Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś - prościutki

Tekst i foto katka 23-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty20 min.średnia

Składniki:

2 dzwonka łososia - takie solidne,
masło - ok 6 łyżek (najlepiej solone),
sól - jeżeli masło nie solone,
pieprz - najlepiej cytrynowym Kamisa,
koperek świezy drobniutko posiekany

Jak przyrządzić:

Dzwonka do delikatnym obmyciu i obsuszeniu układamy na folii aluminiowej, okładając z obu stron masełkiem po 1 łyżce na dzwonko - jeżeli okładamy zwykłym masłem to najpierw delikatnie solimy - jeżeli solonym to mamy połowę roboty. Bardzo delikatnie posypujemy pieprzem. Folię zawijamy, co by nam się rybka nie zeschła. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
W tym czasie rozpuszczamy pozostałe masełko - nie przypalając, dodajemy koperku.
Po 10 minutach odwijamy folię i zapiekamy naszego łososia jeszcze 5 min.
Wyjmujemy na talerze, polewamy masłem z koperkiem.

Potrzebne przybory:

folia, piekarnik, nóż, rondelek lub mała patelenka

Jak podawać?

U mnie w domu podaje się to z ziemniakami z wody i surówką z pora, ale tylko dlatego że pora jemy w każdej postaci - takie spaczenie genetyczne - więc można też z inną tylko lekko pikantną.
Można też z lekko opieczoną bagietką zamiast ziemniaków, wtedy zmienia charakter z obiadowego na kolacyjny.

Uwagi:

Pomysł mojej mamy, który mojego (kulinarnie rozpieszczonego do wypęku) faceta powalił na kolana - mam nadzieję że bedzie smakować :)

Czas przygotowania:

Bardzo szybkie danko, całość ok. 20 min. i można zajadać
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.06.2005 konczita

swietny pomysl :) bardzo podobnie robie lososia, tylko jeszcze go racze czosnkiem i marynuje, ale twoj przepis jest bosko szybki w przygotowaniu :)

polecam ogolnie do lososia czarny ryz :... Pokaż więcej

swietny pomysl :) bardzo podobnie robie lososia, tylko jeszcze go racze czosnkiem i marynuje, ale twoj przepis jest bosko szybki w przygotowaniu :)

polecam ogolnie do lososia czarny ryz :)

Zgłoś 25.07.2005 jerzy

Chciałbym spytać w jakiej temperaturze trzymać tego łososia przez 10 minut?

Zgłoś 02.02.2006 LadyBird

Ja łososie uwielbiam i spożywam pod każdą postacią, ten przepis jest dość prosty, ale wiadomo, że to co proste jest najlepsze :)

Podzielic sie chciałam jedną rzeczą. Mianowicie ja do mase... Pokaż więcej

Ja łososie uwielbiam i spożywam pod każdą postacią, ten przepis jest dość prosty, ale wiadomo, że to co proste jest najlepsze :)

Podzielic sie chciałam jedną rzeczą. Mianowicie ja do masełka koperkowego dodaję czosnku, tj. najpierw na masło wrzucam czosnek, a dopiero koper (dużą ilość) + sok z cytryny i tym smaruję upieczona rybę. Polecam spróbowac :)

Zgłoś 25.02.2008 Sara

Bardzo fajny pomysł z tym masełkiem. właśnie jestem po obiadku z łososia, wyszedł soczysty-masełko wsiąkło w rybke. Pyszne.

Zgłoś 09.10.2008 andziaa

Dziekuje za prosty przepis.Nie lubie ryb, a tu niespodzianka,bylo pyszne

Zgłoś 10.07.2009 cinnamon_girl

Oj taaaaak - masełko z czosnkiem i koperkiem to jest cos wspaniałego !!! Do dobrej rybki - bomba !!

Zgłoś 20.05.2012

spoko przepis tylko musiałem dłuzej go przytrzymac w piekarniku.jak jest duzy kawałek warto go potrzymac dłuzej.temp. ok. 200 stopni ;)

Zgłoś 22.02.2012 anet

Mniam pomysł świetny więc go wykorzystałam. Natomiast wtrąciłam swoje trzy grosze. A w zasadzie zmodyfikowałam cały przepis. Najpierw zrobiłam marynatę, łosoś, świeży wtarty czosnek, sól i piepr... Pokaż więcej

Mniam pomysł świetny więc go wykorzystałam. Natomiast wtrąciłam swoje trzy grosze. A w zasadzie zmodyfikowałam cały przepis. Najpierw zrobiłam marynatę, łosoś, świeży wtarty czosnek, sól i pieprz. Tak nasączona rybka czekała na pieczenie. Do foli dodałam masło, dwa plastry cytryny i UWAGA orzechy!!! Są pyszne, chrupkie i wypieczone:) Po zjedzeniu zastanawiam się czy nie dodać jeszcze brzoskwini lub ananas ;) żeby złamać smaki słodyczy owoców i gorzkawych ale jak smacznych orzechów. Nie zrobiłam sosu bo nie lubię koperku. Wystarczy dodać więcej masła do pieczenia, a łosoś na pewno nie wyjdzie suchy. Zamiast tego wybrałam soczyste, przyprawione warzywa a dokładnie pomidor i fasola szparagowa. Wszystko podpieczone z czosnkiem i ziołami.( może być w formie "papki" Pasuje też do tego selerowo-chrzanowa słodka surówka do kupienia w sklepie za grosze. Przepis robiłam pierwszy raz z głowy i szczerze polecam bo wszystkim smakowało!!!!!

Zgłoś 22.04.2012 iga

wszystko fajnie ladne ale piekarnik na ile stopni ??? do tego lososia :)

Zgłoś 18.06.2013 gość

Anoushka, naprawde u was z rymabi jak u nas, oj pamietam tamta osmiornice, chyba jednak ciut lepiej :))) :*majka, polecam! a tego Jamiego znam, barwi sie tak ladnie, ale postanowilam zaczac od k... Pokaż więcej

Anoushka, naprawde u was z rymabi jak u nas, oj pamietam tamta osmiornice, chyba jednak ciut lepiej :))) :*majka, polecam! a tego Jamiego znam, barwi sie tak ladnie, ale postanowilam zaczac od kasycznego, choc buraczkowy wyglada bardzo, bardzo :-) PS. Oj,