylko strony łososia zapobiega wyciekaniu soku? Nie przepadam za rybami, ale prze... Pokaż więcej

Czy ta sól może być zwykła drobna jodowana, czy też chodzi o jakąś sól gruboziarnistą? Czy na pewno sól z jednej tylko strony łososia zapobiega wyciekaniu soku? Nie przepadam za rybami, ale przepis zachęcający. Poproszę o więcej takich:-)

Zgłoś 30.04.2006 krzysztof

pracowalem w renomowanej wloskiej restauracji w Londynie, swego czasu goszczaca Madonna zorganizowala male party (tak ta madona) wlasnie zamowila na bankiecie taka rybe, pieczona w takim solnym ... Pokaż więcej

pracowalem w renomowanej wloskiej restauracji w Londynie, swego czasu goszczaca Madonna zorganizowala male party (tak ta madona) wlasnie zamowila na bankiecie taka rybe, pieczona w takim solnym sarkofagu... trzeba przyznac smakowala pysznie (mialem okazje podjadac hihii)

Zgłoś 11.12.2010 Rybarczyk

Jakos nie rozumiem . Skóra do dołu a na mięsie będzie skorupa to jakieś takie niepojete lub wyssane z TVMarket.

Zgłoś 17.12.2009 wiolonczela

jadłam w Szwecji i naprawde smaczna rybka!!!1

Zgłoś 15.08.2010 Kinga

Jadam tak upieczonego kurczaka na soli ale o rybie nie słyszałam... Spróbuję na pewno bo uwielbiam rybki:)))